Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με στηρίξεις από FTSE 25 και ισχνό τζίρο το ΧΑ +0,98% στις 637 μον. – Στο επίκεντρο ΕΚΤ και Μυτιληναίος +6%

Με στηρίξεις από FTSE 25 και ισχνό τζίρο το ΧΑ +0,98% στις 637 μον.  –   Στο επίκεντρο ΕΚΤ και Μυτιληναίος +6%
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να απομακρυνθεί από τις κρίσιμες 630 μονάδες ενώ συνεχίστηκε η συναλλακτική απραξία..
(upd16) Aνοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 637 μονάδες με στηρίξεις από επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως  Μυτιληναίος +6,22%, ΔΕΗ +4,68%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,06% .....αλλά με την συναλλακτική απραξία να συνεχίζεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε να περάσει μιάμιση ώρα συνεδρίασης για να συμπληρωθούν 1 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες.
Ωστόσο ενώ συνεχίστηκε ενδοσυνεδριακά η αδιαφορία για τις τραπεζικές μετοχές, στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας με κέρδη +1,02%.
Ειδικότερα, με  την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Πειραιώς +2,62% και ακολούθησαν Eurobank +1,34%, Εθνική +1,24% ενώ οριακά υποχώρησε η Alpha Bank -0,17%...
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο Ελλάκτωρας +1,6% με υψηλό ημέρας +4,36% καθώς στο πλαίσιο της Γ.Σ., ο Διευθύνων Σύμβουλος Αν. Καλλιτσάντσης, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο και ισχυρό όμιλο, ο οποίος αλλάζει τους κανόνες της αγοράς.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι έχουμε επενδύσει στον Ελλάκτωρ 110 εκατ. καθώς πιστεύουμε στο όραμα της, ενώ για την τιμή της μετοχής είπε ότι θα στηριχθεί με τα αποτελέσματα της.
Και αυτό ενοχλεί κάποιους σε βαθμό που να δημιουργούν fake news και δημοσιεύματα που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ενώ το μέλλον είναι βέβαιο ότι θα τους διαψεύσει, επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζεται η πλήρης εξυγίανση του ομίλου.
Αμετάβλητη παρέμεινε η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, καθώς διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τις αγορές του στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP) συνολικού ύψους 1,35 τρισ. ευρώ.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Christine Lagarde, δεν υπάρχει ανάγκη αντίδρασης στην ανατίμηση του ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η ύφεση το 2020 στην Ευρωζώνη αναμένεται στο -8%, από -8,7% στην προηγούμενη εκτίμηση, ενώ για το 2021 η ανάπτυξη αναμένεται στο + 5% το 2021, από 5,2%.

Στον απόηχο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σήμερα 10/9 η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, E. Macron, στις 17:00, στην Κορσική με τα θέματα να επικεντρώνονται στα εξοπλιστικά και η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Σημειώνεται ότι κατά την συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δέχθηκε έντονες πιέσεις για διάλογο που τελικά, όμως, θα ευνοήσει την Τουρκία, καθώς κατοχυρώνει και τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Κι αυτό γιατί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis όχι μόνο βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά πλησιάζει όσο και περισσότερο το Καστελόριζο με την Τουρκία να διαμηνύει ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή για πολλές μέρες ακόμα και τουλάχιστον έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Αξιοσημείωτη είναι και η στάση της Γερμανίας, που κινείται στη γραμμή του γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg καθώς το Βερολίνο επέμεινε στην πολιτική των ίσων αποστάσεων επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που μεσολαβεί για διάλογο, δεν μπορεί να πάρει θέση.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 10/9 στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,13% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 1,01% και με το μεταξύ τους spread στις 12 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 146 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,28% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,18%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Ελλάκτωρα...  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,01%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στο +1,02% στις 321,26 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,98% στις 637 μονάδες έχοντας υψηλό στις 638,09 μονάδες και χαμηλό 630,61 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,2 εκατ. ευρώ, εξαυτών τα 3,38 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 15,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,8 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,38 εκατ.ευρώ και όγκου 301 χιλ.τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 66,4 χιλ.τεμάχια αξίας 871 χιλ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 164 χιλ. τεμάχια αξίας 1,91 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 70 χιλ. τεμάχια αξίας 575 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 635-640 μονάδες και ακολουθούν οι 650-660 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται στις 620-630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 321 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 335 μονάδες και ακολουθούν οι 350 και οι 370-380 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 310-300 μονάδες και ακολουθούν  οι 280 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Η πανδημία διαμορφώνει συνθήκες πολύ διαφορετικές από εκείνες που είχε προδιαγράψει το ήδη ταλαιπωρημένο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Το ερώτημα που τώρα τίθεται είναι εάν και κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια μετά το πέρας της πανδημίας.
Η ερώτηση αυτή θα απαντηθεί μετά τη διενέργεια των stress test που θα λάβουν χώρα στο τέλος του έτους.
Αν ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν κεφάλαια το βέβαιο είναι πως όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές θα έχουν τον χρόνο να τα βρουν.
Ωστόσο στην παρούσα φάση ο κλάδος δε δείχνει καθόλου ελκυστικός όπως σημειώνουν Ευρωπαίοι αναλυτές και αυτό διότι  δεν υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι επενδυτές.
Οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας  διατήρησαν σε επίπεδο χαμηλό  το κόστος κεφαλαίων έτσι ώστε οι τράπεζες να βοηθηθούν στη μείωση των απωλειών από δάνεια πελατών μέσα από την ποσοτική χαλάρωση και τη μείωση  των ήδη πολύ χαμηλών επιτοκίων.
Όλο αυτό δημιούργησε αρνητικές παρενέργειες σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.
Tα παραπάνω μαζί με τα αποθέματα που πρέπει να σχηματίσουν οι τράπεζες  στο πλαίσιο των απαιτήσεων της εποπτείας. συμβάλουν σημαντικά στην καταστροφή των αποδόσεων καθιστώντας πολλές τράπεζες κυριολεκτικά μη επενδύσιμες.
Πολλοί είναι οι μέτοχοι των τραπεζών που σταδιακά εγκατέλειψαν τον τομέα.
Παρά το φθίνοντα κίνδυνο οι τράπεζες να πρέπει να κάνουν άμεσα αυξήσεις κεφαλαίου που θα διαγράψουν την αξία των μετοχών τους ή να βιώσουν πιο υπαρξιακά προβλήματα οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει περί το 1/3 της αξίας τους τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική μέχρι σήμερα μέσα στο 2020.
Ο δείκτης P/Book Ratiio για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κάτω από το 0,5.
Μέσα σε όλα αυτά αν μιλήσει κανείς για τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να σημειώσει πως αυτές έχουν να αντιμετωπίσουν τα πολύ υψηλά NPEs αλλά και ένα σημαντικό αναβαλλόμενο φόρο που δεν θα τις απασχολήσει άμεσα αλλά είναι βέβαιο πως θα τις απασχολήσει μέσα το 2021.

Η επικαιρότητα

Εκτός ελέγχου διασπείρεται ανά τον κόσμο ο κορωνοϊός, την ώρα που τα νέα από την επιστημονική κοινότητα εντείνουν την αγωνία και κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προσφέρουν ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε την Τρίτη 8/9 ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της COVID-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα.
Και ενώ τα νέα από τους επιστήμονες φρενάρουν την αισιοδοξία για τη διάθεση του εμβολίου εντός των επόμενων μηνών, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στην Ινδία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία παγκοσμίως, την ώρα που στη Λατινική Αμερική οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 300.000.
Την ίδια στιγμή, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στις ΗΠΑ, όπου για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφεται μείωση των θυμάτων ενώ σε ύφεση είναι η επιδημία στην Κίνα, όπου για 24η συνεχόμενη ημέρα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα νέο εγχώριο κρούσμα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 898.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 27,6 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 18,5 εκατομμύρια.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και κυρίως στην Αττική ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και όσο πλησιάζει το Φθινόπωρο θα επιδεινώνεται, καθώς θα αρχίσει να εμφανίζεται η γρίπη αλλά και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού.
Οι περιοχές της Αττικής που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι οι δήμοι της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ πριν μερικές εβδομάδες ήταν τα νότια και βόρεια προάστια.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και όπως μετέδωσε πριν λίγα 24ωρα το Mega υπάρχει ακόμη στο τραπέζι το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική.
Εν τω μεταξύ, αυτό που επίσης έχει θορυβήσει τους επιστήμονες δεν είναι άλλο από την αύξηση των διασωληνωμένων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου 24ωρου, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 ανέρχεται σε 426, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς.
Από αυτούς, οι 296 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και οι 130 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από τους 130 σοβαρά νοσούντες και επιβαρυμένους με τις επιπλοκές του κορωνοϊού, οι 46 ήταν διασωληνωμένοι.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.080, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 297.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 10/9 οι ασιατικές αγορές παρά το ριμπάουντ που κατέγραψε ο τεχνολογικός κλάδος στη Wall Street. 
Το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,88%,δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,62%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,74% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +0,87%.

Επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άνοδος στην Wall Street

Επιφυλακτικές παραμένουν οι κινήσεις των επενδυτών σήμερα 10/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ για το ευρώ και τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, η  πορείας της πανδημίας και αδιέξοδο στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, αμετάβλητες παρέμειναν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο τα στοιχεία για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις απογοήτευσαν.
Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση των νέων αιτήσεων στις 850 χιλ.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παρέμειναν αμετάβλητες στις 884 χιλ. ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 93 χιλ. στα 13,39 εκατ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,35%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,55%, ο S&P στο +0,65% και ο Nasdaq στο +1,2% ενώ το ETF GREC καταγράφει ήπια κέρδη +0,99% (20,48 δολ.)

Ήπια ανοδικά οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές ενώ ενδοσυνεδριακά κυριάρχησαν οι πιέσεις και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1460 ευρώ, με άνοδο +1,24% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5760 ευρώ, με πτώση -0,17%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 889 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1750 ευρώ, με άνοδο +2,62% με όγκο 607 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3790 ευρώ, με άνοδο +1,34% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4575 ευρώ, με πτώση -0,54% και με κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1726 ευρώ, με άνοδο +0,94% και όγκο 41 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 80 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,24 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 263 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο Μυτιληναίος +6%

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Jumbo, Viohalco.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil....
H Coca Cola έκλεισε στα 22,55 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση στα 8,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,27 ευρώ, με άνοδο +1,45% και αποτίμηση 6,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,70 ευρώ, με άνοδο +4,68% και αποτίμηση 1,09 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2350 ευρώ, με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 519 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,2150 ευρώ, με άνοδο +1,36% και αποτίμηση 2,8 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,80 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 890 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,11 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 11,10 ευρώ, με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε  στα 8,71 ευρώ με άνοδο +6,22% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,05 ευρώ, με άνοδο +2,94% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,96 ευρώ, με πτώση -3,06% και κεφαλαιοποίηση 741 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,05 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 211 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,0495 ευρώ, με άνοδο +3,13% και κεφαλαιοποίηση 47 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,13%,  το ιταλικό 10ετές στο 1,01%

Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα 10/9 στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές ομόλογο στο 1,13% όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων .
Σημειώνεται ότι μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 2/9 το βάθος του έχει αυξηθεί στα 5,5 δισεκ.  
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ενταθούν οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης.
Γενικότερα, η αγορά ομολόγων κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,13% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,01%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,12% με το αμερικανικό 10ετές 0,70% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 12 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,02 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,24% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,91% και απόδοση πώλησης 0,87%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 1% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,53 και μέση απόδοση 1,13% με απόδοση αγοράς 1,14% και απόδοση πώλησης 1,12%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,26 μονάδες βάσης και 1,32% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης από 161 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 147 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,47% ή 147 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 1,01%

Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 10 Σεπτεμβρίου 2020 στο 1,02%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/9/2020 στο -0,45% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,10% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,01% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,80%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης