Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μυτιληναίος: Λύθηκε η διαφορά με ΔΕΠΑ - Όφελος 35 εκατ. ευρώ από περικοπές στα κόστη

Μυτιληναίος: Λύθηκε η διαφορά με ΔΕΠΑ - Όφελος 35 εκατ. ευρώ από περικοπές στα κόστη
Από τα 35 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2020 θα έχουν εξοικονομηθεί 28,4 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα μέχρι τα μέσα του 2021
Αίσια κατάληξη για τη Μυτιληναίος είχε η διαφορά με τη ΔΕΠΑ, μετά και την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ των δύο εταιρειών.
Επιπλέον η εισηγμένη λόγω της πανδημίας προχώρησε σε επαναξιολόγηση του επενδυτικού της πλάνου και σε κινήσεις μείωσης του κόστους με αποτέλεσμα να αναμένει όφελος 35 εκατ. ευρώ.
Από τα 35 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2020 θα έχουν εξοικονομηθεί 28,4 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα μέχρι τα μέσα του 2021.
Πιο αναλυτική υπήρχε αξίωση της ΔΕΠΑ κατά της Μυτιληναίος (υπό την ιδιότητά της ως καθολικής διαδόχου της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε.)
Η ΔΕΠΑ αξίωσε για χρεώσεις από αναδρομική αναθεώρηση συμβατικής τιμής λόγω αναθεώρησης στις τιμές της προμηθεύτριας της ΔΕΠΑ τουρκικής εταιρείας «BOTAS PETROLEUM PIPELINE CORPORATION» ποσό 10,2 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) πλέον τόκων από την εταιρεία (ως καθολική διάδοχο της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε.).
Με το από 06.08.2020 ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της Μυτιληναίος και της ΔΕΠΑ, επιλύθηκε συμβιβαστικώς η εκκρεμούσα διαιτητική διαφορά αναφορικά με αναδρομικές οφειλές συνεπεία διαιτησιών μεταξύ ΔΕΠΑ – BOTAS.
Για τις εκατέρωθεν απαιτήσεις που διατηρούσαν τα μέρη, συνήφθη συμφωνία συνεπεία της οποίας προέκυψε πιστωτικό υπόλοιπο υπέρ της Μυτιληναίος ποσού 5,76 εκατ. ευρώ πλέον του ποσού των παρακρατήσεων φόρου ποσού 583 χιλ. ευρώ, ήτοι συνολικό πιστωτικό υπέρ της ποσού 6,35 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα το ποσό έχει ήδη καταβληθεί στη Μυτιληναίος.
Επιπλέον λόγω της πανδημίας τέθηκε σε εφαρμογή ένα αυξημένο επίπεδο εποπτείας για την προστασία της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας.
Επαναξιολογήθηκε προσεκτικά το Επενδυτικό πλάνο του 2020, βάζοντας σε κατάσταση «αναμονής» επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Οι εν λόγω επενδύσεις θα επανεκτιμηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις της τρέχουσας κατάστασης, σημειώνει η διοίκηση.
Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα νέο πρόγραμμα μείωσης κόστους κυρίως Διοικητικών Εξόδων (Project Shield) με συνολικό ποσό εξοικονόμησης 35 εκατ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό 10 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ωφελήσει τα αποτελέσματα του Α εξαμήνου ενώ για το σύνολο του 2020 αναμένεται ένα όφελος της τάξης των 28,4 εκατ. ευρώ.
Το πλήρες όφελος των 35 εκατ. ευρώ αναμένεται μέσα στο 2021.
Σημειώνεται πως η εταιρεία διαθέτει μια καλή χρηματοοικονομική θέση, εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή μόχλευσης και συνολική διαθέσιμη ρευστότητα που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, χωρίς σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2024.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης