Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ύφεση 9% για την Ελλάδα το 2020 στο δυσμενές σενάριο και ανάκαμψη μόλις 1,5% το 2021 - Εκτόξευση της ανεργίας στο 18%

DBRS: Ύφεση 9% για την Ελλάδα το 2020 στο δυσμενές σενάριο και ανάκαμψη μόλις 1,5% το 2021 -  Εκτόξευση της ανεργίας στο 18%
Έκθεση της DBRS για την παγκόσμια οικονομία
Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομία κατά 7% αναμένει το τρέχον έτος η DBRS, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, με την ανάκαμψη να φθάνει το 4% το 2021.
Παράλληλα, στη μηνιαία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης «βλέπει» εκτόξευση της ανεργίας στο 18% το επόμενο έτος, από 16,4% στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Στο δυσμενές σενάριο, δηλαδή σε περίπτωση που η πανδημία επιμείνει, η ύφεση φέτος θα φθάσει ακόμη και το 9% στη χώρα μας, με ανάκαμψη μόλις 1,5% το 2021.
Για την παγκόσμια οικονομία, ο οίκος αναφέρει:
«Ο ιδιωτικός τομέας έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικές προσαρμογές για να αντιμετωπίσει αυτό το νέο λειτουργικό περιβάλλον και οι κυβερνήσεις παρείχαν βοήθεια για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Παρ 'όλα αυτά, οι συνεχιζόμενοι φόβοι μόλυνσης και η μειωμένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές φαίνεται να εμποδίζουν μια πιο ισχυρή ανάκαμψη στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Η αβεβαιότητα παραμένει γύρω από το σχήμα της οικονομικής ανάκαμψης.
Το μετριοπαθές σενάριό μας παραμένει βασισμένο σε μια ταχύτερη επιστροφή της εμπιστοσύνης και μια σταδιακή αλλά σταθερή ανάκαμψη στο 2021, πιθανότατα υποβοηθούμενη από ολοένα και πιο αποτελεσματικές θεραπείες ή επιτυχημένες δοκιμές εμβολίων.
Το δυσμενές σενάριό μας, αντιθέτως, προϋποθέτει μια σημαντική καθυστέρηση της οικονομικής ανάκαμψης, πιέσεις στα συστήματα υγείας και δυσκολίες στη μείωση των περιορισμών στη δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στα θετικά, τα κυβερνητικά μέτρα έχουν γίνει πιο στοχευμένα και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται σε νέους κανόνες που θα βοηθήσουν περαιτέρω στη μείωση της πιθανότητας να κατακλυστούν τα συστήματα υγείας.
Οι προβλέψεις του 2020 για ορισμένες από τις πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία) βρίσκονται πλέον στο εύρος -9% έως -12%.
Με την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, η Ισπανία κινδυνεύει ιδιαίτερα για διψήφια ύφεση φέτος. (…)
Ορισμένες οικονομίες, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, αντιμετώπισαν σημαντική δυσκολία στον περιορισμό του ιού».
Αναλυτικά, οι οικονομικές προβλέψεις του οίκου:
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης