Νέο τελεσίγραφο της ΕΕ στη Βρετανία - Εφαρμόστε τη συμφωνία για το Brexit που έχετε υπογράψει

Νέο τελεσίγραφο της ΕΕ στη Βρετανία - Εφαρμόστε τη συμφωνία για το Brexit που έχετε υπογράψει
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της
Ένταση επικρατεί και πάλι το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας με αιχμή το επικείμενο Brexit, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel να προτρέπει σήμερα (13/9) τη Βρετανία να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία έχει ήδη υπογράψει το Λονδίνο.
Κάλεσε μάλιστα τη βρετανική κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της», μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Michal Martin.
Την περασμένη Τετάρτη, η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο το οποίο αναιρεί ένα μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργόςBoris Johnson παραδέχτηκε ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ωστόσο θέλει να ξεκινήσει από αύριο η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου το Συντηρητικό κόμμα διαθέτει άνετη πλειοψηφία 80 εδρών.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Charles Michel σημείωσε ότι «διακυβεύεται η διεθνής αξιοπιστία της υπογραφής του Ηνωμένου Βασιλείου».
Μετά την επίσημη αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, Λονδίνο και Βρυξέλλες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση τους σε ό,τι αφορά το εμπόριο και την ασφάλεια.
Όμως εδώ και μήνες οι συνομιλίες καρκινοβατούν και η εμπορική συμφωνία, που θα απέτρεπε την επανεισαγωγή τελωνειακών δασμών, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής Barnier διαβεβαίωσε ότι το λεγόμενο «πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», που ανησυχεί τη Βρετανία «δεν συνιστά απειλή για την εδαφική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η Συμφωνία Αποχώρησης που υπέγραψε το Λονδίνο προβλέπει ότι στη Βόρεια Ιρλανδία επί τέσσερα χρόνια θα εφαρμόζονται ορισμένοι ευρωπαϊκοί κανόνες, κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο.
Όμως με το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο από τους Βρετανούς βουλευτές, το Λονδίνο θα μπορεί να λαμβάνει μονομερώς αποφάσεις, σε αντίθεση με όσα έχει συμφωνήσει μέχρι τώρα.
«Αποδεχτήκαμε αυτόν τον λεπτό συμβιβασμό (σ.σ. του πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας) με τον Boris Johnson και την κυβέρνησή του για να προστατεύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί της Ιρλανδίας», κατέληξε ο Barnier, στην ανάρτησή του στο Twitter.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS