Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ταξίδι - αστραπή του Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) στην Κύπρο το Σάββατο 12/9 - Το παρασκήνιο

Ταξίδι - αστραπή του Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) στην Κύπρο το Σάββατο 12/9 - Το παρασκήνιο
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη
Επίσκεψη - αστραπή στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, ο οποίος αναμένεται να φθάσει αύριο Σάββατο (12/09) στη Λευκωσία.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή.
Οπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, η επίσκεψη Pompeo στην Κύπρο κλείδωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Philip Reeker.
Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο υπουργός Εξωτερικών και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή, τις διμερείς σχέσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο θα συμπληρώσει τις τηλεφωνικές κλήσεις του προέδρου Donald Trump με τον Τούρκο ομόλογό του, Recep Tayyip Erdogan και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η διαμάχη «πρέπει να επιλυθεί με τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό», δήλωσε ο Pompeo σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο καθοδόν προς την Ντόχα.
«Θα δουλέψω λοιπόν και σε αυτό το έργο, προσπαθώντας να βεβαιωθώ ότι κατανοώ τους κινδύνους που συνδέονται με την προοπτική του λαού της Κύπρου», είπε.
Όπως μετέδωσε το γαλλικό δίκτυο france24.com, ο Pompeo έδωσε τα εύσημα στη Γερμανία για τη διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλει για μείωση των εντάσεων.
Η Γαλλία δραστηριοποιείται επίσης στο ναυτικό τομέα και υποστήριξε ένθερμα την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν θα αποσυρθούν έτσι ώστε αυτές οι συνομιλίες να μπορούν να πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Pompeo.
Το ταξίδι του Pompeo έρχεται λίγο μετά τη μερική άρση των εμπάργκο όπλων από την Αμερική στην Κύπρο, εξοργίζοντας την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης