Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: H πόλωση και το εφιαλτικό σενάριο των εκλογών στις ΗΠΑ

Economist: H πόλωση και το εφιαλτικό σενάριο των εκλογών στις ΗΠΑ
Economst: Το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει δύσκολα αποδεκτό από τους ηττημένους, αν η διαφορά είναι οριακή - Οι φόβοι για την αντίδραση Trump
Oι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ προμηνύονται επεισοδιακές, υποστηρίζει σε άρθρο του ο Economist, στο οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο συνταγματικής κρίσης.
Όπως επισημαίνει ο Economist, η ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις δημοκρατίες διασφαλίζεται όταν οι ηττημένοι υποψήφιοι και οι υποστηρικτές τους αποδέχονται την ήττα.
Ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα βοηθάει σημαντικά σε αυτό.
Οι χαμένοι μπορεί να το μισούν, αλλά το αποδέχονται και αρχίζουν να προετοιμάζονται για τις επόμενες εκλογές.
Όταν το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο, απαιτείται ένα υποστηρικτικό σύστημα.
Τα αμφισβητούμενα εκλογικά αποτελέσματα είναι κάτι σπάνιο στις ώριμες δυτικές δημοκρατίες, αλλά συμβαίνουν.
Το 2006 ο Berlusconi έχασε οριακά τις εκλογές στην Ιταλία και ισχυρίστηκε, χωρίς στοιχεία, ότι υπήρξε νοθεία.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έβγαλε απόφαση υπέρ του αντιπάλου του και ο κ. Berlusconi τη δέχτηκε.
Το 2000 το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ κρίθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων στη Φλόριντα.
Σε περίπτωση που ο J. Biden ή ο D. Trump νικήσουν με μεγάλη διαφορά, η αλλαγή εξουσίας θα είναι ομαλή, εκτιμά ο Economist.
Αλλά αν το αποτέλεσμα είναι οριακό, τα πράγματα μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολα, σύμφωνα με το βρετανικό οικονομικό περιοδικό.
Οι ΗΠΑ δίνουν πολύ μεγάλη ελευθερία στα κόμματα στην οργάνωση των εκλογών.
Οι αποφάσεις για το ποιοι ψηφοφόροι διαγράφονται από τις λίστες, πού τοποθετούνται τα εκλογικά κέντρα, αν επιτρέπεται η πρόωρη ψήφος και πόσοι μάρτυρες χρειάζονται για την αποστολή μιας επιστολικής ψήφου λαμβάνονται από μέλη των δύο κομμάτων.
Αν οι δύο υποψήφιοι δεν έχουν διαφορά πολλών ψήφων, οι αποφάσεις αυτές θα επανεξεταστούν και θα κριθούν εντέλει στα δικαστήρια, από δικαστές που διορίστηκαν από Δημοκρατικούς ή Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες και προέδρους.
Αν η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι μικρή και υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταμέτρηση των ψήφων το βράδυ των εκλογών, τότε μπορεί να φανεί ότι ο κ. Trump κερδίζει σε κάποιες πολιτείες-κλειδιά. Μπορεί τότε να αυτοανακηρυχθεί νικητής πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, όπως έκανε το 2018 στις ενδιάμεσες εκλογές στη Φλόριντα.
Καθώς θα καταμετρώνται περισσότερες επιστολικές ψήφοι, το αποτέλεσμα μπορεί να γυρίσει υπέρ του κ. Biden.
Oι ΗΠΑ θα έχουν τότε δύο υποψήφιους που θα αξιώνουν τη νίκη. Τα αποτελέσματα σε διάφορες πολιτείες θα κριθούν στα δικαστήρια.
Θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις.
Ο πρόεδρος μπορεί τότε να καλέσει την εθνική φρουρά, όπως απείλησε να κάνει το καλοκαίρι ή να στείλει ομοσπονδιακούς πράκτορες σε πόλεις που είναι προπύργια των Δημοκρατικών.
Όπως υπενθυμίζει ο Economist, οι αμφισβητούμενες εκλογές του 2000 ήταν ιδιαίτερα επώδυνες, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μια περίοδο απόλυτης κυριαρχίας, πριν την 11η Σεπτεμβρίου και την άνοδο της Κίνας και πριν τη διάδοση των κοινωνικών δικτύων.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ χειρότερα στη σημερινή συγκυρία, μετά από μια πανδημία που έχει σκοτώσει περίπου 200.000 Αμερικανούς και όπου ο εν ενεργεία πρόεδρος είναι μισητός από μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων.
Το 40% των Δημοκρατικών θεωρεί ότι οι εκλογές πρέπει να επαναληφθούν, αν ο κ. Trump συγκεντρώσει λιγότερες ψήφους αλλά κερδίσει τη στήριξη περισσότερων εκλεκτόρων, όπως συνέβη το 2016.
Το 30% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι ο κ. Trump θα έπρεπε να αρνηθεί να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, αν υπάρξουν κατηγορίες για παράνομες ψήφους.
«Ακόμα και μια σαρωτική νίκη θα έχει αμφισβητήσεις.
Σε περίπτωση οριακής νίκης, οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των χαμένων.
Και χωρίς αυτό, οι δημοκρατίες έχουν μεγάλο πρόβλημα», καταλήγει ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης