Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οργισμένος ο Erdogan για Macron και στήριξη σε Ελλάδα - Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις ζητά η Τουρκία - Pompeο (ΗΠΑ): Να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία

Οργισμένος ο Erdogan για Macron και στήριξη σε Ελλάδα - Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις ζητά η Τουρκία - Pompeο (ΗΠΑ): Να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ζητά από την Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά πλοία από την περιοχή γύρω από το Oruc Reis
(upd4) Έντονο εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Τουρκία η στήριξη των χωρών του Νότου στην Ελλάδα και κυρίως το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, πρωτοστατεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, απάντησε στο αυστηρό μήνυμα της διάσκεψης των ηγετών της Μεσογείου προς την Άγκυρα, με αναδημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter μιας παλιάς του δήλωσης, από την εποχή μάλιστα που ήταν ακόμα δήμαρχος.
«Υπάρχει ένα τραπέζι λύκων που ετοιμάζεται.
Εσείς οι λύκοι δεν θα καταφέρετε να μας φάτε είμαστε πολύ μεγάλοι», είχε πει ο Erdogan τότε απευθυνόμενος στους Κεμαλιστές.

Image
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία -δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών- ζητά από την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και να αποσύρει τα πολεμικά πλοία από την περιοχή γύρω από το Oruc Reis.
Παράλληλα, η Τουρκία καταγγέλει ως «προϊόν προκατάληψης» την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED 7).
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, ο οποίος θα μεταβεί αύριο (12/9/2020) στην Κύπρο, ζήτησε να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τουρκία: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Ανοιχτή σε διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις δηλώνει η Τουρκία καταγγέλοντας ως «προϊόν προκατάληψης» την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED 7).
«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy.
Παράλληλα, υποστήριξε επίσης πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.
Ο Aksoy αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως η Ελλάδα πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή και προσθέτει πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

Ξεκάθαρη στήριξη σε Ελλάδα

Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδέχτηκε στην πόλη Αζαξιό της Κορσικής τους ηγέτες των χωρών του Νότου για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο MED7.
Το κείμενο συμπερασμάτων που συνυπέγραψαν οι επτά χώρες, στέλνει σαφή μηνύματα και προειδοποιεί με κυρώσεις την Τουρκία και τον Erdogan ότι εάν δεν σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.
Ειδικότερα, στην παράγραφο 6, που αφορά στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.
Επιπλέον στο κείμενο που συνυπέγραψαν οι ηγέτες της MED7 αναφέρεται ότι «ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο και εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Macron

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό αποτυπώθηκε η πλήρης σύμπλευση Αθήνας – Παρισίου έναντι της επιθετικής στρατηγικής της Άγκυρας.
Αμέσως μετά μάλιστα, ο Macron έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Erdogan» σημειώνοντας ωστόσο ότι «θέλουμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της».
Κυβερνητικές πηγές μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών έκαναν λόγο για «απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα» των δύο πλευρών, προσθέτοντας πως στη ΔΕΘ θα γίνει πιο σαφής από τον πρωθυπουργό ο οδικός χάρτης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας και εξοπλισμών.

Ταξίδι αστραπή του Pompeo στην Κύπρο - Να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία

Επίσκεψη - αστραπή στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, ο οποίος αναμένεται να φθάσει αύριο Σάββατο (12/09) στη Λευκωσία.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή.
Οπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, η επίσκεψη Pompeo στην Κύπρο κλείδωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Philip Reeker.
Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο υπουργός Εξωτερικών και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή, τις διμερείς σχέσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο θα συμπληρώσει τις τηλεφωνικές κλήσεις του προέδρου Donald Trump με τον Τούρκο ομόλογό του, Recep Tayyip Erdogan και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η διαμάχη «πρέπει να επιλυθεί με τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό», δήλωσε ο Pompeo σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο καθοδόν προς την Ντόχα.
«Θα δουλέψω λοιπόν και σε αυτό το έργο, προσπαθώντας να βεβαιωθώ ότι κατανοώ τους κινδύνους που συνδέονται με την προοπτική του λαού της Κύπρου», είπε.
Όπως μετέδωσε το γαλλικό δίκτυο france24.com, ο Pompeo έδωσε τα εύσημα στη Γερμανία για τη διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλει για μείωση των εντάσεων.
Η Γαλλία δραστηριοποιείται επίσης στο ναυτικό τομέα και υποστήριξε ένθερμα την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν θα αποσυρθούν έτσι ώστε αυτές οι συνομιλίες να μπορούν να πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Pompeo.
Το ταξίδι του Pompeo έρχεται λίγο μετά τη μερική άρση των εμπάργκο όπλων από την Αμερική στην Κύπρο, εξοργίζοντας την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης