Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Ελλάδα κομπάρσος του Γαλλικού σχεδίου Pax Mediterranea – Αόριστα τα σχέδια κυρώσεων – O Macron απειλεί… και ζητάει διάλογο με την Τουρκία

H Ελλάδα κομπάρσος του Γαλλικού σχεδίου Pax Mediterranea – Αόριστα τα σχέδια κυρώσεων – O Macron απειλεί… και ζητάει διάλογο με την Τουρκία
Τα 12 συμπεράσματα από το forum MED 7... αόριστα τα σχέδια κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ... - Η Ελλάδα εξελίσσεται σε κομπάρσο του Γαλλικού σχεδίου Pax Mediterranea
Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε κομπάρσο, αυτή την φορά στο Γαλλικό σχέδιο «pax mediterranea», το σχέδιο της Γαλλίας να κυριαρχήσει στην Μεσόγειο.
Στην συνάντηση του forum MED 7 όπου συμμετείχαν η Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος και βεβαίως η Ελλάδα ενώ η ρητορική ήταν ενάντια στην Τουρκία… η Γαλλία διαφοροποίησε την φρασεολογία της «εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες θα ληφθούν μέτρα» αλλά «ο τουρκικός λαός είναι καταπληκτικός, ο Erdogan πρέπει να πιεστεί» και επίσης «είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με την Τουρκία».
Το forum των MED7 δεν παρήγαγε αποτελέσματα ουσιαστικά.
Πέραν από την επικοινωνιακή προπαγάνδα που μπορεί να υπάρξει η αλήθεια είναι η εξής η Ελλάδα εξελίσσεται σε κομπάρσο του Γαλλικού σχεδίου Pax Mediterranea

1)Η Γαλλία έχει ξεκάθαρα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή, θέλει να υλοποιήσει το σχέδιο pax Mediterranea δηλαδή να ελέγχει την ευρύτερη περιοχή και χρησιμοποιεί την Ελλάδα για τα σχέδια της αυτά.

2)Η Ιταλία που συμμετείχε στην MED7 δεν ήταν τόσο θιασώτης των μέτρων κατά της Τουρκίας όσο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

3)Η Γερμανία που δεν συμμετέχει σε αυτό το forum αλλά στην πράξη έχει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ανέλαβε πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

4)Το Βέλγιο και άλλες χώρες δεν διάκεινται θετικά στην λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, οπότε γεννώνται πολλά ερωτηματικά εάν θα επιβληθούν ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στην Σύνοδο Κορυφής.

5)Η Ελλάδα και η Γαλλία θα υπογράψουν συμφωνία άμυνας και στρατιωτικής συνεργασίας τις επόμενες ημέρες.
Κοινώς η Ελλάδα θα καταστεί εισαγωγέας οπλικών συστημάτων από την Γαλλία, αυτό δεν ονομάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά εκμετάλλευση της Ελλάδος τώρα που βρίσκεται υπό πίεση λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας.

6)Ενώ διεξάγονται υποτυπώδεις διαπραγματεύσεις σε τεχνικά κλιμάκια μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, η Γαλλία το αποκαλεί κλινικά νεκρό και γενικώς η βορειοατλαντική συμμαχία κρατάει ουδέτερη στάση γιατί Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη της.

7)Στην τελική δήλωση του forum MED-7 αναφέρθηκε ότι η έλλειψη προόδου και έναρξη διαλόγου με την Τουρκία και η αποτυχία της Τουρκίας να τερματίσει μονομερώς τις δραστηριότητές της, θα οδηγήσει σε έναν κατάλογο πρόσθετων περιοριστικών μέτρων της ΕΕ.
Όμως το ανακοινωθέν αυτό δεν δεσμεύει την ΕΕ και ειδικά την Γερμανία που είναι βέβαιο ότι διάκειται φιλικά προς την Τουρκία.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρά μέτρα κατά της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής.

8)Ενώ ο Macron ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίζεται επιθετικός κατά της Τουρκίας, άλλαξε μερικώς στρατηγική τόνισε ότι «καλή πίστη, θέλουμε να αποκαταστήσουμε τον διάλογο με την Τουρκία».
Δεν είμαστε κατά του τουρκικού λαού που είναι υπερήφανος αλλά κατά των πρακτικών του Erdogan του τούρκου Προέδρου δήλωσε ο Macron… για πρώτη φορά αύξησε τις προοπτικές του διαλόγου με την Τουρκία.
Το ίδιο δήλωσε και ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «η Τουρκία εάν θέλει διάλογο με την Κύπρο και την Ελλάδα να το αποδείξει στην πράξη, πρέπει να τερματίσει τις προκλήσεις»
Ο Macron μπορεί για λόγους επικοινωνιακούς να ανέφερε ότι η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» στη Μεσόγειο, αλλά ζήτησε να υπάρξει διάλογος με την τουρκική κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Όμως, αντικατοπτρίζοντας μια μεταβολή στη ρητορική του τις τελευταίες εβδομάδες, ο Macron προσέφερε κάτι σαν κλάδο ελαίας - μετά από μήνες κλιμακωτών εντάσεων, τόσο λεκτικών όσο και στρατιωτικών, που περιελάμβαναν αντιπαράθεση μεταξύ γαλλικής φρεγάτας και τουρκικών πλοίων.
O Macron είπε ότι «η βαθιά επιθυμία του είναι να επανέλθουμε σε έναν γόνιμο διάλογο με την Τουρκία» και να επιτύχει αυτό που ονόμασε «Pax Mediterranea» βασίζεται στην κοινή χρήση ενεργειακών πόρων.

9)Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ο τρόπος επιβολής αυτών των κόκκινων γραμμών απέναντι στην Τουρκία παραμένει αόριστος.
Μόνο λίγες χώρες μέλη έχουν συμβάλει στην ευρωπαϊκή ναυτιλιακή αποστολή στην τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Επίσης μόνο 3 φρεγάτες είναι αυτή τη στιγμή μέρος αυτής της αποστολής αντί για 6 που είχαν προγραμματιστεί.
Δεν υπάρχει ακόμη σαφής διαδικασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ για τη διανομή των προσφύγων που φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία ανησυχούν άμεσα για τις αφίξεις μεταναστών από το Μαρόκο.
Μάλιστα η Ισπανία δηλώνει... ότι διατηρεί καλές σχέσεις με την... Τουρκία, οπότε δύσκολα θα ψηφίσει υπέρ των σκληρών κυρώσεων εάν τελικά υπάρξουν στην Σύνοδο Κορυφής.
Η Ιταλία έχει επίσης μια πιο διακριτική θέση, προσπαθώντας να εξισορροπήσει την υποστήριξη της ελληνικής και της κυπριακής κυριαρχίας με τη θέση της στη Λιβύη, όπου είναι λιγότερο αντίθετη με την Τουρκία από εκείνη των άλλων μελών της ΕΕ.
Η δήλωση του forum Med7 ανέφερε την ανάγκη της ΕΕ να κάνει ό, τι μπορεί για να συμβάλει στις προσπάθειες σταθεροποίησης της Λιβύης και στην ενίσχυση της ικανότητας των αρχών της Λιβύης να ελέγχουν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά τους.
Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό φαίνεται να παροτρύνει την υποστήριξη στο κράτος της Λιβύης το οποίο συνεργάζεται με την Τουρκία

10)Είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αλλά, τόνισε ότι αν η Αθήνα επιμείνει να θέτει προϋποθέσεις, τότε η Άγκυρα δεν θα τις δεχθεί.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι και πάλι, η Ελλάδα δεν εξέπληξε αρνήθηκε την συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο με την τουρκική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ
Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης Mustafa Şentop αξιολόγησε τις κινήσεις της Γαλλίας για αύξηση της έντασης στη Μεσόγειο.
Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία δεν πέτυχε καμία στρατιωτική επιτυχία πρόσφατα, στην πρόσφατη ιστορία.
Η μόνη στρατιωτική επιτυχία της Γαλλίας στον 20ο αιώνα ήταν όταν επιτέθηκαν σε ανθρώπους χωρίς στρατό που πολεμούσαν με τόξα και δόρυ στην Αφρική.
Έχουν έναν επιτυχημένο στρατηγικό στην ιστορία.
Ο Ναπολέων, έτσι κι αλλιώς δεν ήταν Γάλλος.

11) Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι Τουρκία και Ελλάδα έχουν ξεκινήσει διάλογο μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών.
Κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις όπου συζητήθηκαν μέτρα για την πρόληψη πιθανών παρεμβάσεων μεταξύ στρατιωτικών κινήσεων.
Σημειώθηκε ότι η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

12) Η Τουρκία για να συντηρήσει τις προσδοκίες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Θάλασσα και να αναδείξει την σημασία της θάλασσας για τα συμφέροντα των τούρκων επαναφέρει με συνεχή δημοσιεύματα την ανακάλυψη των 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας που δυνητικά μπορεί να φθάσει στο 1 τρισεκ.
Η αξία των κοιτασμάτων φθάνει σχεδόν τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι μόλις ξεκινήσει η ανάπτυξη της θέσης του Δούναβη-1, οι επενδυτές θα αρχίσουν να αγοράζουν το σενάριο αυτό, εξέλιξη που μπορεί να ισχυροποιήσει την τουρκική λίρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης