Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιθετικό sell off στην φούσκα της Wall με Nasdaq -4,11%, Apple -6,73% και Tesla -21,6% - Πιέσεις στην Ευρώπη DAX -1,01% - Ανησυχία για την ανάκαμψη

Επιθετικό sell off στην φούσκα της Wall με Nasdaq -4,11%, Apple -6,73% και Tesla -21,6% - Πιέσεις στην Ευρώπη DAX -1,01% - Ανησυχία για την ανάκαμψη
Ισχυρή πτώση στις αγορές, ανησυχία για την ανάκαμψη - Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall
Νέες ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα 8/9 στην Wall Street με τις τεχνολογικές εταιρίες και όσες σημείωσαν ράλι εσχάτως να δέχονται ισχυρές ρευστοποιήσεις.
Η φούσκα της Wall ξεφουσκώνει με την Apple να καταγράφει απώλειες -6,7% στα 112,82 δολάρια με την συνολική χρηματιστηριακή αξία στα 1,929 τρισεκ. από 2,36 τρισεκ. δολάρια πρόσφατα.
Η Tesla μια από τις μεγαλύτερες φούσκες στην ιστορία έελεισε με πτώση -21,1% και την αποτίμηση να υποχωρεί στα 307,7 δισεκ. δολάρια.
Η μετοχή της Tesla καταποντίστηκε καθώς η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων έμεινε εκτός του δείκτη - βαρόμετρο της Wall Street S&P 500.
Εδώ και λίγες ημέρες συντελείται μια σημαντική δίορθωση στην Wall Street μετά το ξέφρενο και αναίτιο ράλι των βασικών δεικτών.
Η ακραία χειραγώγηση των αγορών από την ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών δημιουργεί μια μεγάλη φούσκα στις αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές αρχίζουν να ρευστοποιούν την στιγμή που οι μικροεπενδυτές αγοράζουν....

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση -2,25% στις 27.500 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -2,78 στις 3.331 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -4,11% στις 10.847 μονάδες.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - σημελιωσε άνοδο +1,63% στις 31,25 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -1,01% στις 12.968 μονάδες.
Image
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι επενδυτές παρακολουθούν με αγωνία τις γεωπολιτικές εξελίξεις αφού η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για εκφοβισμό καθώς ξεκίνησε μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ασφάλεια δεδομένων.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και προσπαθούν να πείσουν τις χώρες σε όλο τον κόσμο να τις μπλοκάρουν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump παίζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά στην «μάχη» για την διεκδίκηση μιας νέας θητείας στον Λευκό Οίκο, καθώς η προεδρική εκστρατεία μπαίνει πλέον στην τελική της πορεία.
Συγκεκριμένα, συνεχίζοντας την πολεμική ρητορική του εναντίον της Κίνας, αυτή τη φορά έθεσε στην συζήτηση την προοπτική περί «αποσύνδεσης» της αμερικανικής οικονομίας από την Κίνα και ισχυρίστηκε ταυτόχρονα ότι η Αμερική βιώνει «την ταχύτερη ανάκαμψη στην ιστορία των ΗΠΑ», εστιάζοντας σε οικονομικά μηνύματα.
«Δεν υπήρχε χώρα πουθενά που να μας ξεριζώνει όπως κάνει η Κίνα.
Πρέπει να αποσυνδέσουμε πλήρως την οικονομία μας από την κινεζική» είπε ο Donald Trump.
Ειδικότερα, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έριξε πάλι στο τραπέζι την ιδέα της αποσύνδεσης της αμερικανικής από την κινεζική οικονομία (decoupling), υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χάσουν χρήματα αν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν συνεργάζονται πλέον.
«Είναι μια ενδιαφέρουσα λέξη, η αποδέσμευση», είπε ο Trump.
«Χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια και αν δεν κάναμε πια δουλειές μαζί τους (με την Κίνα) δεν θα χάναμε δισεκατομμύρια δολάρια.
Αποκαλείται αποδέσμευση, οπότε αρχίστε να το σκέφτεστε», πρόσθεσε.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το sell off στη Wall θα συνεχιστεί, με τον τεχνολογικό κλάδο να πρωταγωνιστεί αρνητικά.
Την ίδια ώρα, sell off καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό να σημειώνει «βουτιά» άνω του 5%.
Ο τεχνολογικός δείκτης έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με συνολικές απώλειες -3,3%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο.
Είχε προηγηθεί ένα ξέφρενο ράλι, με τον δείκτη να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κάτι που πυροδότησε ανησυχίες ότι τα συνεχή κέρδη εν μέσω μάλιστα της κρίσης του κορονοϊού είχαν οδηγήσει σε μη βιώσιμα επίπεδα τις αποτιμήσεις των εταιρειών.
Το ράλι δεν μπορούν να στηρίξουν εξάλλου και τα οικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία μπορεί να δείχνουν ότι η οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης, ωστόσο η οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζει σημάδια αποδυνάμωσης καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι πολιτείες δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Στο μέτωπο της πανδημίας με ραγδαίους ρυθμούς εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο η επιδημία του κορωνοϊού με την Ινδία, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική να είναι από τις πλέον πληττόμενες περιοχές.
Στην Ινδία, αν και μειώθηκαν σημαντικά οι νέες μολύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο (τα κρούσματα έπεσαν στα 76.000 από 90.000), καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από την έναρξη της πανδημίας ενώ στις ΗΠΑ, όπου εξακολουθούν καθημερινά να αυξάνονται θύματα και κρούσματα, ο πρόεδρος Trump άφησε υπαινιγμούς για το ενδεχόμενο το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο ακόμα και πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, κάτι πάντως που αμφισβήτησαν έντονα πολλοί Αμερικάνοι ειδικοί επιστήμονες.
Στη Λατινική Αμερική, η οποία είναι και η πλέον πληττόμενη περιοχή, αυξάνονται ημερησίως οι νεκροί και οι νέες μολύνσεις ενώ πολύ καλύτερη είναι εικόνα στην Κίνα, η οποία για 23 συνεχόμενες ημέρες δεν έχει αναφέρει ούτε ένα εγχώριο κρούσμα, με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping να αναφέρει ότι η Κίνα είναι η πρώτη οικονομία που επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα αρχίσει να εμβολιάζει τους πρώτους εθελοντές που θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου κατά της Covid-19, την ώρα που ο ΠΟΥ διαμηνύει πως εκτεταμένοι εμβολιασμοί δεν θα πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από την άνοιξη του 2021.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 892 χιλ. και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 27,4 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 18,3 εκατομμύρια.
Άνοδο της Wall Street μετά το τεχνολογικό sell off «βλέπει» ο Rick Rieder, επικεφαλής της ομάδας Global Allocation της BlackRocκ, κόντρα στην ανησυχία που εκφράζουν πολλοί αναλυτές για διατήρηση της πτώσης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η υποχώρηση των αμερικανικών μετοχών από τα υψηλά, ακλούθησε την αγορά call options από τους επενδυτές, κυρίως σε μετοχές των κολοσσών της τεχνολογίας, όπως η Apple.
Αυτό προκάλεσε μία συζήτηση σχετικά με το αν οι μετοχές είναι υπερτιμημένες, καθώς οι επενδυτές αναζητούν σημάδια για τις αγορές πέρα από την κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία, κυρίως με φόντο τη στήριξη που προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες.
«Εκτιμώ ότι η αγορά θα συνεχίσει ανοδικά», δήλωσε ο Riederστο Reuters.

Πιέσεις στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Με απώλειες έκλιεσαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά την πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 11,8% για το β΄τρίμηνο του 2020, με την ανησυχία για την ανάκαμψη να μεγαλώνει.
Στο ταμπλό, η μετοχή της EasyJet υποχώρησε -4,2%, καθώς η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε καραντίνα για την επιστροφή των τουριστών από επτά ελληνικά νησιά.
«Βουτιά» -30% κατέγραψε η Europcar, καιώς ανακοίνωσε αναδιάρθρωση χρέους.
Image
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.
Ενώ η ΕΚΤ εκτιμάται πως θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, αναμένονται οι νέες οικονομικές προβλέψεις αλλά και το ενδεχόμενο αναθεώρησης της στρατηγική της, στον απόηχο των πρόσφατων ανακοινώσεων της Fed, καθώς ο επικεφαλής Jerome Powell έστειλε μήνυμα διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 11,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ενώ η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Σε επίπεδο ΕΕ, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,4% και η απασχόληση κατά 2,7%, το ίδιο τρίμηνο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μέτρα περιορισμού του COVID-19 στα περισσότερα κράτη μέλη, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 11,4% στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτές ήταν μακράν οι μεγαλύτερες μειώσεις που παρατηρήθηκαν από την έναρξη της ανακοίνωσης των στοιχείων το 1995.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,3% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 14,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 13,9% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μετά από -3,2% και -2,7% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτές ήταν επίσης μακράν οι πιο μεγάλες μειώσεις από το 1995.
Στο 9% επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση για την πτώση του ΑΕΠ της Γαλλίας το 2020, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Στο δ΄τρίμηνο η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 95% των προ κρίσης επιπέδων και στο 96% κατά τη διάρκεια του δ΄τριμήνου, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας (INSEE).
Τέλος, η ανεργία υποχώρησε κατά 0,9% στο β΄τρίμηνο του 2020, μετά από υποχώρηση 2% στο α΄τρίμηνο
Άνοδο 4,7% σημείωσαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Ιούλιο, σημάδι ότι η γερμανική οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόλις 1,1% σε μηνιαία βάση, με το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 18 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Στατιστικό Γραφείο.

Κατάρρευση στο πετρέλαιο – Στο -7,6% και 36,8 δολ. το WTI, -4,8% και 40 δολ. το Brent

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν σήμερα 8/9 οι τιμές του πετρελαίου, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών, εν μέσω ανησυχίας για τη ζήτηση στον «μαύρο χρυσό» που απορρέει από την πανδημία του κορωνοϊού.
Το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate, WTI) παραδόσεως Οκτωβρίου 2020 κατέρρευσε 7,6%, κλείνοντας στα 36,8 δολάρια ανά βαρέλι.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Νοεμβρίου 2020 για το πετρέλαιο Brent, λίγο πριν το κλείσιμο, διαπραγματεύονται στα 40,1 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από πτώση 4,8%.
H ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ, μετά το τριήμερο της Labor Day, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για καύσιμα, καθώς σηματοδοτεί και το τέλος της μαζικής εξόδου για το τριήμερο.
To ρεκόρ στις εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα, η επιστροφή αυτοκινήτων στους δρόμους των ΗΠΑ και οι μεγάλες περικοπές στην παραγωγή, προκάλεσαν μια ανάκαμψη μετά την πτώση των τιμών του αργού την άνοιξη.
Ωστόσο, οι αγορές από την Κίνα έχουν επιβραδυνθεί από τα μέσα Ιουλίου, η ζήτηση καυσίμων έχει περιοριστεί και ο ΟΠΕΚ αυξάνει την παραγωγή, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι τιμές του μαύρου χρυσού.
«Αυτή τη στιγμή η αγορά επιστρέφει στην πραγματικότητα», σχολιάζει ο Eugen Weinberg, επικεφαλής εμπορευμάτων στην Commerzbank.
«Το πρόβλημα είναι ότι η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ δεν συνέχισε να αυξάνεται», τονίζει.
Τη Δευτέρα 7/9 οι τιμές του brent δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, καθώς η Saudi Aramco προχώρησε σε μείωση των τιμών του αργού.
Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση της επίσημης τιμής πώλησης του Οκτωβρίου για το ελαφρύ αργό που πουλά στην Ασία από τον Μάιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζήτηση παραμένει αδύναμη.
Η Ασία είναι η περιοχή που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνει το Reuters.
Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, η οποία στηρίζει τις τιμές με αγορές ρεκόρ, επιβράδυνε τις αγορές της τον Αύγουστο και αύξησε τις εξαγωγές των προϊόντων της, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν σήμερα οι τελωνειακές αρχές.
Για το σύνολο του Αυγούστου 2020, υπενθυμίζεται, το πετρέλαιο ενισχύθηκε άνω του 5%.
Ωστόσο, για την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές υποχώρησαν συνολικά κατά περίπου 7%.


Ήπια άνοδος στις αγορές της Ασίας - Στο +0,8% ο Nikkei 225

Ήπια άνοδο κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, μετά το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών και εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της Wall, μετά τη Labor Day.
O κορωνοϊός παραμένει στο επίκεντρο, με τις ελπίδες για την παραγωγή του εμβολίου να προσφέρουν στήριξη στις αγορές.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +0,82% στις 3.290 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,8% στις 23.274 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,26% στις 24.651 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index σημείωσε άνοδο +0,73% στις 3.316 μονάδες.
Tη μεγαλύτερη πτώση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο κατέγραψε το ΑΕΠ της Ιαπωνίας στο β΄τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση.
Η συρρίκνωση του ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, συρρικνώθηκε περισσότερο από την αρχική εκτίμηση για -27,8%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.
Σε επίπεδο τριμήνου, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε 7,9% από αρχική εκτίμηση για πτώση 7,8%.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που θα διαδεχθεί τον Sinzo Abe στις 14 Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη βαθειά ύφεση.
Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Yoshihide Suga θεωρείται φαβορί και έχει δηλώσει την ετοιμότητά του για αύξηση των δαπανών, προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης