Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αίτημα στην Κομισιόν για ενισχύσεις έως 80% σε επενδύσεις σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη

tags :
Αίτημα στην Κομισιόν για ενισχύσεις έως 80% σε επενδύσεις σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη
Το ΥΠΕΝ σχεδιάζει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την κήρυξη των λιγνιτικών περιοχών σε ειδικές φορολογικές ζώνες
Αύξηση του ποσοστού των ενισχύσεων που θα φθάνει έως και το 80% για επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, αλλά και υιοθέτηση ειδικών φορολογικών κινήτρων θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του σχεδίου δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.
Αυτό προκύπτει από τις βασικές αρχές του σχεδίου που παρουσίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης το οποίο θα τεθεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προβλέπεται να αρχίζει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2021.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα υφιστάμενα όρια ενίσχυσης των επενδύσεων προκύπτουν από τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που θα είναι σε ισχύ μέχρι τέλος του 2021 και ο οποίος περιλαμβάνει τον κανόνα de minimis που προβλέπει ανώτατο όριο ενίσχυσης 200 χιλ. ευρώ. Έτσι το μέγιστο ύψος ενίσχυσης για κάθε επενδυτικό σχέδιο είναι τα 5 εκ. ευρώ, για κάθε επιχείρηση τα 10 εκ. ευρώ και για κάθε όμιλο επιχειρήσεων τα 20 εκ. ευρώ.
Κάποια από τα κίνητρα που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, είναι συμβατά με την ισχύουσα νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων και δεν εκτιμάται πως θα χρειαστεί κάποιος ειδικός χειρισμός. Ωστόσο υπάρχουν κίνητρα που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης που δεν είναι συμβατά και για τα οποία θα χρειαστεί έγκριση από την Κομισιόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τη νομοθέτηση ειδικού καθεστώτος σε εθνικό επίπεδο.

Επαφές με υπουργείο Ανάπτυξης και Κομισιόν

Για τον προσδιορισμό του νέου ορίου των ενισχύσεων έχουν ληφθεί υπόψη τα 70 επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί ήδη στη σχετική πλατφόρμα αλλά και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις.
Στα κίνητρα αυτά θα ισχύει ο κανόνας της σώρευσης έως τα νέα προτεινόμενα όρια. Η ένταση της ενίσχυσης (δηλαδή το απόλυτο μέγεθος) θα εξαρτάται από το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνά τα σχετικά όρια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα υφιστάμενα όρια ενισχύσεων για τη Δυτική Μακεδονία είναι: 25% για μεγάλες επιχειρήσεις, 35% για μεσαίες επιχειρήσεις και 45% για μικρές επιχειρήσεις. Στην περίπτωση της Πελοποννήσου τα υφιστάμενα όρια είναι 35% για μεγάλες επιχειρήσεις, 45% για μεσαίες επιχειρήσεις, 55% για μικρές επιχειρήσεις.
Το ΥΠΕΝ που βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα τόσο με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσο και με την Κομισιόν, θα ζητήσει τα νέα όρια ενίσχυσης να αφορούν ειδικά τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και το Δήμο Μεγαλόπολης και να διαμορφωθούν ως εξής: 60% για μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για μεσαίες επιχειρήσεις, 80% για μικρές επιχειρήσεις.
Πέραν αυτών το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για να κηρύξει τις λιγνιτικές περιοχές ως ειδικές φορολογικές ζώνες με ειδικά φορολογικά κίνητρα στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης.

πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης