Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ο Erdogan δεν θέλει γεωτρήσεις, αλλά να γίνει σουλτάνος - Κατρακυλά η τουρκική λίρα

Rabobank: Ο Erdogan δεν θέλει γεωτρήσεις, αλλά να γίνει σουλτάνος - Κατρακυλά η τουρκική λίρα
Να επιβληθεί ως μεγάλος περιφερειακός «παίκτης» επιδιώκει ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan
Η ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν οφείλεται μόνον στα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία θα επιδιώξει σε εύθετο χρόνο να εκμεταλλευθεί, καθώς η λίρα συνεχίζει να κατρακυλά λόγω της ασθμαίνουσας οικονομίας της χώρας, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Όπως αναφέρει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο έναν αναλυτή επί των τουρκικών υποθέσεων, αυτό που επιδιώκει σε γεωπολιτικό επίπεδο είναι να επιβάλει την παρουσία της ως μεγαλύτερης γεωπολιτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και να αντιμετωπίζεται, βεβαίως, ως τέτοια.
Αντιλαμβάνεται δε ότι περιβάλλεται από αντιπάλους και εχθρούς και θα χρησιμοποιήσει το δίκαιο της πυγμής για να καταφέρει τους στόχους της.
Μάλιστα, η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει τις ναυτικές της δυνάμεις.
Για παράδειγμα, το επόμενο έτος σχεδιάζει να ναυπηγήσει ένα αεροπλανοφόρο.
Ο Πρόεδρος Erdogan σίγουρα δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει σε σχέση με όσα έχει πει για την Ελλάδα και τη Γαλλία, η οποία έχει στείλει μαχητικά της στην Κύπρο.
Ο κίνδυνος να ξεσπάσει ένας ενδονατοϊκός πόλεμος, προς το παρόν, δεν είναι μεγάλος, ωστόσο τα κράτη επιδίδονται σε δαπανηρούς εξοπλισμούς, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ήδη πληγωμένων οικονομιών τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η τουρκική λίρα τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές κατρακυλούσε έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ, με ένα δολάριο να ισοδυναμεί με 7,46 λίρες.
Μάλιστα, η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου όσο η κεντρική τράπεζα της χώρας παραμένει διστακτική ως προς το να αυξήσει τα επιτόκιά της, αναφέρει η Rabobank.
Σχολιάζοντας δε την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το επίπεδο του 11%, ο αναλυτής της ολλανδικής τράπεζας Piotr Matys σημειώνει ότι το κοινό, «για να προστατευτεί έναντι του πληθωρισμού, θα συνεχίσει να αγοράζει σκληρό νόμισμα και χρυσό - κάτι που θα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια των αξιωματούχων να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη λίρα».
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump, σε χθεσινή του ομιλία στον Λευκό Οίκο, δεσμεύτηκε να αποσυνδέσει πλήρως την αμερικανική οικονομία από την οικονομία της Κίνας, εφόσον επανεκλεγεί.
Οι επιχειρήσεις θα τιμωρούνται εάν δημιουργούν θέσεις εργασίας σε υπεράκτιες περιοχές και θα ανταμείβονται αν δημιουργούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ανέφερε.
«Οι ΗΠΑ θα ξαναγίνουν κατασκευαστικός γίγαντας.
Η Κίνα δεν επιτρέπεται να αναπτύσσει τον στρατό της με τη βοήθεια των Αμερικανών πολιτών» πρόσθεσε.
Φυσικά, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι αυτό υποσχέθηκε και στην πρώτη θητεία του.
Η δε Κίνα αρνείται να παρατείνει τις βίζες για τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε αμερικανικές οργανώσεις, εκτός εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν να επιβάλουν νέους περιορισμούς.
Στα σύνορα Κίνας-Ινδίας, το Νέο Δελχί αναφέρει ότι τα στρατεύματά του διέσχισαν τη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου προκειμένου να αποτρέψουν «μια επικείμενη κινεζική εισβολή».
Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να ταξιδεύει σε αυτό που μπορεί να είναι η δική του καταιγίδα ή μια καταιγίδα σε ένα φλιτζάνι τσαγιού.
Η υπέρ του Brexit εφημερίδα «Telegraph» αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Johnson θα πει στην ΕΕ για τη Συμφωνία Αποχώρησης (WA) που υπέγραψε πως «δεν έχει νόημα και πρέπει να ξαναγραφεί».
Ο φιλοευρωπαίος Guardian υποστηρίζει, στον αντιπόδα, πως ο Johnson θα επιδιώξει τον συμβιβασμό μέχρι τέλους.
Πάντως, οι Βρετανοί θέλουν πραγματικά το 80% των ψαριών τους και η Downing Street το έχει αυτό υπόψη της.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός No Deal.
Πολλοί νομικοί δηλώνουν ότι η διαμάχη για το WA θα μπορούσε να καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με τη προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης