Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ελληνοτουρκικά, σχέδιο ανάκαμψης και εξοπλιστικά: Το τρίπτυχο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Ελληνοτουρκικά, σχέδιο ανάκαμψης και εξοπλιστικά: Το τρίπτυχο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ
Ο Μητσοτάκης θα μιλήσει για τα περι «μυστικής διπλωματίας» και παρ’ ολίγον συμφωνία με την Τουρκία
Κρίσιμη είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι αυτή που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς οι παράπλευρες εξελίξεις θα είναι πολλές.
Καταρχάς ο Πρωθυπουργός ανεβαίνει με μία μεγάλη ατζέντα στην Έκθεση την οποία την επισκιάζει, ωστόσο,  η ελληνοτουρκική κρίση η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο.
Την Κυριακή 13/9, την στιγμή που ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου θα ταξιδέψει στην διακεκαυμένη ζώνη, στο Καστελόριζο σαν μία συμβολική κίνηση ότι το Καστελόριζο είναι ελληνικό έδαφος στο οποίο ταξιδεύει ο πρώτος πολίτης της χώρας.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση περιμένουν προκλήσεις των Τούρκων επ’ αφορμή αυτού του συμβολικού ταξιδιού γι’ αυτό και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι επί ποδός όλο το κρίσιμο διήμερο.
Ο Πρωθυπουργός ανεβαίνει με μία πολύ μεγάλη ατζέντα η οποία περιλαμβάνει οικονομικά μέτρα, φορολογικές ελαφρύνσεις, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και ανέργους καθώς και διευθετήσεις υποχρεώσεων προς τους συνταξιούχους της χώρας.

Περί «μυστικής διπλωματίας» και παρ’ ολίγον συμφωνία με την Τουρκία


Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι πολύ μεγάλο μέρος της ομιλίας του τόσο στην Helexpo και στην καθιερωμένη συνέντευξη που θα δώσει, θα αναλωθεί στις εξελίξεις των ελληνοτουρκικών θεμάτων και θα αποκαλύψει όλο το παρασκήνιο της μυστικής διπλωματικής διπλωματίας για την οποία τον κατηγορεί σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Άλλωστε, είναι σίγουρο ότι θα ερωτηθεί για την μυστική συμφωνία που παραλίγο να επιτευχθεί στο Βερολίνο με την τουρκική πλευρά.
Ο Μητσοτάκης θα αναλύσει όλα τα επόμενα στάδια της ελληνικής διπλωματίας, όπως για παράδειγμα ποιες κινήσεις θα κάνει από εδώ και πέρα μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου όπου σύμφωνα με τις εξελίξεις θα αποφασιστεί το είδος και ο τρόπος επιβολής των κυρωτικών μέτρων στην Τουρκία.
Επίσης, θα εξηγήσει όλο το εύρος των αποφάσεων της ΜΕD7, της ένωσης των μεσογειακών χωρών η οποία λεκτικά προς το παρόν στηρίζει την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο θα πρέπει να αναλύσει ο Πρωθυπουργός θα είναι η ελληνογαλλική συμμαχία όπου θα πρέπει να εξηγήσει ποιο θα είναι το εύρος στήριξης της Γαλλίας και με τι αντάλλαγμα.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 10 δισ ευρώ


Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 10 δις ευρώ θα είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην φετινή ΔΕΘ καθώς όπως έχουμε ξαναγράψει θα περιλαμβάνει και αρκετά οφέλη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Το κυρίως μενού είναι τα 18 Rafale τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο διαπραγμάτευσης ενώ ο Πρωθυπουργός θα ερωτηθεί και θα πρέπει να εξηγήσει τι θα κάνει με το ζήτημα των φρεγατών.
Η Γαλλία μας δίνει τις 2 φρεγάτες FREM για τις τωρινές μας επιχειρησιακές ανάγκες και με 3 δισ ευρώ μας δίνει 2 φρεγάτες Belhara.
Επίσης, θα αναφερθεί στα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που έχει αποφασιστεί η αναβάθμισή τους και που θα περιλαμβάνονται στο εξοπλιστικό πακέτο.
Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεις
Πέραν, όμως, από τα ελληνοτουρκικά και το εξοπλιστικό πρόγραμμα ο Πρωθυπουργός έχει σκοπό να αναφέρει τα βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το οποίο θα αξιοποιήσει τα 72 δισ ευρώ και το οποίο πρέπει να καταθέσουμε στην Κομισιόν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό σύστημα, στα νέα επενδυτικά προγράμματα κ.α.

Οικονομικά μέτρα, δεσμεύσεις και εκπλήξεις


Στα σχέδιο ομιλίας του Πρωθυπουργού είναι, επίσης, βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις οι οποίες μπορούν να κουμπώσουν με το Ταμείο Ανάκαμψης όπως π.χ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους με μεγάλες μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις όπως της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και άλλων επιβαρύνσεων, η εξαγγελία ενός μεγάλου προγράμματος κατά της ανεργίας 100.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση των θέσεων και κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για επενδύσεις, συγκεκριμένα οδικά έργα καθώς και μία ανακεφαλαίωση των νέων μέτρων στήριξης των εργαζόμενων που επλήγησαν από την πανδημία (επέκταση αναστολών συμβάσεων, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ειδικές αποζημιώσεις, παράταση επιδομάτων ανεργίας κ.α.).
Τέλος, ξεχωριστό εδάφιο θα υπάρξει και για τα αναδρομικά των συνταξιούχων καθώς και την επίλυση των εκκρεμών συντάξεων.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοιό και θα αναλύσει την στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με το εμβόλιο, τον εμβολιασμό του πληθυσμού καθώς και τα νέα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας.
Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε ένα πολύ μικρό ακροατήριο που δεν θα ξεπερνάει τα 50-60 άτομα γι’ αυτό ουσιαστικά θα κάνει 2 ομιλίες, μία το Σάββατο και μία την Κυριακή μαζί με την συνέντευξη τύπου.
Όπως εκτιμούν επιτελικά στελέχη, η φετινή ΔΕΘ δεν θα έχει πολιτικό άρωμα καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα αποδοχής, το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε νέα φάση αποσύνθεσης ενώ οι δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργήσει συνεργαζόμενες εταιρείες του Μαξίμου, δείχνουν το εξής:
Μικρή φθορά της κυβέρνησης (αλλά φθορά), διαφορά μεγάλη από την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, απαντήσεις σε βασικά προβλήματα που άφησε η πανδημία όπως ανεργία και λουκέτα στην αγορά.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης