Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

El Pais, Anatolu: Ισπανία και Ιταλία ζητούν διάλογο με την Τουρκία στο Med 7 αντί για κυρώσεις

El Pais, Anatolu: Ισπανία και Ιταλία ζητούν διάλογο με την Τουρκία στο Med 7 αντί για κυρώσεις
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που μίλησαν στην ισπανική εφημερίδα El Pais, η Ιταλία και η Ισπανία ήταν πιο προσεκτικές, εστιάζουν στο πως θα αποτρέψουν την κλιμάκωση της έντασης
Η Ισπανία και η Ιταλία, μαζί με την Πορτογαλία και τη Μάλτα, μείωσαν την επιθετική επιχειρηματολογία του Macron του Γάλλου Προέδρου  εναντίον της Τουρκίας, προτρέποντας διάλογο και διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των κρατών της νότιας ΕΕ ή MED 7, ανέφεραν ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει το Τουρκικό πρακτορείο Anatolu
Σύμφωνα με το El Pais, η δήλωση που κυκλοφόρησε μετά τη σύνοδο κορυφής του Med7 στην Κορσική, το γαλλικό νησί, ήταν σχετικά πιο ήπια από ότι σχεδίαζαν Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος.
«Η Ισπανία και η Ιταλία φοβήθηκαν ότι ένα πιο σκληρό μήνυμα θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα παρά να τα λύσει», ανέφερε Pedro Sanchez ο Ισπανός Πρωθυπουργός ο οποίος ήταν θιασώτης του διαλόγου.
Αλλά ο Macron αντιτάχθηκε, λέγοντας ότι δεν ήταν δυνατός ο διάλογος, με την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση αλλά αντιθέτως θα πρέπει να σταλεί ένα σκληρό μήνυμα στην Τουρκία.
«Είναι υποχρέωσή μας να περιορίσουμε τις εντάσεις.
Πρέπει να πάμε σε ρεαλιστικές λύσεις », ανέφερε η εφημερίδα ότι δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte.
Η σύνοδος κορυφής Med7 πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Κορσική.
Η άτυπη ομάδα των μεσογειακών κρατών της ΕΕ συγκεντρώθηκε για να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που μίλησαν στην ισπανική εφημερίδα, η Ιταλία και η Ισπανία ήταν πιο προσεκτικές, εστιάζουν στο πως θα αποτρέψουν την κλιμάκωση της έντασης στην περίπτωση που ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan λάβει κάποια ακραία απόφαση.
Ισπανία και Ιταλία είναι πιο κοντά στη θέση της Γερμανίας, που μέσω της Καγκελαρίου Merkel επιχειρεί διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Τον Αύγουστο, η Τουρκία επανέλαβε τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης, απορρίπτοντας την καλή θέληση της Τουρκίας να σταματήσει τις έρευνες.
Η Τουρκία στις 10 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό της σκάφος Oruc Reis θα διεξάγει ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 23 Αυγούστου.
Παρά την αντίθεση της Ελλάδας και ορισμένων άλλων χωρών, η Τουρκία επέκτεινε αρκετές φορές τις έρευνες του Oruc Reis σε μια περιοχή στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, με την τελευταία ανακοίνωση στις 31 Αυγούστου, αυτή τη φορά έως τις 12 Σεπτεμβρίου.
Η Τουρκία αντιτάχθηκε σταθερά στις προσπάθειες της Ελλάδας να δηλώσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη που βασίζεται σε μικρά νησιά κοντά σε τουρκικές ακτές, παραβιάζοντας τα συμφέροντα της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο.
Η Άγκυρα δήλωσε επίσης ότι οι ενεργειακοί πόροι κοντά στο νησί της Κύπρου πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της ελληνοκυπριακής διοίκησης.
Εν μέσω εντάσεων στην Μεσόγειο και των ερευνών η Τουρκία έχει επανειλημμένα τονίσει την προθυμία της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την άρνηση της Ελλάδας τις τελευταίες εβδομάδες να ξεκινήσει διάλογο τόσο μέσω του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ καταλήγει το Anatolu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης