Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Ένας πουλάει, δεκάδες σε νευρική κρίση – Σε νέα χαμηλά μετοχές με έναν πωλητή!

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Ένας πουλάει, δεκάδες σε νευρική κρίση – Σε νέα χαμηλά μετοχές με έναν πωλητή!
Η περιορισμένη εμπορευσιμότητα έχει οδηγήσει αποτιμήσεις σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά που κατέγραψαν οι εταιρείες μετά τη βύθιση των αγορών λόγω της πανδημίας 
Με τα νεύρα επενδυτών και χρηματιστών παίζει η ελληνική αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τους ανύπαρκτους όγκους συναλλαγών να δημιουργούν ακραίες στρεβλώσεις και να δοκιμάζουν τις αντοχές των επενδυτών.
Δεκάδες τα παραδείγματα το τελευταίο διάστημα, όπου ένας και μόνο πωλητής, αρκετές φορές μεγάλος, με την απόφασή του να πουλήσει, γκρεμίζει τις μετοχές σε νέα χαμηλά έτους, δηλαδή επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του Μαρτίου, όταν ξέσπασε η κρίση λόγω της πανδημίας και βύθισε τα χρηματιστήρια παγκοσμίως.
Τώρα βέβαια τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι ξένες αποτιμήσεις είναι υψηλές και ανησυχούν τους επενδυτές, αλλά οι ελληνικές αποτιμήσεις είναι καθηλωμένες σε επίπεδα περίπου στο ένα τέταρτο του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕΠ).
Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, οι μεγάλοι επενδυτές επέχουν, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι μεγάλες και αν τοποθετηθούν στην παρούσα φάση και υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη, η οποία θα τους αναγκάσει να πουλήσουν δε θα μπορέσουν να το κάνουν σε ένα μεγάλο αριθμό μετοχών.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο βυθίστηκαν πολλές μετοχές πρόσφατα και πολλές δε μπορούν να «σηκώσουν κεφάλι» γιατί ο πωλητής δεν μπορεί να δώσει τις μετοχές που διαθέτει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πετρόπουλος, με τη Vanshap Capital να ανακοινώνει ότι στις 9/7 μείωσε το ποσοστό της κάτω του 5% και μέχρι πρόσφατα ρευστοποιούσε τη θέση της μέχρι που τη μηδένισε.
Η ύπαρξη του συγκεκριμένου πωλητή έστειλε τη μετοχή σε χαμηλά 4 ετών πριν από λίγες συνεδριάσεις και στα 3,82 ευρώ (έχοντας κόψει και το μέρισμα).
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πώλησης η μετοχή άρχισε να ανακάμπτει αλλά και πάλι καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς.
Σε χαμηλές πτήσεις έχει αναγκαστεί να κινείται και η μετοχή των Μύλων Λούλη, αφού μετά από κάποια χρόνια συνεργασίας ο αυστριακός μέτοχος στην εταιρεία θέλει να πουλήσει, αλλά δε μπορεί.
Η μετοχή στις 3/8 έγραψε νέο χαμηλό έτους στα 2,48 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν επαφές προκειμένου να βρεθούν αγοραστές για το ποσοστό που κυμαίνεται λίγο κάτω από 5%.
Πρόσφατα η μετοχή της Intercontinental International από την απόφαση ενός επενδυτή να πουλήσει μέρος από τη θέση του οδήγησε τη μετοχή σε νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά έτους και συγκεκριμένα στα 5,75 ευρώ.
Κοντά στα χαμηλά τους επίσης βρίσκονται αρκετές μετοχές όπως AS Company, παρά την επιστροφή κεφαλαίου και την υψηλή ρευστότητα που έχει η εταιρεία, η Mermeren η οποία επίσης έχει πεντακάθαρο ισολογισμό, η Κτήμα Λαζαρίδη, η Καραμολέγκος, η Ελινόιλ, η Δάιος, η Trastor κ.α.
Πρόσφατα λόγω έντονων ρευστοποιήσεων έγραψε νέο χαμηλό η Ικτίνος και λίγες μέρες νωρίτερα η Χαϊδεμένος και η Mevaco.
Στις δύο τελευταίες μετοχές τα νέα χαμηλά γράφτηκαν με χαμηλούς όγκους.
Σημειώνεται βέβαια πως υπάρχουν και οι περιπτώσεις μετοχών όπου ο ένας θεσμικός αποχωρεί μετά τον άλλο, έχοντας καθηλώσει μετοχές σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, όπως για παράδειγμα η Autohellas.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης