Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Bήμα στη σωστή κατεύθυνση η μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX

tags :
Σακελλαροπούλου: Bήμα στη σωστή κατεύθυνση η μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX
«Η άμεση αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική συζήτηση, στη βάση του διεθνούς δικαίου» τόνισε η Αικ. Σακελλαροπούλου
«Το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η επάνοδος στην ηρεμία και την ομαλότητα», τόνισε μετά την επίσκεψή της σε σκάφη του Λιμενικού και την πυραυλάκατο «Μυκονιος» που βρίσκονται στο λιμάνι του Καστελόριζου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικ. Σακελλαροπούλου.
Η κ. Σακελλαροπούλου, αφού σημείωσε ότι βρίσκομαι στο Καστελόριζο για την επέτειο των 77 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ένταση με αποδέκτη όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς απειλείται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».
Πρόσθεσε ότι «η χώρα μας ακολουθεί τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου.
Είμαστε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας, οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους».
«Δεν υποκύπτουμε σε απειλές, ούτε σε εκφοβισμούς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε πως «ο πατριωτισμός και η αυταπάρνηση των κατοίκων του ακριτικού μας νησιού είναι παράδειγμα για όλους μας.
Συμβολίζουν την ενότητα του λαού μας και την προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος».
Σύμφωνα με την κ. Σακελλαροπούλου, «η άμεση αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική συζήτηση, στη βάση του διεθνούς δικαίου».
Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική, για το κοινό συμφέρον όλων των λαών της περιοχής.
«Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν απειλεί κανέναν, αλλά είναι ανοικτή πάντα στον διάλογο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι κανόνες διεθνούς δικαίου.
Το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η επάνοδος στην ηρεμία και την ομαλότητα», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.
Στη συνέχεια με πλωτό σκάφος του Λιμενικού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στη νήσο Ρω και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο της Δέσποινας Αχλαδιώτη (Κυρά της Ρω).

Διάγουμε μια επικίνδυνη περίοδο - Η τουρκική ηγεσία εντείνει τις πιέσεις

«Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας.
Δεν έχει απλώς κορυφαία στρατηγική σημασία για τη διαμόρφωση και διεκδίκηση των δικαίων της Ελλάδας», αλλά «ο τόπος που συμπυκνώνει την έννοια του πατριωτισμού, στην ύψιστη έκφρασή της, που έμεινε ελληνικός, σε πείσμα κάθε επιβουλής», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικ. Σακελλαροπούλου, κατά την τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότη Δήμου Μεγίστης νωρίτερα την Κυριακή 13/9.
Αφού ανέφερε ότι χαίρεται που βρίσκεται στην ιστορική Μεγίστη, τόπο μακράς ιστορίας και αδιάσπαστης ελληνικότητας και βλέπει τη σημαία να κυματίζει παντού, να υψώνεται περήφανη, ακόμα και ζωγραφισμένη στον βράχο, επεσήμανε χαρακτηριστικά «χαίρομαι που συναντώ τέτοια ομορφιά, τέτοια αισιοδοξία, τέτοιο φρόνημα – το ίδιο φρόνημα που βοήθησε τους προγόνους σας να διατηρήσουν αλώβητες θρησκεία και γλώσσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και τους στήριξε στις πολλαπλές δοκιμασίες, τις οποίες υπέστη το νησί στη διάρκεια του εικοστού αιώνα».
Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας ότι  «διάγουμε μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο.
Η τουρκική ηγεσία εντείνει τις πιέσεις προς τη χώρα μας, πλειοδοτεί σε επιθετικές δηλώσεις.
Υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης που επί τόσες δεκαετίες οικοδόμησαν Έλληνες και Τούρκοι, θεωρώντας τη θάλασσα που τους χωρίζει όχι αδιαπέραστο σύνορο αλλά δίοδο επικοινωνίας.
Γιατί δεν είναι μόνο οι εμπορικές συναλλαγές που φέρνουν κοντά τους δύο λαούς.
Είναι οι κοινωνικές και φιλικές επαφές, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Όπως το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ «Πέρα απ' τα σύνορα», μια εξαιρετική πρωτοβουλία που Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών, που δεν αποσκοπεί μόνο στη συνάντηση σημαντικών δημιουργών ταινιών τεκμηρίωσης και την περαιτέρω κινηματογραφική και πολιτιστική συνεργασία τους διεθνώς, αλλά και την γόνιμη σύμπραξη του νησιού μας με το Κας, την αρχαία Αντίφελλο, στην απέναντι ακτή».
Πρόσθεσε ότι «η έξαρση της επιθετικής ρητορείας από την τουρκική ηγεσία, υψώνει φραγμούς ανάμεσα στους λαούς, δημιουργεί καχυποψία και εχθρότητα, κλονίζει τους δεσμούς ανάμεσά τους».
Σημείωσε ακόμη ότι «γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση του Καστελόριζου, εβδομήντα επτά χρόνια από τη μέρα που κατέπλευσε στο λιμάνι το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης», ενώ ακόμα μαινόταν ο πόλεμος σ’ όλη την Ευρώπη.
Ήταν το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώθηκε.
Βαρύ σε ιστορία, μπορεί να κράτησε το όνομα που του δόθηκε την περίοδο της επικυριαρχίας των Ιωαννιτών Ιπποτών, αλλά του ταιριάζει θαυμάσια και το αρχαίο του όνομα: Μεγίστη.
Γιατί, όπως λέει ένας ωραίος στίχος του Οδυσσέα Ελύτη, «υπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους»».
Υπογράμμισε ότι «το Καστελόριζο, παρά τη μικρή του έκταση, ήταν και παραμένει μέγιστο, γιατί οι άνθρωποί του, με τους αγώνες και τις θυσίες τους, με την επιμονή, την αντοχή και την αγάπη για τον τόπο τους, το ανήγαγαν σε υψηλό σύμβολο φιλοπατρίας».
 Περαιτέρω, η πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα του νησιού, σημειώνοντας πως έχουν δρομολογηθεί σημαντικά αναπτυξιακά έργα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης, όπως το υδατοδρόμιο, η ανάπλαση του λιμανιού, η συντήρηση των σχολικών μονάδων και του οδικού δικτύου, η ανακαίνιση του ναού του Αη Γιώργη.
Καταλήγοντας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακήρυξή της ως δημότη του Καστελόριζου και ανέφερε «μια από σας, μέλος, πλέον, της κοινότητάς σας, πιστεύω ακράδαντα ότι με εθνική ομοψυχία και ενότητα θα αποδυναμώσουμε κάθε πρόκληση και θα αποκρούσουμε κάθε επιβουλή».
Σημειώνεται ότι η κ. Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Καστελόριζο για τον εορτασμό της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού.
Την επίσκεψή της ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 13/9 από τον Ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου παρέστη στη δοξολογία, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και αμέσως μετά μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης.  
Image
Η παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα, μετά τις τουρκικές προκλήσεις που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ενταθεί.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη μετάβασή της στο Καστελόριζο, αρχικά ταξίδεψε αεροπορικώς μέχρι τη Ρόδο και στη συνέχεια με σινούκ.
Την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις εορτασμού, εκπροσωπούν, από την κυβέρνηση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, από τη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Δωδεκανήσων Βασίλης Υψηλάντης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Δωδεκανήσων Νεκτάριος Σαντορινιός και από το ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως γνωστοποιήθηκε, το απόγευμα θα επισκεφτεί χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στο νησί του Καστελόριζου, όπου και θα διανυκτερεύσει.
Το πρωί της Δευτέρας 14/9 η κ. Σακελλαροπούλου θα παραστεί στη θεία λειτουργία για την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο σχολείο του νησιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης