Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε στρατιωτικό μνημόνιο οδηγούν Ελλάδα και Τουρκία – Ο Stoltenberg (ΝΑΤΟ) στέλνει ειδικό στρατιωτικό ακόλουθο - Η Τουρκία ποντάρει σε μικρές κυρώσεις

Σε στρατιωτικό μνημόνιο οδηγούν Ελλάδα και Τουρκία – Ο Stoltenberg (ΝΑΤΟ) στέλνει ειδικό στρατιωτικό ακόλουθο - Η Τουρκία ποντάρει σε μικρές κυρώσεις
Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με πηγές που δεν τις έχει διαψεύσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΝΑΤΟ μέσω του Γενικού Γραμματέα σκέφτεται έντονα το ενδεχόμενο να ορίσει έναν ειδικό στρατιωτικό μεσολαβητή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας
Εκτός από έναν διάλογο «εφ’ όλης της ύλης» με την Τουρκία, ΝΑΤΟ και Ε.Ε μας οδηγούν στην υπογραφή στρατιωτικού μνημονίου μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ, στην βάση των διαφόρων παραλλαγών που απέστειλε στις μόνιμες εθνικές αντιπροσωπίες, ο Γενικός Γραμματέας Γιανς Στόλτενμπεργκ (Stoltenberg)
Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με πηγές που δεν τις έχει διαψεύσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΝΑΤΟ μέσω του Γενικού Γραμματέα σκέφτεται έντονα το ενδεχόμενο να ορίσει έναν ειδικό στρατιωτικό μεσολαβητή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο οποίος να έχει την αποδοχή, όχι μόνο των άμεσα εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και των χωρών που έχουν εμπλακεί ήδη στην αποκλιμάκωση της έντασης όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Η συγκεκριμένη δράση, θα έρθει να καλύψει την προσωπική επιτηδευμένη αδυναμία του κ. Στόλτενμπεργκ να φέρει τις δύο χώρες σε διάλογο και είναι στο πλαίσιο των πιέσεων των μεγάλων δυνάμεων να υπάρξει ένας συμβιβασμός των δύο χωρών μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ε.Ε.
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οι οποίες άρχισαν πολύ πριν από την εμφάνιση του Oruc Reis, με την τριμερή Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας στο Βερολίνο θα είναι πολλές και η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ενημερώσει από πριν για το πως, που και γιατί τις ξεκίνησε, γιατί τις συνέχισε ενώ υπάρχει ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Στόχος και αυτής της προσπάθειας των ΝΑΤΟ – Γερμανίας είναι  η υπογραφή Μνημονίου Αθήνας – Άγκυρας, ενός άτυπου μορατόριουμ πριν οι δύο χώρες οδηγηθούν σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Σύμφωνα μάλιστα με το «Βήμα της Κυριακής» το προσχέδιο έχει έκταση μόλις πέντε παραγράφων σε μία σελίδα, οπότε η πιθανή συμφωνία εκτιμάται ότι θα πρέπει να περιέχει πρόσθετες ρυθμίσεις αντιμετώπισης της παρούσας κατάστασης στη ΝΑ Μεσόγειο ή ρήτρες συνέχισης των συζητήσεων τις προσεχείς εβδομάδες.
Στόχος του ΝΑΤΟ είναι το ελληνοτουρκικό μνημόνιο να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν και, σε κάθε περίπτωση, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, που κρίνεται πολύ σημαντικό καθώς εκεί θα δείξουν οι χώρες της Ε.Ε αν όντως είναι αλληλέγγυες προς την Ελλάδα και θα τιμωρήσουν την Τουρκία ή θα κάνουν άλλη μία… κονσομασιόν στην Άγκυρα. Μάλλον το δεύτερο.
Άλλωστε, τις προθέσεις τους τις έχουν δείξει από νωρίς και τα συμφέροντά τους από την τελωνειακή ένωση Ε.Ε - Τουρκίας είναι πολλών δις ευρώ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην υιοθετηθούν αυστηρά κυρωτικά μέτρα κατά της Τουρκίας και ως αντάλλαγμα η Τουρκία να αποσύρει προσωρινά τα πλοία της από την διακεκαυμένη ζώνη. Και παράλληλα, να έχει υπογραφεί ένα ελληνοτουρκικό μνημόνιο που θα εμπεριέχει το μηχανισμό αποτροπής στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή.
Τυπικά θα είναι ένας έωλος μηχανισμός, όπως εκτιμούν έμπειροι διπλωμάτες, καθώς η Τουρκία με την συνεχιζόμενη καταπάτηση των θαλάσσιων ζωνών έχει ήδη καταστεί διεκδικητής.
Η ελληνική διπλωματία εκτιμάει ότι εάν δεν υπάρξουν σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής αυτό θα είναι μία ήττα της χώρας μας και κατά δεύτερον μία τέτοια εξέλιξη θα αποθρασύνει εντελώς την Τουρκία σε σημείο που το θερμό επεισόδιο θα είναι ένα μη αναστρέψιμο γεγονός.
Άλλωστε, η Τουρκία δεν έχει σκοπό να κάνει διάλογο και όλες οι κινήσεις τους μέχρι τώρα είναι για να αποκτήσει στρατιωτικό και διπλωματικό πλεονέκτημα.
Τέλος, ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι αλλά και στρατιωτικές πηγές του ΥΠ.ΕΘ.Α τονίζουν ότι ένα ελληνοτουρκικό μνημόνιο είναι απίθανο να υπογραφεί για συγκεκριμένους λόγους.
Πρώτον και κύριο διότι υπάρχει απειλή της Τουρκίας που έχει μεταφερθεί πλέον πολύ κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο).
Δεύτερον γιατί υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για το ρόλο του ΝΑΤΟ και κυρίως του Στόλτενμπεργκ που είχε προκαταβάλλει διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς να έχει ρωτήσει την Αθήνα.
Το ζήτημα είναι το εξής: Αν απορρίψουμε να συμμετάσχουμε στην υπογραφή μνημονίου και πάλι θα καταστούμε ως αυτοί που δεν επιθυμούν τον διάλογο…
Μέχρι, όμως, την 24η του Σεπτεμβρίου, ανεξάρτητα τι κατάληξη θα έχει η πρόταση του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκτείνει τις στρατιωτικές και ερευνητικές της δράσης στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Όπως για παράδειγμα, όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά, στις 9 Σεπτέμβρίου και στις 13 Σεπτεμβρίου όπου στη μεν πρώτη ημερομηνία οι Έλληνες τότε παρέδωσαν την Σμύρνη στους Τούρκους και στις 13 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι την κατέστρεψαν…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης