Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Washington Examiner: Ακόμη και να κλείσουν την αεροπορική βάση του Incirlik στην Τουρκία εξετάζουν οι ΗΠΑ – Εναλλακτική λύση η Κρήτη

Washington Examiner: Ακόμη και να κλείσουν την αεροπορική βάση του Incirlik στην Τουρκία εξετάζουν οι ΗΠΑ – Εναλλακτική λύση η Κρήτη
«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε για το χειρότερο» ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν Ron Johnson
Η «ενοχλητική» εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Erdogan ώθησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να εντείνουν τις προετοιμασίες για απόσυρση από την αεροπορική βάση της Τουρκίας Incirlik, σύμφωνα με έναν ανώτερο Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή και Αμερικανούς αναλυτές.
«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στον Incirlik», δήλωσε ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν Ron Johnson, ο οποίος προεδρεύει της υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την Ευρώπη, στο Washington Examiner.
«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε για το χειρότερο».
Ο Erdogan έχει απειλήσει την πρόσβαση των Αμερικανών στη βάση, η οποία φέρεται να φιλοξενεί δεκάδες πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, πολλές φορές από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Η απόσυρση θα σήμαινε μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία εμπιστοσύνης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της χώρας που υπερηφανεύεται για το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό στο ΝΑΤΟ, αλλά η αυξανόμενη σύμπλευση του Erdogan με τον Ρώσο πρόεδρο Putin και η ένταση με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ έχει εξοργίσει ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους αυξάνοντας την πιθανότητα κρίσεων στη διατλαντική συμμαχία.
«Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία και συνεργασία μας στην Τουρκία», δήλωσε ο Ron Johnson.
«Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά νομίζω ότι, από μια αμυντική στάση, νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα της κατάστασης στην οποία ο Erdogan δεν είναι καλός».
Οι διαφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της αγοράς από τον Erdogan προηγμένων ρωσικών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων - μια απόφαση που οδήγησε τη διοίκηση του Προέδρου Trump να απορρίψει την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Εσχάτως ο Erdogan εμπλέκεται σε μια διαφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, μια διαμάχη αρκετή για να ωθήσει τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να παρέμβουν για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι τα δύο μέλη της συμμαχίας θα αποφύγουν μια στρατιωτική σύγκρουση.
«Η κύρια ανησυχία μου είναι μια ακούσια σύγκρουση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη διαμάχη Τουρκίας-Ελλάδας, ο ανώτερος αναλυτής της Τουρκίας Aykan Erdemir του Ιδρύματος για την Άμυνα της Δημοκρατίας, Aykan Erdemir.
«Ακόμη και μια σύντομη στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επιζήμια για το ΝΑΤΟ.
Διότι όταν το σκέφτεστε, ξέρετε, από τη ρωσική προοπτική, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο από δύο βασικά μέλη της νοτιοανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο"
Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ το 1952, αλλά οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις δύο χώρες τείνουν προς αντίθετες κατευθύνσεις.
«Εξετάζουμε ήδη την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Ron Johnson, ενώ εξετάζεται και μια πιθανή έξοδος από την βάση Incirlik.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί μια βάση στον κόλπο της Σούδας στο ελληνικό νησί της Κρήτης και η σημασία της βάσης αυξάνεται μαζί με τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.
«Είναι πολύ ατυχές το μονοπάτι που ο Erdogan ακολουθεί», είπε ο Ron Johnson.
«Είναι ενοχλητικό.
Είναι πολύ ανησυχητικό, που είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα ... ενισχύοντας την παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, επειδή η παρουσία μας, ειλικρινά, στην Τουρκία σίγουρα απειλείται»
Η διαμάχη του Erdogan με την Ελλάδα είναι μόνο μία από τις διαμάχες για τα θαλάσσια σύνορα που εμπλέκουν την κυβέρνησή του.
Η Τουρκία και η Κύπρος, όπου η Τουρκία διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία από την κατάληψη τμήματος του νησιού το 1974, διαφωνούν επίσης για το ποιος έχει δικαιοδοσία για τα πλούσια σε ενέργεια ύδατα.
Και εν μέσω αυτών των αντιπαραθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιτραπεί στην Κύπρο να αγοράσει «μη θανατηφόρα αμυντικά όπλα και υπηρεσίες», ελαστικοποιώντας το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε το 1987.
«Είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας να άρει αυτούς τους ξεπερασμένους μακροχρόνιους περιορισμούς όπλων και να εμβαθύνει τη σχέση ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Bob Menendez.
Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτιμούν την απόφαση για την Κύπρο ως έναν τρόπο για τον μετριασμό της ρωσικής επιρροής στο νησί, η οποία παραδοσιακά επιτρέπει στα ρωσικά ναυτικά πλοία να ανεφοδιάζονται στα κυπριακά λιμάνια.
Ωστόσο, η ενίσχυση των δεσμών ασφάλειας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ αποτελεί επίσης προειδοποίηση για τον Erdogan και ένδειξη ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν μια σειρά νέων βασικών επιλογών σε περίπτωση που οι στρατηγικές Erdogan καταστήσουν το Incirlik ασυμβίβαστο για τις αμερικανικές δυνάμεις.
«Ένα από τα ζητήματα σχετικά με το εμπάργκο όπλων της Κύπρου ήταν να αποδεχθούν να φιλοξενήσουν τις δυνάμεις μας - όχι σε επίσημη βάση, αλλά σε διάφορες ασκήσεις», δήλωσε ο Michael Rubi του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων.
Ο Erdemir πρώην Τούρκος νομοθέτης, συμφώνησε ότι οι προσκλήσεις προς την Κύπρο και την Ελλάδα έχουν εν μέρει σχεδιαστεί ως αντιστάθμισμα έναντι των απειλών του Erdogan  για την αεροπορική βάση του Incirlik.
«Η Ουάσιγκτον δεν σκέφτεται απαραίτητα μια εναλλακτική λύση για το Incirlik, αλλά μια σειρά από επιλογές επαναφοράς που είναι συμπληρωματικές ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Incirlik», είπε.
«Σίγουρα θα υποστήριζα ότι δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά πρέπει να εξετάζονται όλα τα σενάρια»
Turkey
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης