Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα και πιέσεις στις αγορές, στο επίκεντρο πανδημία και ΕΚΤ - Πτώση -1,76% για S&P 500, στο -0,21% ο DAX

Νευρικότητα και πιέσεις στις αγορές, στο επίκεντρο πανδημία και ΕΚΤ - Πτώση -1,76% για S&P 500, στο -0,21% ο DAX
Νευρικότητα στις αγορές στο επίκεντρο πανδημία και ΕΚΤ
Επιφυλακτικότητα, νευρικοτητα και πιέσεις επικράτησαν σήμερα 10/9 στα κυριότερα χρηματιστήρια, την ώρα που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ για το ευρώ και τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, η πορείας της πανδημίας και Αδιέξοδο στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.
Αναλυτικότερα η EΚΤ συμφώνησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αντίδρασης στην ανατίμηση του ευρώ, δήλωσε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
«Συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αντιδράσουμε στην ανατίμηση του ευρώ», τόνισε η Lagarde, δήλωση η οποία έστειλε το ευρώ στα 1,1890 δολ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η ύφεση το 2020 στην Ευρωζώνη αναμένεται στο -8%, από -8,7% στην προηγούμενη εκτίμηση, ενώ για το 2021 η ανάπτυξη αναμένεται στο + 5% το 2021, από 5,2%.
Στο μέτωπο της πανδημίας εκτός ελέγχου διασπείρεται ανά τον κόσμο ο κορωνοϊός, την ώρα που τα νέα από την επιστημονική κοινότητα εντείνουν την αγωνία και κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προσφέρουν ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε την Τρίτη 8/9 ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της COVID-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα.
Το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θεωρούνταν ως ένα από κορυφαία υποψήφια εμβόλια και το πιο φιλόδοξο κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο, η αναστολή των δοκιμών καθιστά πιο δύσκολη την προοπτική μιας ενδεχόμενης διάθεσής του, στα τέλη του 2020 μια και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις δοκιμές εθελοντικά, προκειμένου να μελετήσει δεδομένα ασφάλειας και να εργαστεί για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάλυσης του περιστατικού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε ενδεχόμενη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος δοκιμών.
Και ενώ τα νέα από τους επιστήμονες φρενάρουν την αισιοδοξία για τη διάθεση του εμβολίου εντός των επόμενων μηνών, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στην Ινδία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία παγκοσμίως, την ώρα που στη Λατινική Αμερική οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 300.000.
Την ίδια στιγμή, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στις ΗΠΑ, όπου για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφεται μείωση των θυμάτων ενώ σε ύφεση είναι η επιδημία στην Κίνα, όπου για 24η συνεχόμενη ημέρα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα νέο εγχώριο κρούσμα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 898.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 27,6 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 18,5 εκατομμύρια.
Με τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές να είναι λιγότερος από οκτώ εβδομάδες, καθώς ο αμερικανικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα ελέγχει τον Λευκό Οίκο και ποιος τη Γερουσία, τα δύο κόμματα (Ρεπουμπλικανικό και Δημοκρατικό) δεν μπορούν ούτε να συμφωνήσουν για να αρχίσουν να συζητούν σε ένα περιορισμένο πακέτο βοήθειας για τον κορωνοϊό με οικονομικό κόστος περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία αναμένεται ότι θα εμποδίσουν την προώθηση του πακέτου αυτού αύριο, Παρασκευή, όπως επίσης και την ανάληψη οποιασδήποτε νομοθετικής δράσης κατά την περίοδο που διανύουμε.
Το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερουσία σημαίνει ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα φύγουν από την Ουάσιγκτον στις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς εδώ και μήνες να έχουν προχωρήσει σε κάποια ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη οικονομική και υγειονομική κρίση που έπληξε ποτέ τις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,45% στις 27.534 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -1,76% στις 3.338 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -1,99% στις 10.919 μονάδες.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 29,88 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση -0,21% στις 13.208 μονάδες.
Image

Image

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αμετάβλητες στις 884 χιλ. παρέμειναν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο τα στοιχεία για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις απογοήτευσαν.
Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση των νέων αιτήσεων στις 850 χιλ.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παρέμειναν αμετάβλητες στις 884 χιλ. ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 93 χιλ. στα 13,39 εκατ.
Κατά 0,3% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Αύγουστο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την άνοδο κατά 0,6% του Ιουλίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα ενισχυθούν κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,2% μετά την πτώση κατά 0,4% τον Ιούλιο.
Εξαιρουμένων των τιμών διατροφής και Ενέργειας, ο δομικός δείκτης κινήθηκε ανοδικά κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, μετά την αύξηση κατά 0,5% του Ιουλίου. Και οι δομικές τιμές αναμένονταν να ενισχυθούν κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης ήταν υψηλότερα κατά 0,3%.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ για το ευρώ και τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης.
H EΚΤ συμφώνησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αντίδρασης στην ανατίμηση του ευρώ, δήλωσε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
«Συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αντιδράσουμε στην ανατίμηση του ευρώ», τόνισε η Lagarde, δήλωση η οποία έστειλε το ευρώ στα 1,1890 δολ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η ύφεση το 2020 στην Ευρωζώνη αναμένεται στο -8%, από -8,7% στην προηγούμενη εκτίμηση, ενώ για το 2021 η ανάπτυξη αναμένεται στο + 5% το 2021, από 5,2%.
Στο μέτωπο των εταιρικών ειδήσεων, η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία στον ταξιδιωτικό κλάδο, αντανακλάται στην απόφαση της ΙAG (μητρική της British Airways), να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,74 δισ. ευρώ.
Image
Στο μέτωπο της πανδημίας, η αναστολή των παγκόσμιων δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 από την AstraZeneca, μετά την ασθένεια που παρουσίασε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα στη Βρετανία, ενίσχυσε τις αμφιβολίες για την προοπτική μιας πιο γρήγορης διάθεσης ενός από τα πιο εξελιγμένα εμβόλια κατά της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η AstraZeneca αναπτύσσει το εμβόλιο μαζί με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Oxford University ανακοίνωσε χθες ότι σταμάτησε τις δοκιμές του τελικού σταδίου, προκειμένου να επιτρέψει σε μία επιτροπή να εξετάσει τα δεδομένα ασφάλειας, ενώ η εταιρία εργάζεται για να περιορίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, αύξηση σημειώθηκε στην βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας για τον μήνα Ιούλιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee, η άνοδος από τον προηγούμενο μήνα ήταν πιο χαμηλή από ότι αναμένονταν.
Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου, εν αντιθέσει με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για αύξηση ύψους 5%.
Η Insee αναθεώρησε τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου, σε αύξηση 13% από το αρχικό ποσοστό του 12,7%.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η μεταποιητική παραγωγή, αυξήθηκε κατά 4,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ αυξητικά κινήθηκαν και οι κατασκευές κατά 5%.

Επιφυλακτικές κινήσεις και μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας - Στο +0,9% ο Nikkei 225

Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με τους δείκτες να καταγράφουν μεικτά πρόσημα, παρά το ριμπάουντ που κατέγραψε ο τεχνολογικός κλάδος στη Wall Street.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1% στις 3.291 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,88% στις 23.235 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακή μεταβολή -0,01% στις 24.462 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,7% στις 3.231 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +1,45% στις 38.748 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης