Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός διεθνώς - Αγωνία για το εμβόλιο - Στους 900 χιλ. οι νεκροί, 27,6 εκατ. τα κρούσματα

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός διεθνώς - Αγωνία για το εμβόλιο - Στους 900 χιλ. οι νεκροί, 27,6 εκατ. τα κρούσματα
Στο κόκκινο Ινδία, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική - Μειώνονται οι θάνατοι στις ΗΠΑ - Για 24 ημέρες χωρίς εγχώριο κρούσμα η Κίνα
Εκτός ελέγχου διασπείρεται ανά τον κόσμο ο κορωνοϊός, την ώρα που τα νέα από την επιστημονική κοινότητα εντείνουν την αγωνία και κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προσφέρουν ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε χθες Τρίτη 8/9 ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της COVID-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα.
Το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θεωρούνταν ως ένα από κορυφαία υποψήφια εμβόλια και το πιο φιλόδοξο κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο, η αναστολή των δοκιμών καθιστά πιο δύσκολη την προοπτική μιας ενδεχόμενης διάθεσής του, στα τέλη του 2020 μια και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις δοκιμές εθελοντικά, προκειμένου να μελετήσει δεδομένα ασφάλειας και να εργαστεί για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάλυσης του περιστατικού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε ενδεχόμενη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος δοκιμών.
Και ενώ τα νέα από τους επιστήμονες φρενάρουν την αισιοδοξία για τη διάθεση του εμβολίου εντός των επόμενων μηνών, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στην Ινδία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία παγκοσμίως, την ώρα που στη Λατινική Αμερική οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 300.000.
Την ίδια στιγμή, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στις ΗΠΑ, όπου για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφεται μείωση των θυμάτων ενώ σε ύφεση είναι η επιδημία στην Κίνα, όπου για 24η συνεχόμενη ημέρα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα νέο εγχώριο κρούσμα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 898.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 27,6 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 18,5 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 27.683.499 και οι θάνατοι σε 899.808
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 6.628.190  και σε νεκρούς με 190.478
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 127.464 και τρίτη σε κρούσματα με 4.162.073                             
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 73.890 και τέταρτο το Μεξικό με 68.484
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.675 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.037.526 – Στους 18.080 οι νεκροί
- Πέμπτο σε κρούσματα το Περού με 691.575 και έκτη η Κολομβία με 679.181  
- Έβδομο το Μεξικό με 642.860, όγδοη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 640.441 και ένατη η Ισπανία με 534.513
- Δέκατη η Αργεντινή με 500.034
- Στους 35.563 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.770 οι νεκροί στη Γαλλία
Image
ΗΠΑ: Στους 190.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – Μείωση θυμάτων για τρίτη εβδομάδα

Μια αάσα από τους 190.000 είναι οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, αν και για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφεται μείωση στον αριθμό των θυμάτων.
Συγκεκριμένα, οι νεκροί ανέρχονται σε 189.698 επί συνόλου 6.328.054 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Αν και σε εθνικό επίπεδο, τόσο τα θύματα όσο και οι νέες μολύνσεις μειώνονται, έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε ορισμένες Πολιτείες στα Μεσοδυτικά και Βορειοανατολικά της χώρας.
Συγκεκριμένα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6/9 αναφέρθηκαν περισσότερες από 287.000 νέες μολύνσεις, αριθμός μειωμένος κατά 1,4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και που σηματοδοτεί την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία καταγράφεται μείωση μολύνσεων.
Παράλληλα, την εν λόγω εβδομάδα αναφέρθηκαν και περισσότεροι από 5.800 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να μειώνεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Παρά τα θετικά αυτά μηνύματα, 17 Πολιτείες (ανάμεσα τους το Μισούρι, η Βόρεια Ντακότα, το Ουισκόνσκιν)  ανέφεραν έξαρση κρουσμάτων ενώ αύξηση μολύνσεων ανακοίνωσαν και Πολιτείες στα βορειοανατολικά όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσι, το Νιου Χαμσάιρ, κα.
Image
Ινδία: Η νέα μεγάλη εστία του κορωνοϊού, πάνω από 4,37 εκατομμύρια τα κρούσματα

Τη νέα μεγάλη εστία του κορωνοϊού συνιστά η Ινδία, η οποία για ένα ακόμα 24ωρο κατέγραψε σχεδόν 90.000 νέες μολύνσεις.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 89.706 νέα κρούσματα με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 4.370.128.
Παράλληλα, τις προηγούμενες 24 ώρες, αναφέρθηκαν και 1.115 θάνατοι, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 73.890.
Η Ινδία, η οποία από τις αρχές Αυγούστου είναι η χώρα που καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, είναι στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα και στην τρίτη σχετικά με τους θανάτους.
Παρά την έξαρση που καταγράφεται ωστόσο εδώ και ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση της Ινδίας αίρει περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Image
Ξεπέρασαν τους 300.000 οι θάνατοι στη Λατινική Αμερική – Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό, Περού

Τους 300.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να βρίσκονται στο κόκκινο.
Δραματική είναι η κατάσταση και στο Περού (πέμπτο παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα), το οποίο ξεπέρασε τους 30.000 θανάτους από τον κορωνοϊό, αποτελώντας την χώρα που θρηνεί ον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό του, με 93,28 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Η Βραζιλία κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 504 θανάτους ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 14.279 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 127.464 με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να υπολογίζονται σε περισσότερα από 4,162 εκατομμύρια.
Εξίσου δύσκολη η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 703 θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και 5.351 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού ανέρχονται σε 68.484  επί συνόλου 642.860 μολύνσεων.

Κίνα: Σε ύφεση η επιδημία του κορωνοϊού – Χωρίς εγχώριο κρούσμα για 24 ημέρες

Σε ύφεση βρίσκεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα καθώς δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα εγχώριο κρούσμα εδώ και 24 ημέρες.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις δύο εισαγόμενα κρούσματα, από 10 που είχαν καταγραφεί μία ημέρα νωρίτερα.
Ο αριθμός των νέων ασυμπτωματικών περιστατικών μειώθηκε επίσης, σε 8, από τα 13 που είχαν αναφερθεί προχθές.
Η Κίνα δεν προσμετρά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς ως επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19.
Επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.146 μολύνσεων.
Image
Αυστραλία: Επιμένει ο κορωνοϊός στη Βικτόρια – 11 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Επιμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία μια και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 76 νέα κρούσματα και 11 θάνατοι.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα είχαν αναφερθεί 55 κρούσματα.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στη Μελβούρνη εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα οποία παρατάθηκαν έως τις 28 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Παράλληλα οι αρχές έχουν αποφασίσει να εντατικοποιήσουν την εφαρμογή του προγράμματος ιχνηλάτισης των περιστατικών, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των νέων ημερήσιων περιστατικών.
Image

ΠΟΥ για αναστολή δοκιμών από την Astrazeneca: Προτεραιότητα η ασφάλεια του εμβολίου

Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19 είναι "πάνω από όλα", δήλωσε χθες η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετά την αναστολή των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω ανησυχιών για παρενέργειες.
«Επειδή μιλάμε για ταχύτητα (...) δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε τους συμβιβασμούς ή να κάνουμε εκπτώσεις στην αξιολόγηση που θα κάναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες», δήλωσε σε εκδήλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Soumya Swaminathan.
«Επιβάλλεται ακόμη η διαδικασία να ακολουθεί τους κανόνες του παιγνιδιού.
Για τα φάρμακα και τα εμβόλια που χορηγούνται στους ανθρώπους, οφείλεις να εξετάζεις την ασφάλειά τους, πάνω από όλα», σημείωσε.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ απάντησαν άμεσα σε ερωτήσεις του Reuters για την κίνηση της AstraZeneca να αναστείλει τις παγκόσμιες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δοκιμών τελικού σταδίου, του πειραματικού της εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, λόγω μιας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν μετέχοντα στην μελέτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης