Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αρνητική έκπληξη στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος το 2020 θα φθάσει στο -10% με -11% ή 20 δισ. – Επιδείνωση στο χρέος

Αρνητική έκπληξη στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος το 2020 θα φθάσει στο -10% με -11% ή 20 δισ. – Επιδείνωση στο χρέος
Η Ελλάδα τινάσσει στον αέρα θυσίες από την λιτότητα 9 ετών
Πιθανή αρνητική έκπληξη επίκειται στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδος, καθώς με βάση ενδείξεις το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να εκτιναχθεί στα 20 δισεκ. ή 10% με 11% του ΑΕΠ (παραδοχές ΑΕΠ 2019 στα 187,5 δισεκ.).
Με παραδοχές 2020 όπου το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στα 172 δισεκ. ευρώ ή πτώση 8% το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στο 11,6%.
Πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας που προφανώς θα επιβαρυνθεί και με τα νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας καθώς και με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Πηγές αναφέρουν ότι ο αρχικός στόχος για 6% δημοσιονομικό έλλειμμα είναι υπεραισιόδοξος ή 11 με 12 δισεκ. ευρώ.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δηλαδή η διαφορά των εξόδων σε σχέση με τα έσοδα της οικονομίας σε ένα έτος θα φθάσει τα 20 δισεκ. ευρώ ή σε ένα εύρος 18 δισεκ. με 21 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς η εξέλιξη αυτή θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος δυσανάλογα το 2020, το οποίο ξεκινούσε ως βάση σύγκρισης τα 363 δισεκ. μαζί με τα repos.

Η Ελλάδα τινάσσει στον αέρα θυσίες από την λιτότητα 9 ετών

Η ύφεση στην εθνική οικονομία στο -8%, η συνταγή των κρατικών δαπανών για να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ και βεβαίως το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει ως συνέπεια η Ελλάδα σε διάστημα 5 μηνών να τινάξει στον αέρα τις θυσίες των πολιτών των τελευταίων 8-9 ετών.
Ας ληφθεί υπόψη ότι προ του κορωνοιού η Ελλάδα υποχρεούτο να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δηλαδή 6,5 δισεκ. ευρώ.
Αντί αυτού θα εμφανίσει έλλειμμα συνολικά 20 δισεκ. που σημαίνει μεταξύ της θέσης που βρισκόταν και της θέσης που θα βρεθεί να δημιουργηθεί ένα χάσμα 26 δισεκ. ευρώ.
Το βασικό ερώτημα είναι πως θα καλυφθεί αυτό το μεγάλο κενό στην οικονομία, στα έσοδα και συνολικά στα δημόσια οικονομικά;
Θα αποτελεί πλάνη εάν πιστέψει κανείς ότι η ανάκαμψη του 2021 θα ισοσκελίσει ή μετριάσει αισθητά τις αρνητικές παρενέργειες στην οικονομία.
Ο εκτροχιασμός της ελληνικής οικονομίας είναι γεγονός και απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μην χαθεί ο έλεγχος.
Η Ελλάδα υποχρεούται να περάσει από την φάση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στην φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης