Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αλήθειες και ψευδαισθήσεις για τον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας – Η ΑΟΖ του Καστελόριζου, ο συμβιβασμός και η συνδιαχείριση με τους Τούρκους

Αλήθειες και ψευδαισθήσεις για τον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας – Η ΑΟΖ του Καστελόριζου, ο συμβιβασμός και η συνδιαχείριση με τους Τούρκους
Ο νέος μεγάλος κύκλος διαπραγματεύσεων εντός και εκτός ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας όπου θα τεθούν πολλά ζητήματα αλλά ο στόχος ειδικά των τούρκων είναι ένας… η ΑΟΖ του Καστελόριζου
(upd5) Καλλιεργούνται ορισμένες ψευδαισθήσεις για τον διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας.
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποίησε μυστικά – στα όρια της μυστικής διπλωματίας – επαφές με την Τουρκία και έφθασε στα όρια της έγγραφης συμφωνίας που ωστόσο δεν προχώρησε γιατί και τα δύο μέρη έκαναν πίσω.
Διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας έστω και υποτυπωδώς στα τεχνικά κλιμάκια του ΝΑΤΟ έχει ήδη ξεκινήσει.
Όμως είναι βέβαιο ότι ένας νέος μεγάλος κύκλος διαπραγματεύσεων εντός και εκτός ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας όπου θα τεθούν πολλά ζητήματα αλλά ο στόχος ειδικά των τούρκων είναι ένας… η ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Αλήθειες και ψευδαισθήσεις

Η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis γιατί φοβήθηκε μην τις επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ;
Απάντηση
Η Τουρκία δεν απέσυρε το Oruc Reis επειδή ανησυχούσε για τις κυρώσεις της ΕΕ.
Όπως διαπιστώθηκε και στον forum του MED 7 των 7 μεσογειακών χωρών δεν υπήρχε ταύτιση απόψεων για το ζήτημα αυτό.
Επίσης σχεδόν οι μισές χώρες θα καταψήφισαν σχέδια επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία με την Γερμανία επίσης να μην διάκειται θετικά.
Οπότε όχι δεν ήταν ο φόβος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την διαιρεμένη σε πολλά ζητήματα Ευρώπη.
Τόσο η Ευρώπη, κατά πλειοψηφία, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ήθελαν διάλογο Ελλάδος και Τουρκίας, κατανοούν τα δίκαια της Ελλάδος αλλά δεν θέλουν και κόντρες με την Τουρκία που την θεωρούν καλή σύμμαχο τους.

Η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis επειδή φοβήθηκε τις απειλές τη Γαλλίας ή κάποια στρατιωτική εμπλοκή;
Απάντηση
Όχι είναι αντιληπτό ότι πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα υπήρχε και δεν θα υπάρξει παρά τον δόλο της Τουρκικής πλευράς και την παρελκυστική και προκλητική πολιτική που ακολουθεί.
Η Γαλλία δεν ήταν διατεθειμένη να πάρει σε ρήξη με την Τουρκία αντιθέτως ήθελε τον διάλογο γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί το σχέδιο της Pax Mediterranea να ηγηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis επειδή ήταν προγραμματισμένες κάποιες δραστηριότητες συντήρησης;
Απάντηση
Το επιχείρημα των Τούρκων ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κατέληξε στην Αττάλεια – λιμάνι της Τουρκίας – για προγραμματισμένες δραστηριότητες συντήρησης έχει βάση αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος.
Η Τουρκία δέχθηκε πίεση από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Γερμανία να προχωρήσει σε απόσυρση του ερευνητικού σκάφους για να ξεκινήσουν ουσιώδεις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Για τους Τούρκους η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε ευκαιρία και για την Ελλάδα μεταφράστηκε ως εκτόνωση της έντασης αλλά τι πραγματικά συμβαίνει;
Με την έναρξη της περιόδου διαπραγματεύσεων βολεύονται όλοι
-Η Ελλάδα επειδή εκτονώνεται η ένταση στο Ανατολικό Αιγαίο
- Η Τουρκία επειδή δράττει την ευκαιρία να θέσει θέμα θαλάσσιας δικαιοδοσίας με απώτερο στόχο την ΑΟΖ του Καστελόριζου
-Η Γερμανία γιατί με την έναρξη του διαλόγου εμφανίζεται ως εγγυητής
-Η Γαλλία γιατί με την έναρξη του διαλόγου έχει βάσιμες ελπίδες να υλοποιήσει έστω και μερικώς το σχέδιο της το Pax Mediterranea
-Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διότι εκτονώνεται η ένταση στην περιοχή

Το Kanuni το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας θα κατευθυνθεί στην Μαύρη Θάλασσα τι σημαίνει αυτό για την εκτόνωση στην Ανατολική Μεσόγειο;
Απάντηση
Η Τουρκία έχει 5 ερευνητικά σκάφη εκ των οποίων το Oruc Reis ήταν αυτό που διεξήγαγε έρευνες στις παρυφές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το Kanuni βρισκόταν σε διαδικασία επισκευών και μετατροπών και ο στόχος ήταν να συνεργαστεί και με το Oruc Resis.
Το γεγονός ότι θα μεταφερθείς την Μαύρη Θάλασσα είναι θετική εξέλιξη γιατί οι Τούρκοι δεν θα κλιμακώσουν τις έρευνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η παρουσία 15 ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο τι εξυπηρετεί;
Απάντηση
Ο ρόλος της Ρωσίας με 15 πολεμικά πλοία είναι διττός
Αφενός σχεδιάζει νέες επιχειρήσεις, στοχευμένες στην Συρία περιορισμένου εύρους και σε πλήρη συνεννόηση με το καθεστώς Assad.
Αφετέρου δηλώνει την παρουσία της λόγω των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή.
Η Ρωσία γνωρίζει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως η παρουσία μέσω των ενεργειακών της εταιριών επιτρέπει μελλοντικά να έχει ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών φυσικού αερίου.
Το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι ακριβότερο από το Ρωσικό.

Οι ΗΠΑ όντως απειλούν την Τουρκία με την αεροπορική βάση του Incirlik για αποχώρηση;
Απάντηση
Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016 ο Πρόεδρος Erdogan είχε απειλήσει τις ΗΠΑ ότι θα κλείσει την αεροπορική βάση του Incirlik στην νοτιοδυτική Τουρκία.
Έκτοτε συνέβησαν πολλά τα οποία δεν ήταν ικανά να ενεργοποιήσουν μια τέτοια απόφαση.
Οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουν την Τουρκία στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας οπότε θα ελέγχουν την Τουρκία μέσω πολλών μηχανισμών.
Να σημειωθεί ότι στην αεροπορική βάση του Incirlik υπάρχουν ακόμη πυρηνικές κεφαλές.
Η βάση είναι χρήσιμη για τα ευρύτερα σχέδια ελέγχου των ΗΠΑ σε Συρία και άλλες χώρες.
Υπήρχαν αναφορές στον αμερικανικλο τύπο ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν αναβάθμιση της Κρήτης και της Κύπρου μετά την μερική άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο (επιτρέπεται η Κύπρος να εισάγει μη θανατηφόρα όπλα π.χ. περιφερειακό εξοπλισμό.)

Ποιες είναι οι προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και Ανατολικό Αιγαίο;
Απάντηση
 Η Τουρκία έως σήμερα σκοπίμως και με στρατηγική έχει θέσει πολλά ζητήματα στο τραπέζι
-Αναφέρει ότι ένα ελληνικό νησί το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 40.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων άπαξ και απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα.
-Αναφέρει ότι υπάρχουν 13 νησιά που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα εκτός διεθνώς συνθηκών, οπότε η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.
Είναι τα νησιά που μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα.
-Αναφέρει ότι υπάρχουν 12 με 14 νησιά που κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης έχουν στρατιωτικοποιηθεί, παρ΄ ότι ισχύει το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης.
-Αναφέρει ότι υπάρχει πλήθος νησίδων και βραχονησίδων όπου θεωρούνται γκρίζες ζώνες.
-Αμφισβητεί την δυνατότητα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια.
Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρει ότι τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος είναι 3 ναυτικά μίλια και ότι τα νησιά έως 3 ναυτικά μίλια από την Τουρκία ανήκουν στην Τουρκία πλην αυτών που αναφέρονται στην Συνθήκη της Λωζάνης.
-Η Τουρκία επικρίνει την Ελλάδα για την διπλή στρατηγική της στο Αιγαίο στα 6 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα και στα 10 ναυτικά μίλια ο εναέριος χώρος.

Τι πραγματικά θέλει η Τουρκία και τι μπορεί να δώσει η Ελλάδα;
Απάντηση;
Είναι προφανές ότι η Τουρκία θέλει πρόσβαση στα ενεργειακά κοιτάσματα νοτίως του Καστελόριζου άρα θέλει συνεκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Καστελόριζου.
Επειδή η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να παραχωρήσει κυριαρχικό της δικαίωμα, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει συνεκμετάλλευση της ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Μια ρήτρα που θα θέσει η Ελλάδα είναι να ακυρωθεί η ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη και προφανώς πλειάδα ουτοπικών διεκδικήσεων της Τουρκίας.

Τι θα χάσουν η Ελλάδα και η Τουρκία από αυτό τον διάλογο;
Απάντηση
Πρωτίστως η Τουρκία θα εγκαταλείψει πλειάδα ουτοπικών διεκδικήσεων της, θα αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ελλάδος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Η Ελλάδα προφανώς και θα εγκαταλείψει σκέψεις για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 από 6 ναυτικά μίλια, αλλά μια τέτοια σκέψη ούτως ή άλλως δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω διεθνούς συνθήκης για το δίκαιο της Θάλασσας αλλά και του περιορισμού των διεθνών χωρικών υδάτων.

Μπορεί να υπάρξει συνεκμετάλλευση του Ανατολικού Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Τουρκίας;
Απάντηση
Η Κύπρος εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα που έχει ανακαλύψει, η Τουρκία είναι περιορισμένη στην ΑΟΖ στην ευρύτερη περιοχή της Αττάλειας και η Ελλάδα ενώ θεωρητικά έχει κυριαρχικά δικαιώματα δεν έχει προβεί σε ενέργειες ερευνών.
Η Τουρκία θέλει να ελέγξει μερικώς την ΑΟΖ του Καστελόριζου και με επίκεντρο το θέμα αυτό οι επιλογές είναι παραχώρηση μέρους της ΑΟΖ ή συνεκμετάλλευση.
Πίσω από τους αφορισμούς δεν θα αποκλειόταν συνεκμετάλλευση εάν υπάρξει εκτόνωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε ο Κ. Μητσοτάκης έφθασε πολύ κοντά σε έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία όπερ σημαίνει ότι κάτι κέρδισε η Τουρκία σε σχέση με τις διεκδικήσεις της.
Σε μια συμφωνία η Τουρκία από το μηδέν που βρίσκεται κάτι θα κερδίσει, η Ελλάδα κάτι θα χάσει αλλά τουλάχιστον μπορεί να υπάρξει εκτόνωση της έντασης με την Τουρκία να εγκαταλείπει πλειάδα διεκδικήσεων της.

Υφίσταται η έννοια του συμβιβασμού και για ποια πλευρά θα είναι πιο επώδυνη;
Απάντηση
Η έννοια του συμβιβασμού υφίσταται και για την Ελλάδα θα είναι πιο επώδυνος αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα ποντάρει στην εκτόνωση της έντασης στην περιοχή.
Ο διάλογος είναι προτιμητέα λύση σε σχέση με την ένταση ή το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που για την Ελλάδα εμπεριέχει μεγαλύτερο ρίσκο.
Ωστόσο η έναρξη του διαλόγου με την Τουρκία χρήζει προσοχής επειδή οι τούρκοι θα αρχίσουν τα παζάρια και θα υπάρχει πάντα η απειλή ότι μπορεί να εμφανίσουν εκ νέου το Oruc Reis.
Για την Ελλάδα ο συμβιβασμός θα είναι πιο επώδυνος ξεκάθαρα γιατί η Ελλάδα δεν διεκδικεί αλλαγές στο status quo κάτι που επιχειρεί η Τουρκία....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης