Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σήμερα 10/9 τα 534 ευρώ σε 5.500 δικαιούχους της ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Άλλοι 65 κλάδοι σε αναστολή

Σήμερα 10/9 τα 534 ευρώ σε 5.500 δικαιούχους της ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Άλλοι 65 κλάδοι σε αναστολή
Άλλοι 65 κλάδοι υποψήφιοι για αναστολές συμβάσεων
Στους λογαριασμούς 5.500 περίπου δικαιούχων αναμένεται να πιστωθούν σήμερα 1,7 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις από αναστολές συμβάσεων εργασίας Ιουνίου και Ιουλίου καθώς και για εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ειδικότερα η πληρωμή αφορά:

1. Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Ιούνιο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 239.964 στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους  1.117.
2.  Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Ιούλιο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 1.168.200 στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 2.842.
3. σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το χρονικό διάστημα 1/6/2020 – 30/6/2020, προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας 62.120,26 στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 559.
4. σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το χρονικό διάστημα 1/7/2020 – 31/7/2020, προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας,  ύψους 251.870,55 ευρώ στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 978.

Άλλοι 65 κλάδοι σε αναστολές συμβάσεων

Νέα υπουργική απόφαση δίνει το δικαίωμα αναστολής συμβάσεων εργασίας για το 100% του προσωπικού σε 65 κλάδους και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για νέους ΚΑΔ που δραστηριοποιούνταν εποχικά, αλλά και σε καλλιτεχνικά επαγγέλματα, αλλά και άλλους που συνεχίζουν από τον Ιούλιο να παραμένουν ανενεργοί. 
Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων  που λήγουν μετά την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων εργοδοτών, τίθενται σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.
Οι επιχειρήσεις εργοδότες  υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.
Οι ανωτέρω επιχειρήσεις εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για κάθε μήνα σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Ακυρότητα καταγγελίας συμβάσεων εργασίας - Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας - Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου - Ανάκληση αναστολών συμβάσεων εργασίας

1. Οι επιχειρήσεις εργοδότες του άρθρου 1 του παρόντος υποκεφαλαίου, για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 30ή.09.2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.
2. Οι επιχειρήσεις εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις εποχικών επιχειρήσεων.
Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των 30 ημερών.
 3. Οι επιχειρήσεις εργοδότες που επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών. Μπορούν επίσης να θέτουν εκ νέου σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους ανεξάρτητα από το αν έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους. Σε κάθε περίπτωση τα ανωτέρω ισχύουν έως και την 30ή.09.2020.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού - Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

1. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις   κατ’αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με βάση υπολογισμού το ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ που αντιστοιχεί στις τριάντα (30) ημέρες.
2. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού
  1. Οι επιχειρήσεις εργοδότες προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή για πρώτη φορά είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, για τον μήνα Αύγουστο ή και για τον μήνα Σεπτέμβριο, καθώς και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης. Επίσης, οι ανωτέρω επιχειρήσεις εργοδότες δηλώνουν τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται.

  2. Για την περίπτωση των εργαζομένων που τίθενται για πρώτη φορά ή εκ νέου οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, αυτοί προβαίνουν σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης