Τελευταία Νέα
Διεθνή

H απόλυτη φούσκα – Σε τρεις ημέρες οι 6 μεγαλύτερες εταιρίες του Nasdaq έχασαν 1 τρισεκ. δολ – Η Tesla σε ημερήσιο κραχ -21%

H απόλυτη φούσκα – Σε τρεις ημέρες οι 6 μεγαλύτερες εταιρίες του Nasdaq έχασαν 1 τρισεκ. δολ – Η Tesla σε ημερήσιο κραχ -21%
Χάθηκε αξία 1 τρισεκ. δολαρίων σε 3 ημέρες από 5 μεγάλες εταιρίες του Nasdaq
Η ακραία χειραγώγηση των χρηματιστηριακών αγορών, η ακραία πλεονάζουσα ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών που έχουν διοχετεύσει 5,5 τρισεκ. δολάρια και η απληστία απέναντι στην λογική έχουν δημιουργήσει ως συνήθως ακραίες φούσκες ειδικά στην Wall Street.
Πάντως κάθε φορά που οι μικροεπενδυτές αγοράζουν μανιωδώς… οι μεγάλοι θεσμικοί αρχίζουν να ξεφορτώνουν μετοχές όπως συνέβη και στην Wall εσχάτως.
Πριν τις μεγάλες ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών είχαμε τονίσει ότι η κεφαλαιοποίηση της Apple για να φθάσει στο πρώτο τρισεκατομμύριο χρειάστηκε να περάσουν 43 χρόνια.
Για να φθάσει σε χρηματιστηριακή αξία από 1 τρισεκ. σε 2,3 τρισεκ. δολάρια απαιτήθηκαν σχεδόν 5 μήνες…
Η Apple είναι μια ακραία φούσκα.
Το ίδιο συνέβη και με την Tesla που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έφθασε να διαπραγματεύεται σε χρηματιστηριακή αξία υψηλότερα της Toyota.
Η μετοχή στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της -21% στα 330 δολάρια με την συνολική αποτίμηση να υποχωρεί στα 309 δισεκ. από 430 δισεκ. που είχε φθάσει πρόσφατα.

Χάθηκε αξία 1 τρισεκ. δολαρίων σε 3 ημέρες

Οι έξι μεγαλύτερες μετοχές τεχνολογίας έχουν χάσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, αλλά στην πραγματικότητα είχε προηγηθεί ένα ακραίο ράλι – φούσκα που δεν δικαιολογείτο.
Η Apple, έφτασε να έχει χρηματιστηριακή αξία 2,3 τρισεκ. δολάρια πρόσφατα έχασε σε διάστημα 3 ημερών περίπου 325 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχεί σε 1,6 φορές το ελληνικό ΑΕΠ.
Η Microsoft έχασε 219 δισεκατομμύρια δολάρια, η Amazon υποχώρησε 191 δισεκατομμύρια δολάρια, η Google 135 δισεκ. δολάρια και η Tesla, η οποία μειώθηκε κατά 21% την Τρίτη για να σηματοδοτήσει τη χειρότερη απώλεια μιας ημέρας στην ιστορία της, έχασε 109 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Το Facebook κατέγραψε μείωση σε χρηματιστηριακή αξία 89 δισεκατομμύρια δολάρια όπως αναφέρει το CNBC.
Στις αρχές του 2020, οι έξι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας είχαν αξία περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, η αξία τους εκτοξεύθηκε σε 8,2 τρισεκ. δολάρια και στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 είχαν συνολική αποτίμηση 7,1 τρισεκ. δολάρια.
Ενώ είναι μια μεγάλη απώλεια σε λίγες ημέρες, αυτές οι έξι εταιρείες αξίζουν 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ότι ήταν στις αρχές του έτους - παρά την παγκόσμια πανδημία του κορωνοιού και τις απώλειες θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
«Σίγουρα δεν έχω αισθανθεί πανικό με πελάτες και επενδυτές με τους οποίους μίλησα τις τελευταίες μέρες ... αλλά χωρίς αμφιβολία η πτώση είναι μεγάλη και η Apple βρίσκεται σε αξία κάτω από 2 τρισεκ. σε αξία στα 1,96 τρισεκ.

Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της Tesla στην ιστορία

Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση -21% σημείωσε η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla υποχωρώντας στα 330 δολάρια ή 307 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία καθώς η εταιρία εξήλθε  από τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.
Η μετοχή της Tesla κατέγραψε ρεκόρ το 2020, έχοντας αυξηθεί περίπου 300%, έφθασε η εταιρεία να αξίζει περισσότερο από μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, όπως η Toyota και η Volkswagen.
Ο ιαπωνικός τεχνολογικός όμιλος juggernaut SoftBank φέρεται να είναι το μυστήριο για το Nasdaq που αγόρασε δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές όπως των Tesla, Amazon, Microsoft και Netflix.
Η Tesla μετά το split 5 προς 1 ολοκλήρωσε την πώληση νέων μετοχών ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 8 Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ, η Nikola - μια εκκίνηση ηλεκτρικών οχημάτων - αποκάλυψε ότι η General Motors είχε συμφωνήσει να αναλάβει μερίδιο 11% στην εταιρεία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η GM θα παράγει το ηλεκτρικό φορτηγό το Badger, μέχρι το τέλος του 2022.
Οι μετοχές της Nikola σημείωσαν άνοδο περίπου 29% στις συναλλαγές στην αγορά ενώ η GM σημείωσε άνοδο 6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης