Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς οριστικό ναυάγιο οι συνομιλίες ΕΕ – Βρετανίας για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας

Προς οριστικό ναυάγιο οι συνομιλίες ΕΕ – Βρετανίας για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας
Προς πλήρες ναυάγιο οι συνομιλίες ΕΕ - Βρετανίας για την επίτευξη συμφωνίας μετά το Brexit
Τη μη επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία περιλαμβάνει ο προγραμματισμός της ΕΕ, αφού την Παρασκευή (11/9/2020) η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Boris Johnson αρνήθηκε να ανακαλέσει το νομοσχέδιο που αντιβαίνει τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την  Ένωση.
Η Βρετανία ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να παραβιάσει τμήματα της Συνθήκης Συμφωνίας Αποχώρησης που υπέγραψε τον Ιανουάριο 2020, όταν εγκατέλειψε επίσημα την ΕΕ.
Η Βρετανία αναφέρει πως η κίνηση αποσκοπεί αυτή στην αποσαφήνιση των αμφισημιών, αλλά προκάλεσε μια νέα κρίση στις συνομιλίες λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο 2020.
Οι ευρωβουλευτές ανακοίνωσαν ότι δεν θα εγκρίνουν καμία νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός εάν η Βρετανία εφαρμόσει πλήρως τη συνθήκη εξόδου.
Εάν η Βρετανία παραβεί τη συμφωνία, τότε «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε καμία περίπτωση, δεν θα επικυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρεται σε κοινή δήλωση των ευρωβουλευτών.
Επενδυτικές τράπεζες, εν τω μεταξύ, ενισχύουν τις εκτιμήσεις τους  σχετικά με τις πιθανότητες ενός άτακτου Brexit ενώ η στερλίνα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι μηνών.
Ο αρμόδιος για το Brexit Ευρωπαίος αξιωματούχος Maros Sefcovic δήλωσε ότι «εναπόκειται τώρα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη» στις συνομιλίες.
Προηγουμένως είχε ενημερώσει τους ευρωβουλευτές για τις αποτυχημένες συνομιλίες στο Λονδίνο, όπου ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο με το οποίο παραβιάζονται οι όροι εξόδου από την Ένωση, όπως γράφει το Reuters.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης