Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ζαχαράκη: Το στοίχημα των σχολείων θα κερδηθεί - Θέλουμε τα παιδιά μας υγιή και προστατευμένα σε όλη την Ελλάδα

Ζαχαράκη: Το στοίχημα των σχολείων θα κερδηθεί - Θέλουμε τα παιδιά μας υγιή και προστατευμένα σε όλη την Ελλάδα
"Eίναι πολύ κρίσιμο να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης που θα βασίζεται στις οδηγίες των πλέον ειδικών", τονίζει η Σ. Ζαχαράκη
«Το στοίχημα των σχολείων θα κερδηθεί κυρίως απ' όσους θα βρίσκονται μέσα στις σχολικές μονάδες», υπογραμμίζει η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 14/9.
«Η Επιτροπή των ειδικών για την αντιμετώπιση του ιού, με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας, έκρινε ότι τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν στην πλήρη ανάπτυξή τους, με τη χρήση της μάσκας ως το βασικό μέσο για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες. Ασφαλώς και στο μέτρο του δυνατού, θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια για τήρηση των αποστάσεων τόσο μεταξύ των μαθητών όσο και μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με την οδηγία να αποφεύγονται οι μεγάλες συναθροίσεις και η λειτουργία του σχολείου να γίνεται σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
Παράλληλα, είναι απαραίτητο και κρίσιμο να τηρούνται οι οδηγίες για συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, να αερίζονται καλά οι αίθουσες, καθώς και καθαρίζονται συστηματικά όλοι οι χώροι του σχολείου», αναφέρει η κ. Ζαχαράκη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Προσθέτει πως «είμαστε σε άμεση και συνεχή επαφή με την Επιτροπή σε μια δυναμική και πρωτόγνωρη κατάσταση, όπου και τα επιδημιολογικά δεδομένα καθορίζουν κάθε φορά και τα μέτρα που λαμβάνονται» , τονίζοντας πως «το στοίχημα των σχολείων θα κερδηθεί κυρίως από όσους θα βρίσκονται μέσα στις σχολικές μονάδες.
Είναι σημαντικό, είναι κρίσιμο, μαθητές και εκπαιδευτικοί να δημιουργήσουν μαζί μια ισχυρή αλυσίδα προστασίας όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους πιο ευάλωτους, για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που χρειάζονται τη μέριμνά μας.
Όπως και στην πρώτη φάση, ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη δοκιμασία».
Για τη χρήση μάσκας, η υφυπουργός σημειώνει ότι «πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις αίθουσες, στους διαδρόμους του σχολείου, σε κάθε κλειστό χώρο και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Επίσης, η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ανοικτούς χώρους μόνο όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Βάσει και των οδηγιών που έχουμε λάβει από τους ειδικούς, το διάλειμμα, στο οποίο αναφέρεστε, μπορεί να συνδυαστεί με το φαγητό ή με το παιχνίδι σε ανοιχτό χώρο και τη γυμναστική, όπου η χρήση μάσκας δεν συστήνεται.
 Προφανώς είμαστε εδώ να συζητήσουμε και να προσαρμόσουμε τις οδηγίες μας για τις περιπτώσεις των παιδιών που δεν μπορούν να φέρουν μάσκα για ιατρικούς λόγους, αλλά και όποιες νέες κατευθύνσεις δοθούν από τους επιστήμονες».
 Υπογραμμίζει δε, πως «είναι πολύ κρίσιμο να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης που θα βασίζεται στις οδηγίες των πλέον ειδικών.
Και οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να ακολουθούνται με ακρίβεια και με συνέπεια ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση σε πολίτες και γονείς. Θέλουμε τα παιδιά μας υγιή και προστατευμένα σε όλη την Ελλάδα, σε όποιο σχολείο κι αν πάνε».
Ακόμη, η κ. Ζαχαράκη επισημαίνει ότι στην εκπαιδευτική κοινότητα τα καταγεγραμμένα θετικά κρούσματα δεν ξεπερνούν τα 20, τα χαρακτηρίζει «μεμονωμένα» και επισημαίνει ότι «δεν δημιουργούν συνθήκες για γενικευμένη ανησυχία».
Συμπληρώνει  ότι δεν υποτιμάται καμία περίπτωση, αλλά «αντιθέτως ενισχύουμε τον συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές για άμεση αντίδραση και ιχνηλάτηση επαφών, όπως ακριβώς ορίζουν τα πρωτόκολλα διαχείρισης που έχουν αποσταλεί στα σχολεία».
Για την περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος καθηγητή, ο οποίος διδάσκει σε πολλά τμήματα, η υφυπουργός αναφέρει ότι θα κλείνουν τα τμήματα που διδάσκει ο εκπαιδευτικός και θα ακολουθείται η διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχίζεται μέσω τηλεκπαίδευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης