Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ομαλοποιείται η κατάσταση στη Λέσβο - Μπήκαν στο καταυλισμό του Καρά Τεπέ οι πρώτοι μετανάστες - Παραμένουν οι αστυνομικές δυνάμεις

Ομαλοποιείται η κατάσταση στη Λέσβο - Μπήκαν στο καταυλισμό του Καρά Τεπέ οι πρώτοι μετανάστες - Παραμένουν οι αστυνομικές δυνάμεις
(upd) Προς ομαλοποίηση οδεύει η κατάσταση στη Λέσβο καθώς ξεκίνησαν να μπαίνουν στον πρόχειρο καταυλισμό του Καρά Τεπέ, που δημιουργήθηκε στη Λέσβο, οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας.
Η είσοδος γίνεται με την καταγραφή όλων των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι υποβάλλονται και σε τεστ για τον κορωνοΐό, με τους πρώτους 40 να έχουν ήδη οδηγηθεί στο ιατρείο που δημιουργήθηκε με χορηγία της Unicef.
Εκεί, ειδικό συνεργείο του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί τους ελέγχους όπου ένας εκ των μεταναστών βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και μεταφέρθηκε σε ασφαλές χώρο ενώ το βρέφος και η μητέρα του που εντοπίστηκαν χθες θετικοί στον κορωνοΐό, θα μεταφερθούν αεροπορικώς σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Οι εργαζόμενοι στις δομές φιλοξενίας μεταναστών καταγράφουν αναλυτικά όλα τα άτομα που θα φιλοξενηθούν στη νέα δομή και τοποθετούνται σε σκηνές ανά 6 άτομα ανάλογα με την εθνικότητα τους με προτεραιότητα τις οικογένειες, ενώ έχει αρχίσει και η διανομή φαγητού και νερού.
Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ωστόσο παραμένουν στην περιοχή για τυχόν προβλήματα.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζουν ότι στο νέο καταυλισμό θα στεγαστούν 3.000 άνθρωποι ενώ όσοι εντοπιστούν συμπτωματικοί ή διαπιστωθεί ότι είναι θετικά σε covid-19 θα μεταφέρονται σε ειδική δομή καραντίνας που είναι ήδη έτοιμη.

Παραμένουν μετανάστες στο δρόμο

Παρά τη λειτουργία του πρόχειρου καταυλισμού χιλιάδες μετανάστες παραμένουν στους δρόμους καθώς η διαδικασία καταγραφής και εισόδου είναι σχολιαστική και απαιτείται χρόνος για τα 13.000 άτομα.
Ετσι οι σκηνές παραμένουν σε πεζοδρόμια, εκκλησίες, έξω από πρατήρια καυσίμων, σούπερ μάρκετ και όπου αλλού βρεθεί χώρος.
Το πρωί του Σαββάτου (12/9) πραγματοποήθηκαν διαδηλώσεις από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο τμήμα της εθνικής οδού Μυτιλήνης μετά τη φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ της Μόριας.
Οι διαδηλωτές δεν μπόρεσαν να κινηθούν προς την πόλη, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά σε καλαμιώνα δίπλα σχεδόν στο μπλόκο της Αστυνομίας, η οποία σβήστηκε με ρίψεις νερού από αέρος.
Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες, είχαν αρχικά αρνηθεί να στεγαστούν στον πρόχειρο καταυλισμό και ζητούσαν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί.

Έκρυθμη ως χθες (11/9) η κατάσταση στη Λέσβο

Η Λέσβος παραμένει σε επιφυλακή με τους κάτοικους να είναι αγανακτισμένοι για την αργοπορία της κυβέρνησης να δώσειλύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή της Μόριας.
Ήδη, από το  πρωί της Παρασκευής 11/9 έφτασαν με πλοίο κλούβες των ΜΑΤ, οχήματα της ΕΛΑΣ αλλά και οι δύο «Αίαντες», τα ειδικά οχήματα ρίψης νερού.
Οι κλούβες τοποθετήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια.
Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ.
Πάντως από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν Αστυνομικοί, που πηγές λένε ότι ήρθαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπουC 130, όπως μεταδίδει το τοπικό site stonhsi.gr.
Όπως τονίζεται,  χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται πάνω στο δρόμο, ή σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων και κτήματα όπου στήνουν παραπήγματα από καλάμια και σκηνές.
Θεωρούν ότι όσο πιο κοντά είναι στο φραγμό του Καρά Τεπέ τόσο πιο γρήγορα θα φύγουν με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης από όπου πιστεύουν ότι θα φύγουν για την Αθήνα.
Σημειώνεται ότι στο λιμάνι του Σιγρίου έχει φτάσει από το πρωί της Πέμπτης 10/9 το πλοίο «Blue Star Chios» το οποίο φιλοξενεί χίλιους πρόσφυγες, ενώ αναμένονται δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση του σχεδίου για την κατασκευή των κλειστών δομών στην ηπειρωτική χώρα και σε νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου.
Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, ωστόσο η αποστολή δεν είναι εύκολη, καθώς προσκρούει στην αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των δημάρχων. 
Image
Image

Μηταράκης: Ξεκινά η φιλοξενία αιτούντων άσυλο στη νέα δομή στο Καρά Τεπέ - Τι δήλωσε ο Κουμουτσάκος

Η φιλοξενία αιτούντων άσυλο στη νέα δομή που δημιουργείται στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, ξεκινά σήμερα, Σάββατο 12/9, όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ από τη νέα δομή στο νησί, όπου μπουλντόζες διαμορφώνουν το χώρο και στήνονται σκηνές, τόνισε ότι θα γίνονται σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που θα μπαίνουν στη δομή rapid test κορωνοϊού.
Πρόσθεσε ότι σε ειδική δομή καραντίνας που είναι ήδη έτοιμη θα μεταφέρονται
όσα άτομα είναι συμπτωματικά ή είναι θετικά στην COVID-19.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος του μεταναστευτικού και ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της.
Σημείωσε τέλος ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απομακρύνει από τα νησιά φέτος πάνω από 25.000 άτομα και έχει μηδενίσει τις ροές.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης,  Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η ολοκληρωτική καταστροφή της δομής στη Μόρια της Λέσβου οφείλεται σε εμπρησμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτός ο εμπρησμός σημαίνει ένα τέλος εποχής» και επαναλαμβάνοντας, όπως επεσήμαναν χθες ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, πως χρειάζονται νέας μορφής κέντρα και μια νέα συνολική ευρωπαϊκή πολιτική.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, αντιμετωπίζουμε μια τριπλή πρόκληση, δημόσιας υγείας, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας και η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο νησί.
«Πρώτα απ’ όλα, δεν είχαμε νεκρό σε τέτοιες συνθήκες πανικού, να το πούμε» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δέχεται διεθνή στήριξη και αλληλεγγύη και όλοι έχουν αντιληφθεί ότι το σύνορο το ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό.

Πέτσας: Σύντομα θα έχουμε στεγάσει τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι στο Καρά Τεπέ

«Μην ξεχνά αυτός που μας κατηγορεί ποιος δημιούργησε τη Μόρια.
Δεν τη δημιούργησε κανείς άλλος, παρά η προηγούμενη Κυβέρνηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και υπογράμμισε ότι «μετά την έξαρση των εισροών που είχαμε πέρυσι -από το τέλος της Άνοιξης, αρχές του Καλοκαιριού μέχρι  τον Χειμώνα- είχαμε μία αύξηση του αριθμού των διαμενόντων στο ΚΥΤ της Μόριας που έφτασε τις 21.000.
Έκτοτε, καταφέραμε να υλοποιήσουμε έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας, που ήταν η ανάσχεση των ροών με τη φύλαξη των συνόρων.
Καταφέραμε, παράλληλα, την αποσυμφόρηση του νησιού και τις 21.000  τις κάναμε περίπου 12.000.
Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια».
Σημείωσε πως «είχαμε πει από πολύ καιρό ότι είναι πολύ προτιμότερο να έχουμε κλειστή ελεγχόμενη δομή, για λόγους δημόσιας υγείας και όχι μόνο,  παρά το να έχουμε τις σημερινές άναρχες δομές.
Προχωρήσαμε στα περισσότερα νησιά.
Δεν προχωρήσαμε στη Λέσβο, μετά από τις πολύ έντονες αντιδράσεις που είχαμε τον Φεβρουάριο του 2020.
Από χθες βρίσκουμε μία πολύ καλύτερη ανταπόκριση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Ανταποκρίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή θετικά στο κάλεσμά μας για ενότητα και υπευθυνότητα.
Αν συνεχίσουμε έτσι και τις επόμενες ημέρες, θα μπορέσουμε σύντομα να έχουμε στεγάσει όλους τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά από τις φωτιές, στο Καρά Τεπέ».
«Μετά αφού αντιμετωπίσουμε  την άμεση κρίση να προχωρήσουμε στη μεσοπρόθεσμη λύση που φυσικά περιλαμβάνει μία κλειστή, ελεγχόμενη δομή, πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτή που είχαμε», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε πως «οι Έλληνες ποτέ δεν γύρισαν την πλάτη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Προσπαθήσαμε πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες να επιταχύνουμε τη διαδικασία του ασύλου.
Όσοι φεύγουν από το νησί είτε επιστρέφουν αν δεν δικαιούνται άσυλο, είτε έρχονται στην ενδοχώρα παίρνουν  τα χαρτιά τους και μπορούν είτε να μείνουν στην Ελλάδα είτε να πάνε στην Ευρώπη.
Είναι βασικό στοιχείο αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες να γνωρίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται είναι πρόσφυγες.
Δεν είναι μεταμφιεσμένοι, μετανάστες πίσω από ένα χάος, αυτό προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε.
Είναι πολύ κρίσιμο για την αποδοχή.
Η αποσυμφόρηση φυσικά θα συνεχιστεί με την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου».

Κλειστά μέχρι 16/9 θα παραμείνουν τα σχολεία

Κλειστά μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Μυτιλήνης, με  απόφαση του δημάρχου Στρατή Κύτελη.
Ειδικότερα, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά έως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και την παρουσία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων σε κεντρικούς δρόμους του Δήμου Μυτιλήνης.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης, «ελήφθη για την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, οι οποίοι εξέφρασαν, μέσω Συλλόγων και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, την ανάγκη για αναστολή έναρξης της σχολικής χρονιάς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης