Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το σκηνικό απαξίωσης συνεχίστηκε στο ΧΑ -0,30% στις 636 μον. – Τράπεζες και οικονομία επιφυλάσσουν αρνητικές εκπλήξεις

Το σκηνικό απαξίωσης συνεχίστηκε στο ΧΑ -0,30% στις 636 μον. – Τράπεζες και οικονομία επιφυλάσσουν αρνητικές εκπλήξεις
Αδυναμία του Γενικού Δείκτη να επανακτήσει τα επίπεδα των 640-645 μονάδων
(upd14)Το σκηνικό απαξίωσης συνεχίστηκε και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 636 μονάδες, το οποίο κινήθηκε σε ένα στενό εύρος 5 μονάδων, ενώ οι τράπεζες στάθηκαν εμπόδιο για να επανακτήσει η αγορά τα επίπεδα των 640-645 μονάδων.
Παραμένει η αβεβαιότητα των επενδυτών για τις δυσοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το μέλλον των τραπεζών αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Bank of America αναμένει η ύφεση στην Ελλάδα να διαμορφωθεί στο -9,1%  με την ανάκαμψη του 2021 να εκτιμάται στο 3,6% ενώ η DBRS αναμένει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομία κατά -7% το τρέχον έτος - με το δυσμενές σενάριο στο -9% - και  με την ανάκαμψη να φθάνει το 4% το 2021.

Ειδικότερα, στις τραπεζικές μετοχές, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Εθνική -2,18% και Πειραιώς -2,17% και ακολούθησε η Alpha Bank -1,39% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Eurobank.
Στις 9 Οκτωβρίου 2020 – όπως έχει ήδη αναφερθεί έγκαιρα θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Galaxy των 10,6 δισεκ. προβληματικών δανείων της Alpha bank.
Φαβορί θεωρείται ότι είναι η Pimco η οποία θα εισφέρει 370 εκατ από αρχική εκτίμηση 300-330 εκατ ευρώ.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΥΔΑΠ -1,87%, ΔΕΗ -1,7%...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν ΟΠΑΠ +1,64% και ΕΧΑΕ +1,61%.
Στο τραπέζι βρίσκεται η διατήρηση των χαλαρών δημοσιονομικών όρων και το 2021, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο η ανάκαμψη της οικονομία, όπως προέκυψε από τη σημερινή 11/9, συνεδρίαση του Eurogroup.
Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, και ο Ευρωπαίος επίτροπος, Paolo Gentiloni.
Η Lagarde επανέλαβε ότι «το outlook της ευρωζώνης περιβάλλεται από μεγάλη αβεβαιότητα» υποστήριξε και τόνισε ότι «ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα ενισχύσει την αβεβαιότητα»
Στα ελληνοτουρκικά, σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα ανεβάζει η Τουρκία του θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο, αδιαφορώντας για τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ειρήνη στην περιοχή.
Μία μόλις ημέρα μετά τη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, όπου οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου εξέφρασαν τη στήριξη τους στην Ελλάδα ζητώντας από την Τουρκία τερματισμό των μονομερών ενεργειών, η Άγκυρα εκδίδει NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά.
Μάλιστα, η νέα NAVTEX ισχύει από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε ο τουρκικός στόλος θα πραγματοποιήσει ασκήσεις, με βάση στην κατεχόμενη Κύπρο, στη βόρεια πλευρά του νησιού.
Η στήριξη που έλαβε χθες η Ελλάδα αλλά και η αλληλεγγύη του Γάλλο προέδρου, Emmanuel Macron, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει αναφορές και στον ίδιο τον Erdogan, προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, ζήτησε από την Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το Oruc Reis και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις.
Παρέμβαση έκανε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, ζητώντας να αποχωρήσουν από την Ανατολική Μεσόγειο τα πολεμικά πλοία.
Οριακές αγορές καταγράφονται σήμερα 11/9 στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,11% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 1% και με το μεταξύ τους spread στις 11 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 146 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,23% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,22%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -0,30% στις 637 μονάδες έχοντας υψηλό στις 640,51 μονάδες και χαμηλό 635,86 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 17,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,3 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,21 εκατ. ευρώ και όγκου 2,18 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 2,07 εκατ. τεμάχια αξίας 788 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ  67,8 χιλ. τεμάχια αξίας 904 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 44,3 χιλ. τεμάχια αξίας 513,7 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 636 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 620-630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 640-645 μονάδες και ακολουθούν οι 650-660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 317 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 310-300 μονάδες και ακολουθούν  οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 335 μονάδες και ακολουθούν οι 350 και οι 370-380 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Αυτό που πρέπει να γίνει ώστε να ξεμπλοκάρει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος από την στασιμότητα είναι να αλλάξουν οι βασικοί μέτοχοι και αυτό θα συμβεί με τον μηχανισμό των αυξήσεων κεφαλαίου.
Η αδράνεια των βασικών μετόχων, κρατάει σε αδράνεια και τις τράπεζες δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο όπου κυριαρχεί η στασιμότητα, η απραξία και η χρηματιστηριακή αδιαφορία.
Οι βασικοί μέτοχοι φέρουν μεγάλη ευθύνη για την στασιμότητα αυτή, δεν μπορούν να δημιουργήσουν δια του ρόλου τους ένα ενεργητικό τραπεζικό σύστημα, είναι επενδυτές της πρώτης φάσης, χρονικά επενδυτές του 2012 που έως το 2015 με 216 θα έπρεπε να είχαν αποχωρήσει κερδίζοντας υπεραξίες.
Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και έκτοτε παραμένουν στις τράπεζες αποτελώντας βαρίδια στην εξέλιξη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.
Ουδέποτε στην ιστορία ένας βασικός μέτοχος π.χ. ο Paulson ενώ δεν συνεισφέρει σε τίποτε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κρατάει σε ομηρεία σχεδόν τις 2 από τις 4 τράπεζες στην Ελλάδα.
Όμως δεν είναι μόνο ο Paulson, οι βασικοί μέτοχοι δεν είναι η κινητήριος δύναμη των τραπεζών αλλά βαρίδια στην προσπάθεια ανάκαμψης.
Η αντικατάσταση των βασικών μετόχων θα δώσει μεγάλη ώθηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα επιτρέψει στις μετοχές των τραπεζών να ανακάμψουν και οι ισολογισμοί να αναπνεύσουν.
Εν τω μεταξύ , το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 26% της Πειραιώς, το 11% της Alpha bank και το 1,35% της Eurobank,  ύτε να ακούσει για αυξήσεις κεφαλαίου.
Ειδικά στην Εθνική τράπεζα έγινε μια διερευνητική συζήτηση με το ΤΧΣ για αύξηση κεφαλαίου… και ούτε να ακούσει για το ενδεχόμενο αυτό το Ταμείο με ποσοστό 40,3%;
Γιατί;
Μια αύξηση 1,5 δισεκ. ευρώ θα οδηγούσε το ποσοστό του ΤΧΣ σε μεγάλο dilution δηλαδή αραίωση, θα υποχωρούσε κάτω από 20% και αυτό το Ταμείο… δεν μπορεί να το αποδεχθεί.

Η επικαιρότητα

Ραγδαία η εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως ο κορωνοϊός, την ώρα που τα νέα από την επιστημονική κοινότητα εντείνουν την αγωνία και την ανυπομονησία και κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προσφέρουν ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 28 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Περισσότεροι από 909 χιλ. άνθρωποι έχουν πεθάνει έχοντας διαγνωστεί με τον ιό, πρόσθεσε το Πανεπιστήμιο.
Οι υψηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφονται στις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Covid-19 πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι ο αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη του εμβολίου, με την αναστολή των δοκιμών από την Astrazeneca, να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19 είναι "πάνω από όλα", δήλωσε χθες η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετά την αναστολή των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω ανησυχιών για παρενέργειες.
«Επειδή μιλάμε για ταχύτητα (...) δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε τους συμβιβασμούς ή να κάνουμε εκπτώσεις στην αξιολόγηση που θα κάναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες», δήλωσε σε εκδήλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Soumya Swaminathan.
«Επιβάλλεται ακόμη η διαδικασία να ακολουθεί τους κανόνες του παιγνιδιού.
Για τα φάρμακα και τα εμβόλια που χορηγούνται στους ανθρώπους, οφείλεις να εξετάζεις την ασφάλειά τους, πάνω από όλα», σημείωσε.
Στην Ελλάδα, έντονος προβληματισμός επικρατεί στους επιστήμονες αλλά και στην κυβέρνηση για το τι πρέπει να γίνει στην Αττική, όπου παρατηρείται μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό του αριθμού των ατόμων στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπως και για αυστηροποίηση της χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απέκλεισε το σενάριο καθολικής χρήσης μάσκας ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.
Πάντως, όσον αφορά τα μέτρα, πολλά θα κριθούν στη σημερινή σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους λοιμωξιολόγους.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.452, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 302.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα 11/9 οι ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,74%,δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,79%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,78% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο +0,01%.

Υποτονικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -Ήπια κέρδη στην Wall Street

Ήπια πτωτικά κινούνται σήμερα 11/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της ΕΚΤ, την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
Η ΕΕ εντείνει τις προετοιμασίες για ένα ταραχώδες τέλος στο τετραετές έπος του Brexit, ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να ενημερώσουν τα 27 κράτη-μέλη της για το σχέδιο του πρωθυπουργού Boris Johnson να παραβιάσει τη συμφωνία διαζυγίου.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, πτώση 0,1% σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση και 0,2% σε μηνιαία εναρμονισμένη βάση.
Η πτώση στις τιμές καταναλωτή οφείλεται στη μείωση του ΦΠΑ από τη γερμανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες σε εθνικό επίπεδο και υποχώρησαν 0,1% σε εναρμονισμένη βάση.
Συνεχίστηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από το κραχ που προκάλεσε το lockdown καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ΑΕΠ της Βρετανίας αναπτύχθηκε τον Ιούλιο με ρυθμό 6,7% σε σχέση με τον Ιούνιο
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,07%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,26% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,80% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,58%, ο S&P στο +0,33% και ο Nasdaq στο +0,17% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +2,58% (20,47 δολ.).

Απώλειες στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ιδιαιτέρα χαμηλά επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1210 ευρώ, με πτώση -2,18% με όγκο 998 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5680 ευρώ, με πτώση -1,39%, με όγκο 3,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 877 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1495 ευρώ, με πτώση -2,17% με όγκο 294 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 502 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3790 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4395 ευρώ, με πτώση -3,93% και με κεφαλαιοποίηση 196 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,17 ευρώ, με πτώση -1,51% και όγκο 36 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με πτώση -1,81% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Aegean..
H Coca Cola έκλεισε στα 22,45 ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση στα 8,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,26 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 6,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,62 ευρώ, με πτώση -1,7% και αποτίμηση 1,07 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2150 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 514 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,35 ευρώ, με άνοδο +1,64% και αποτίμηση 2,85 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,82 ευρώ, με άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση 892 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,06 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,03 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,75 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,20 ευρώ, με άνοδο +1% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,83 ευρώ, με πτώση -1,87% και κεφαλαιοποίηση 727 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,00 ευρώ, με πτώση -1,23% και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0487 ευρώ, με πτώση -1,62% και κεφαλαιοποίηση 46 εκατ. ευρώ.

Οριακές αγορές στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,11%,  το ιταλικό 10ετές στο 1%

Οριακές αγορές καταγράφονται σήμερα 11/9 στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές ομόλογο στο 1,11% όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων .
Σημειώνεται ότι μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 2/9 το βάθος του έχει αυξηθεί στα 5,5 δισεκ.  
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ενταθούν οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης.
Γενικότερα, η αγορά ομολόγων κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να βρίσκεται στις 11 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,15% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,99%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,12% με το αμερικανικό 10ετές 0,69% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 11 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,02 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,24% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,91% και απόδοση πώλησης 0,87%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 1% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,53 και μέση απόδοση 1,10% με απόδοση αγοράς 1,11% και απόδοση πώλησης 1,09%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,26 μονάδες βάσης και 1,32% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης από 159 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,46% ή 146 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 1%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2020 στο 1%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/9/2020 στο -0,46% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,79%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης