Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς: Στο 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

Καναδάς: Στο 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα
Στο 0,25% διατηρεί το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα του Καναδά
Στο 0,25% διατήρησε -όπως αναμενόταν- το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα του Καναδά, συνεχίζοντας παράλληλα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), με αγορές μεγάλης κλίμακας ύψους τουλάχιστον 5 δισεκ. δολαρίων την εβδομάδα σε ομόλογα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας:
«Ο ρυθμός της ανάκαμψης εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας COVID-19 και την εξέλιξη των μέτρων που απαιτούνται για τον περιορισμό της εξάπλωσής της.
Η ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, ενώ η οικονομική απόδοση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών ήταν μικτή.
Οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες παρέμειναν σε καλή κατάσταση.
Αν και οι τιμές για ορισμένα προϊόντα έχουν σταθεροποιηθεί, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν χαμηλές.
Στον Καναδά, το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,5% (39% ετησίως) το δεύτερο τρίμηνο 2020.
Καθώς η οικονομία ανοίγει εκ νέου, η ανάκαμψη της δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο φαίνεται να είναι ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο. (…)
Η νομισματική πολιτική εργάζεται για τη στήριξη των δαπανών των νοικοκυριών και των επιχειρηματικών επενδύσεων, καθιστώντας τον δανεισμό πιο προσιτό.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών ανέκαμψαν απότομα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με την ισχυρότερη από την αναμενόμενη κατανάλωση αγαθών.
Υπήρξε επίσης μια μεγάλη αλλά άνιση ανάκαμψη στην απασχόληση.
Οι εξαγωγές ανακάμπτουν ως απάντηση στην ενίσχυση της εξωτερικής ζήτησης, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. (…)
Ο πληθωρισμός CPI πλησιάζει το μηδέν, με πτωτική πίεση από τις τιμές της ενέργειας και τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, και αναμένεται να παραμείνει πολύ κάτω από τον στόχο βραχυπρόθεσμα».

Fitch: Δημοσιονομικό έλλειμμα 21% του ΑΕΠ για τον Καναδά, πάνω από 120% το χρέος

Οι πρόσθετες δαπάνες που αποφάσισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά («ΑΑ+» -υποβαθμίστηκε τον Ιούνιο 2020- με σταθερό outlook) θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη αλλά θα διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μελλοντική δημοσιονομική εξυγίανση και την πορεία του δημόσιου χρέους, αναφέρει σε έκθεσή της η ο Fitch Ratings.
Η σημαντική δημοσιονομική επιδείνωση αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας τον Ιούνιο, υπογραμμίζεται.
Τα νέα μέτρα θα αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα για το οικονομικό έτος 2020/2021 σε πάνω από το 21% του ΑΕΠ το 2020, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 16,1%.
Επίσης, η Fitch αναμένει ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ να αυξηθεί πάνω από το 120% του ΑΕΠ.
Η πολιτική δυναμική σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα επηρεάσει επίσης τη δημοσιονομική πολιτική.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Justin Trudeau, κυβερνά με μειοψηφία στο κοινοβούλιο και βασίζεται στα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα των μειονοτήτων για την ψήφιση της νομοθεσίας.
«Ο Καναδάς έχει ιστορικό ιτορικό δημοσιονομικής προσαρμογής μετά την ύφεση, τόσο στη δεκαετία του 1990 όσο και μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ωστόσο, αναμένουμε να παραμείνουν έντονες οι πιέσεις δαπανών, ενώ η ανεργία παραμένει υψηλή και η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί.
Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία μετά το 2020, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει βαθιές προκλήσεις και κινδύνους δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης