Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επαφές και ζυμώσεις Χρήστου Σταικούρα στο Βερολίνο ενόψει ΔΕΘ - Τι περιλαμβάνουν οι φοροελαφρύνσεις

Επαφές και ζυμώσεις Χρήστου Σταικούρα στο Βερολίνο ενόψει ΔΕΘ - Τι περιλαμβάνουν οι φοροελαφρύνσεις
Κρίσιμες επαφές για την έκταση, το είδος και τον χρόνο εφαρμογής των φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινωθούν στο φόρουμ της ΔΕΘ θα έχει από σήμερα 10/9 στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών
Κρίσιμες επαφές για την έκταση, το είδος και τον χρόνο εφαρμογής των φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινωθούν στο φόρουμ της ΔΕΘ θα έχει από σήμερα 10/9 στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μολονότι το άτυπο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για αύριο Παρασκευή, ο κ. Σταϊκούρας βρίσκεται από χθες στη γερμανική πρωτεύουσα, και από μόνο του το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό για τη σοβαρότητα όχι μόνο της δημοσιονομικής κατάστασης που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός σε ολόκληρη την ευρωζώνη, αλλά και της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών που ανακοίνωσε το υπουργείο, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει σήμερα το πρωί συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς και τον υφυπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο της Γερμανίας στο EuroWorking Group Γερκ Κούκιτς. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή Ραλφ Μπρίνκχαουζ, καθώς και με μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών θα δει τον νέο πρόεδρο του Eurogroup Πάσκαλ Ντόναχιου.
Την Παρασκευή θα ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup και το Σάββατο του Ecofin όπου θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης και της Ε.Ε. και η πορεία εφαρμογής των δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Το βάρος θα πέσει στους δημοσιονομικούς κανόνες και στο αν θα υπάρξει «ρήτρα διαφυγής» και για το 2021 για να μπορέσουν οι χώρες να εφαρμόσουν προγράμματα αναχαίτισης του κορονοϊού χωρίς αντίστοιχες επιβαρύνσεις στα ελλείμματα. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις συζητήσεις με συγκεκριμένη διαπραγματευτική γραμμή αναφορικά με τα ποσοτικά στοιχεία για το εύρος της ζημιάς από τον κορονοϊό, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις επιπτώσεις που ασκεί η βαθιά ύφεση 15,2% στο β' τρίμηνο του 2020 στα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει χαλάρωση και δημοσιονομικός χώρος για το 2021 προκειμένου να τρέξουν οι μειώσεις των φόρων που έχουν σχεδιαστεί και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το φόρουμ της ΔΕΘ.
Οι φοροελαφρύνσεις θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Μέσα στο πακέτο, δε, της Θεσσαλονίκης βρίσκονται:
-Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
-Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες
-Η παράταση των προσωρινών μειώσεων στον ΦΠΑ
-Η παράταση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης
-Η μείωση της προκαταβολής του φόρου και για το 2021
-Η πληρωμή των αναδρομικών, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, προς τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα
-Η αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών.
Υπό εξέταση βρίσκονται η δεύτερη δόση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης