Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι Αλβανοί αμφισβητούν ότι μπορεί η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Οι Αλβανοί αμφισβητούν ότι μπορεί η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο
Ο Shpetim Idrizi, Πρόεδρο του κόμματος Δικαιοσύνης, Ολοκλήρωσης και Ενότητας θεωρεί πως το θέμα των χωρικών υδάτων έχει ρυθμιστεί από το 1913
Η πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια έφερε στο προσκήνιο και πάλι τις διαφορές της Ελλάδας και της Αλβανίας όσον αφορά τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, αναφέρει σε νέα ανάλυσή της η αλβανική εφημερίδα, albaniandailynews.com.
Πολιτικοί, νομικοί, καθηγητές, πρώην διπλωμάτες και ειδικοί στο Διεθνές Δίκαιο, θεωρούν πως υπάρχουν προβλήματα ειδικά με τις θαλάσσιες ζώνες κάποιων μικρών νησιών του Ιονίου, για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.
Σύμφωναμε τον Shpetim Idrizi, Πρόεδρο του κόμματος Δικαιοσύνης, Ολοκλήρωσης και Ενότητας, η Ελλάδα δεν είχε τέτοιες αξιώσεις ούτε το 1971 όταν και ξεκίνησαν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, ούτε το 1982 μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Montego Bay.
Ο ίδιος θεωρεί πως το θέμα των χωρικών υδάτων έχει ρυθμιστεί από το 1913 και παρά τις διάφορες συνθήκες που υπογράφηκαν από τότε, δεν είχε τεθεί ζήτημα ποτέ από την Ελλάδα.
Γιατί να τεθεί τώρα, αναρωτιέται.
Σαφώς όλες αυτές οι κινήσεις της Ελλάδος συνδέονται με ότι συμβαίνει με την Τουρκία, αλλά πέραν αυτών, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί οι δύο χώρες να συζητήσουν, αφού τα σύνορα έχουν καθοριστεί από το 1913.
Έτσι είναι ένα ζήτημα λήξαν.
Ωστόσο, ο ίδιος, υποστηρίζει ότι επειδή η απόσταση μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν είναι 24 μίλια, η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν της μισής απόστασης.
Εάν όμως η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, η Αλβανία θα χάσει αρκετή έκταση θάλασσας όταν θα έρθει η ώρα οριοθέτησης της ΑΟΖ των δύο χωρών και ιδιαίτερα εξαιτίας των νησιών Οθωνοί και Ερεικούσσα.
Με επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. η Αλβανία θα χάσει μεγάλη έκταση ΑΟΖ, υποστηρίζει ο Idrizi.
Επίσης, ζητήματα μπορεί να εγερθούν και γύρω από το ακατοίκητο νησί Μπαρκέτα, των 6 μέτρων, όπως αναφέρεται, το οποίο απέκτησε χωρικά ύδατα 12 ν.μ. με τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας.
Ο Idrizi κατηγορεί την Ελλάδα κυρίως για το θέμα της Τσαμουριάς, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα προέβη σε γενοκτονία και εθνοκάθαρση των Αλβανών της Τσαμουριάς, ενώ θέτει θέμα για την άρση του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα,
Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Paskal Milo υποστηρίζει ότι αρχικά, η πρόθεση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας είναι νόμιμη, αλλά θα πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο η Ελλάδα πραγματικά έχει πρόθεση να πραγματοποιήσει την εξαγγελία της.
Ο πρώην Αλβανός Υπουργός θεωρεί πως είναι πιθανό να ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.
Ο καθηγητής χαρτογραφίας πρώην διοικητής του Στρατιωτικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου της Αλβανίας Myslim Pasha, υποστηρίζει ότι αρχικά κάθε χώρα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ως τα 12 ν.μ.
Θεωρεί όμως πως υπάρχει μια λεπτομέρεια στο στενό του Οτράντο, ότι η Ελλάδα διεκδικεί μια θαλάσσια περιοχή εξαιτίας ενός αρχιπελάγους με τελευταίο το νησί των Οθωνών, των 360 κατοίκων.
Ο Pasha εγείρει το ερώτημα, εάν ένα μικρό νησί έχει δικαίωμα σε θαλάσσια ύδατα, όσο και η ηπειρωτική χώρα.
Για το θέμα αυτό θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει ο ίδιος.
Ο Αλβανός καθηγητής υποστηρίζει πως το Διεθνές Δίκαιο αναγράφει πως ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών πρέπει να είναι δίκαιος και γι’ αυτό Ελλάδα και Αλβανία θα πρέπει να διαπραγματευτούν το ποσοστό επήρειας των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, σε σχέση με την ηπειρωτική ενδοχώρα.
Τονίζει βέβαια πως ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας και όλοι οι Αλβανικοί θεσμοί, θεωρούν πως η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, αλλά όσον αφορά τους Οθωνούς, δεν είναι δυνατό, ένα μικρό νησάκι να έχει τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική ενδοχώρα.
Υπενθυμίζεται πως το 2009 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Η συμφωνία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας το 2010, ως ασύμβατη με το Αλβανικό Δίκαιο.
Πολλοί υποστηρίζουν πως η Τουρκία επενέβη και χάλασε τη συμφωνία, καθώς ξαφνικά η ρητορική της Αλβανίας συμβαδίζει με αυτή της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατό ένα μικρό νησάκι λίγων εκατοντάδων κατοίκων να έχει ίσα δικαιώματα και επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες όπως η ηπειρωτική ενδοχώρα, παρά την πρόβλεψη που υπάρχει στο Διεθνές Δίκαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης