Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού - Στο... κόκκινο η Αττική - Στους 289 οι νεκροί - Δεκέμβριο του 2020 το εμβόλιο στην Ελλάδα

Φόβοι για νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού - Στο... κόκκινο η Αττική - Στους 289 οι νεκροί - Δεκέμβριο του 2020 το εμβόλιο στην Ελλάδα
Προβληματίζουν οι κλειστές δομές, η Αττική και οι ασυμπτωματικοί - Τον Δεκέμβριο το εμβόλιο στην Ελλάδα
(Συνεχές upd) Συνεχίζεται η σταθερή πορεία του κορωνοϊού ανά την επικράτεια, με τον ιό να. αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα σε κάποιες περιοχές, με όποιες επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται για τον πληθυσμό, για την έκθεση των ευάλωτων και των ηλικιωμένων στον ιό, για τη σοβαρή νόσηση, την ανάγκη νοσηλείας ή και τη βαρύτερη έκβασή της, τη διασωλήνωση.
Από τα 142 εγχώρια κρούσματα που αναφέρθηκαν χθες 7/9 από τον ΕΟΔΥ,  τα 101 εντοπίστηκαν στην Αττική, αριθμός που κρατά το λεκανοπέδιο στο... κόκκινο σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις Covid-19.
Πέντε άνθρωποι έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη ζωή τους με επιπλοκές από τη νόσο Covid-19, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων σε 289, από την αρχή της επιδημίας.
Άλλοι 42 ασθενείς δίνουν τη δική τους σκληρή μάχη με τις επιπτώσεις της νόσου μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αριθμός που έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.
Συνολικά, στην Αττική μέσα στις πρώτες επτά ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν επιβεβαιωθεί 608 κρούσματα κορωνοϊού.
Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της επιδημίας στην Αττική όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, και περιμένουν να ολοκληρωθεί η επιστροφή όλων των εκδρομέων προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική εικόνα και να εξαχθούν συμπεράσματα ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων.
Παράλληλα με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα όπου σε ημερήσια βάση τα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από τα 200 ενώ παράλληλα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην πραγματικά κρίσιμη περίοδο του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, όταν και αναμένεται η επιδημία να συμπέσει με την εποχική γρίπη και τις άλλες ιώσεις.
Κύριο μέλημα των ειδικών είναι να πορευτεί η χώρα με όσο το δυνατό λιγότερο επιδημιολογικό φορτίο λόγω του κορωνοϊού.
Πρόκειται όμως για ένα πολύ δύσκολο «στοίχημα», μια και ημερησίως καταγράφονται περισσότερα από 200 κρούσματα από τις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την χώρα.
Μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας ωστόσο, αποτελούν οι κλειστές δομές, όπως είναι τα γηροκομεία και οι δομές φιλοξενίας των μεταναστών, οι ασυμπτωματικοί φορείς και η ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όπου σταθερά καταγράφει τουλάχιστον τα μισά από το σύνολο των εγχώριων κρουσμάτων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες επιμένουν στην ανάγκη τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας χωρίς βέβαια να αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας και στους ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

Στα 156 τα νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα χθες 7/9

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα 7/9 ανακοινώνουμε 156 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11663, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες.
Τα 2.258 (19,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 5.065 (43,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Παράλληλα 42 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Οι 10 (23,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 90,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 160 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 289 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Image
Οι 107 (37%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image


Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό οι δομές φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Σχιστό και Μαλακάσα

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τίθενται με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Θετικό κρούσμα κορωνοϊού σε βρεφονηπιοκόμο βρεφικού σταθμού στον Κορυδαλλό

Θετική στο τεστ για κορωνοϊό βρέθηκε βρεφονηπιοκόμος βρεφικού σταθμού στον Κορυδαλλό.
Πριν από λίγη ώρα ο Δήμος Κορυδαλλού σε ανακοίνωσή του ανέφερε:" Ενεργώντας προληπτικά και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά, τους γονείς και το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών, ο Δήμος Κορυδαλλού διενήργησε, κατά την περίοδο 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου, τεστ για την ανίχνευση του Covid -19 σε όλο το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών (δασκάλες, βοηθητικό προσωπικό κτλ)".
Όπως διευκρινίστηκε από τον Δήμο Κορυδαλλού, η διενέργεια του τεστ έγινε πριν την υποδοχή παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς "προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή θα γίνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον."
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά τον έλεγχο των δειγμάτων προέκυψε ότι μία βρεφονηπιοκόμος του 1ου Βρεφικού Σταθμού είναι θετική στον ιό Covid -19, ενώ για το θετικό κρούσμα ενημερώθηκε, άμεσα, ο ΕΟΔΥ και ο γιατρός εργασίας του Δήμου Κορυδαλλού.
Ο Δήμος ακολουθώντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του 1ου Βρεφικού Σταθμού θα επιστρέψει στα καθήκοντά του μετά από 14 μέρες.
Ο σταθμός καθαρίστηκε και απολυμάνθηκε, και θα λειτουργήσει εκ νέου υπό τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και το πρόγραμμα προσαρμογής που καταρτίζουν οι δασκάλες.

Κικίλιας (υπ.Υγείας): Δεν μπορεί να ξανασυμβεί γενικό lockdown – Η μάσκα μας προστατεύει


Τη θέση ότι δεν μπορεί να ξανασυμβεί ένα γενικό lockdown, όπως αυτό που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενστάσεις που διατυπώνονται για την χρήση μάσκας από τα παιδιά αλλά ακόμα και για τον ίδιο τον κορωνοϊό.
«Η μάσκα, χωρίς καμία αμφιβολία, το λένε όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες και όλοι οι οργανισμοί παγκοσμίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ECDC, προστατεύει από τους ιούς και από τον κορωνοϊό.
Και είναι ένα σημαντικό όπλο μας στη μάχη για να μην επεκταθεί αυτή η νόσος, που είναι θανατηφόρα για αρκετό κόσμο και που είναι ένας πρώτης τάξεως μεγέθους κίνδυνος.
Στα δημοκρατικά επίπεδα στα οποία προφανώς κινούμαστε ως χώρα, σέβομαι την οποιαδήποτε αντίδραση του οποιουδήποτε πολίτη.
Και των γονέων για ένα λόγο παραπάνω, που έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί πρόκειται για τα παιδιά τους.
Όμως θα ήθελα να αντιπαραβάλω στον οποιονδήποτε γονιό σκέφτεται έτσι, την εξής πραγματικότητα.
Έχουμε παιδιατρικά νοσοκομεία στη χώρα.
Θα ήθελα να πάρω αυτούς τους ανθρώπους, να τους πάω στα παιδιατρικά νοσοκομεία μας, να δουν τα εκατοντάδες παιδάκια που παλεύουν από τη γέννησή τους με σοβαρές ασθένειες και καρκίνους.
Για να δουν αυτά τα παιδάκια από την πρώτη μέρα της ζωής τους και για πολλά χρόνια που φορούν μάσκα όλη την ημέρα.
Είναι μία συγκλονιστική εικόνα, την οποία θα ήθελα να μεταφέρω σε αυτούς τους γονείς και σε αυτούς τους ανθρώπους μόνο και μόνο για να καταλάβουν ότι κάποια άλλα παιδάκια, σαν τα παιδάκια τους, που έχουν λιγότερη τύχη από τα δικά τους, πώς είναι υποχρεωμένα, αυτά και οι οικογένειές τους, να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους.  
Η μάσκα είναι για να μας προστατεύει.
Αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του, αλλά εγώ οφείλω να πω και να υποστηρίξω αυτό το οποίο λέει η επιστήμη» υποστήριξε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος έκανε λόγο και για το εμβόλιο.
«Η πρώτη εταιρία που συμφώνησε με την Ευρώπη για 400.000.000 δόσεις, ήταν η Astra Zeneca μαζί με την Οξφόρδη.
Αυτή με κοινό παρονομαστή και αλγόριθμο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στο συμβόλαιό της λέει ότι εφόσον ολοκληρωθεί και η 4η φάση και εγκριθεί, θα ξεκινήσει να διανέμει το εμβόλιο το Δεκέμβριο του 2020 και σε 7 δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2021» τόνισε ο κ.Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι «το εμβόλιο θα καλύπτεται 100% από το  ελληνικό Δημόσιο».
Μιλώντας για ένα πιθανό νέο οριζόντιο lockdown σαν αυτό που είχαμε στην πρώτη φάση, ο κ.Κικίλιας τόνισε ότι «αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί εύκολα να ξανασυμβεί και δεν θέλουμε να ξανασυμβεί».
«Θέλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους στη ζωή και στην οικονομία. Αλλά εκ των πραγμάτων πρέπει να βοηθήσουμε και τους συνανθρώπους μας σε όλα τα επίπεδα.
Πρώτα απ' όλα η Δημόσια Υγεία και μετά όλα τα άλλα.
Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τα σενάρια που ακούω από ένα, κατά την άποψή μου, πολύ μικρό κομμάτι της κοινωνίας, θα πρέπει να μιλήσω πάλι με ένα παράδειγμα.
Πάμε σε μια ΜΕΘ-COVID του «Σωτηρία», του «Αττικόν», του «Ευαγγελισμού», να δείτε ανθρώπους διασωληνωμένους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν.
Που αντί να παράγουν οξυγόνο, παράγουν υγρά οι κυψελίδες, πνίγονται στα υγρά τους.
Που παλεύουν και προσπαθούν να αντέξουν άλλη μία μέρα, να καλυτερεύσουν, να μπορέσουν να αποσωληνωθούν.
Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά» είπε ο κ.Κικίλιας.

Πέτσας: Διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση ως προς τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού

Τη θέση ότι τις τελευταίες εβδομάδες, διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ως προς τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Φαίνεται, έτσι, αφενός ότι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί και αφετέρου ότι τα μέτρα αυτά αποδίδουν, καθώς δεν παρατηρήθηκε η εκτόξευση των κρουσμάτων που ανέμεναν πολλοί για αυτή την περίοδο.
Το επόμενο διάστημα παραμένει κρίσιμο. για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι το άνοιγμα των σχολείων μας.
Αν τηρήσουμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί και έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, όλα θα πάνε καλά.
Αν αφήσουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από θεωρίες συνωμοσίας, θα το πληρώσουμε.
Πρώτα τα παιδιά μας, μετά η οικογένειά μας και μετά η κοινωνία μας.
Ο δεύτερος λόγος είναι ο εφησυχασμός.
Με δεδομένο ότι τα κρούσματα σταθεροποιήθηκαν και με την πεποίθηση ότι το άνοιγμα των σχολείων θα εξελιχθεί ομαλά, ο κίνδυνος του εφησυχασμού ελλοχεύει.
Δεν πρέπει να του δώσουμε χώρο.
Η σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων δεν πρέπει να μας κάνει να χαλαρώσουμε ξανά.
Γιατί αυτή τη φορά δεν θα είναι καλοκαίρι.
Θα συμπέσει μια τέτοια απευκταία χαλάρωση με τις εποχικές ιώσεις, ιδίως μάλιστα με αυτή της γρίπης.
Και τότε θα πιεστεί το σύστημα υγείας και θα αυξηθεί ο κίνδυνος για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ιδίως μάλιστα τα πιο ευάλωτα.
Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Και, όλοι μαζί, δεν θα το κάνουμε» είπε ο κ.Πέτσας.

Γώγος: Τα τρία σενάρια για την πορεία του κορωνοϊού – Κανένας κίνδυνος στα παιδιά από τις μάσκες

Στα τρία σενάρια σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα τους επόμενους δύο με τρεις μήνες αναφέρεται ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος αν και υποστήριξε πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί τον χειμώνα, κυρίως μετά τα τέλη Οκτωβρίου-Νοεμβρίου που εμφανίζεται και η γρίπη, τόνισε ότι υπάρχουν τρία σενάρια.
«Πρώτον, να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου, και μετά πλήρη εξασθένηση του ιού.
Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο.
Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού και το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο.
Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει, είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία.
Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown.
Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα και το τρίτο συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο που θα τελειώσουν μέχρι το 2021» είπε ο κ.Γώγος.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την χρήση μάσκας από παιδιά, ο κ.Γώγος διαβεβαίωσε ότι δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που βγήκε στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι μικρός.
Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα.
Θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση.
Είναι δεκτές όλες οι προτάσεις αρκεί να υπάρχει μια επιστημονική βάση» υποστήριξε ο κ.Γώγος.
«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως σε διάφορες παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή σε διαταραχές συμπεριφοράς ή βαριές αναπνευστικές παθήσεις που επιβάλλουν κι άλλα μέτρα, όπως το παιδί να χρειαστεί να μην πάει σχολείο.
Οι περιπτώσεις αυτές υπάρχουν στον ΕΟΔΥ, τις ξέρουν οι δάσκαλοι» τόνισε ο καθηγητής.

Σύψας: Δεν προβλέπεται μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού έως το καλοκαίρι του 2021

Την εκτίμηση πως δεν προβλέπεται μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού έως το καλοκαίρι του 2021 διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Σύψας.
«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο με την έννοια του να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο που να βρίσκεται σε φάση 3, η οποία ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου.
Ακολούθως θα δούμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών.
Αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει άδεια κυκλοφορίας.
Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα.
Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία που θα παράξει το εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να το παράγει, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο.
Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα.
Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Σύψας.
«Στην πραγματικότητα λοιπόν, πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο.
Σε κάθε περίπτωση μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι.
Μπορεί να έρθουν νωρίτερα παρτίδες του εμβολίου όπως είπε η κυβέρνηση, που θα καλύψουν πρώτα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες αλλά όχι γενικά τον ελληνικό πληθυσμό.
 Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν θα έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021» τόνισε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως τον Οκτώβριο θα φανεί αν το εμβόλιο είναι ασφαλές και το ποσοστό αποτελεσματικότητας του.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να δούμε νοσηλεύτρια σε κάθε σχολείο όπως στην Ισπανία, ο κ.Σύψας είπε ότι σε ορισμένα σχολεία υπάρχει ήδη νοσηλεύτρια, αλλά σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχολεία υπάρχει ο λεγόμενος υπεύθυνος Covid, που είναι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα.
«Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν», είπε ο καθηγητής.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης