Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις ευρωαγορές, μεγάλη δραστηριότητα Μ&Α - Ο DAX -0,2%, τα futures της Wall +1%

Νευρικότητα στις ευρωαγορές, μεγάλη δραστηριότητα Μ&Α - Ο DAX -0,2%, τα futures της Wall +1%
Στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στρέφεται το ενδιαφέρον
(upd) Νευρικότητα επικρατεί στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την αβεβαιότητα για το Brexit να ασκεί πιέσεις στους δείκτες.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται επίσης στις προσδοκίες για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της covd -19 και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών (Fed, Bank of Japan, Bank of England).
Την ίδια ώρα καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα στο μέτωπο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, με το deal Oracle - Tik Tok να πρωταγωνιστεί.
Προσυνεδριακά η μετοχή της Oracle σημειώνει ράλι 10%.
Παράλληλα, τις δυνατότητες συγχώνευσης, για τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, διερευνούν οι επικεφαλής της UBS και της Credit Suisse.
H μετοχή της UBS σημειώνει άνοδο 3%, ενώ της UBS +1,4%.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, η πιθανή συμφωνία, με την κωδική ονομασία Signal, καθοδηγείται από τον πρόεδρο της UBS, Axel Weber, ο οποίος εργάζεται με τον ομόλογό του στην Credit Suisse, Urs Rohner, ενώ ο Weber έχει συζητήσει την ιδέα με τον Ελβετό υπουργό Οικονομικών Ueli Maurer.
Επίσης, η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας, η Finma έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις.
Σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, μια συμφωνία θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του 2021.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση 0,2% στις 13.178 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,3% στις 6.013 μονάδες, εν μέσω αβεβαιότητας για το Brexit, καθώς σήμερα θα συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του Boris Johnson.
Στις 5.036 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 0,1%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,5% στις 19.723 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,2% στις 6.954 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν άνοδο 1%.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - σημειώνει πτώση στις 26,8 μονάδες.
Στα ταμπλό, υπό πίεση διαπραγματεύονται οι μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου, μετά την απόφαση που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump για μείωση στις τιμές των φαρμάκων.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, από την απόφαση αναμένεται να επηρεαστούν οι AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Novartis, Roche, Sanofi, Bayer και Novo Nordisk.
Στην κούρσα για την ανάπτυξη του εμβολίου τα νέα είναι θετικά, καθώς ξανάρχισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.
Οι δοκιμές διακόπηκαν αυτήν την εβδομάδα μετά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους εθελοντές.
Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ωστόσο, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές.
Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει άλλες ιατρικές πληροφορίες για το θέμα.
Όλοι οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την εξέλιξη αυτή.
H μετοχή της Astrazeneca σημειώνει άνοδο 1,5%.
Στο μέτωπο των εταιρικών, μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του ιταλικού χρηματιστηρίου Borsa Italiana από το LSE, κατέθεσε το Euronext, από κοινού με τις ιταλικές τράπεζες Intesa Sanpaolo και Cassa Depositi e Prestiti Equity.

Την Παρασκευή κατέθεσε πρόταση και το Deutsche Boerse.
Το London Stock Exchange, το οποίο αγόρασε το χρηματιστήριο του Μιλάνου το 2007 έναντι 1,6 δισ. ευρώ, προσπαθεί τώρα να το πουλήσει ώστε να λάβει την έγκριση των αντιμονοπωλιακών αρχών για την εξαγορά της Refinitiv έναντι 27 δισ. δολαρίων.
Η εταιρεία παροχής δεδομένων Refinitiv ανήκει κατά 45% από την Thomson Reuters, η οποία είναι μητρική της Reuters News.

Ευρωζώνη: Ανακάμπει η βιομηχανική παραγωγή, αύξηση 4,1% τον Ιούλιο 2020

Συνεχίζεται η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη, αν και με βραδύτερο ρυθμό, με τα στοιχεία Ιουλίου να είναι ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,1% τον Ιούλιο, από +9,5% τον Ιούνιο.
Σε ετήσια βάση, η παραγωγή έχει υποχωρήσει 7,7%.
Πρόκειται για βελτίωση από το -12% του Ιουνίου.

Ένα «βήμα» πριν τη συγχώνευση η Tik Tok με την Oracle- Εκτός παιχνιδιού βγαίνει επίσημα η Microsoft

Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται στο θέμα της δημοφιλούς εφαρμογής Tik Tok, αφού η Oracle κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία, η οποία φαίνεται πως αφορά συγχώνευση και όχι εξαγορά.
Η συμφωνία έρχεται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις από την Microsoft που δήλωσε ότι δεν θα αγοράσει εν τέλει την Tik Tok, παρά το αρχικό της ενδιαφέρον.
Από τα μέσα του καλοκαιριού ο πρόεδρος Trump και η κυβέρνηση του κήρυξαν πόλεμο σε αρκετές κινέζικες εφαρμογές, με αποκορύφωμα την Tik Tok.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί την δημοφιλή εφαρμογή ότι χρησιμοποιεί προσωπικά στοιχεία των Αμερικανών χρηστών και τα παραδίδει στην Κίνα.
Η ακριβής συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών παραμένει προς το παρόν άγνωστη, αν και μάλλον δεν πρόκειται για πώληση παρά για κάποιας μορφής συγχώνευση.
Σημειώνεται πάντως ότι η Tik Tok είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενδεικτικά, μόλις τους 3 πρώτους μήνες του 2020, έγινε λήψη της εφαρμογής από 315 εκατομμύρια νέους χρήστες.

Softbank: Μεγάλο deal για την εξαγορά της Arm από την Nvidia, έναντι 40 δισ. δολ.

Στην εξαγορά της βρετανικής εταιρείας σχεδιασμού επεξεργαστών Arm, από την ιαπωνική SoftBank Group, θα προχωρήσει η Nvidia Corp έναντι 40 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που θα αναδιαμορφώσει το πεδίο των ημιαγωγών παγκοσμίως, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η πώληση, η οποία τοποθετεί έναν ζωτικό προμηθευτή της Apple και άλλων, υπό τον έλεγχο ενός «παίκτη», θα αντιμετωπίσει πιθανά εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές και τις ανταγωνίστριες εταιρείες της Nividia, της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας επεξεργαστών με βάση την κεφαλαιοποίηση.
Για την Softbank, η πώληση σηματοδοτεί μια πρόωρη έξοδο από την Arm, μόλις 4 χρόνια μετά από την εξαγορά του τεχνολογικού ομίλου έναντι 32 δισ. δολαρίων.
Η κίνηση έρχεται καθώς τα στελέχη της SoftBank, απογοητευμένα από την απόδοση των μετοχών του ομίλου, έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες σε πρώιμο στάδιο σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ιαπωνικού τεχνολογικού ομίλου, ανέφερε πηγή στο Reuters.
Αυτές οι συνομιλίες θα μπορούσαν να αποκτήσουν δυναμική μετά την πώληση του Arm.
Οι μετοχές της SoftBank αυξήθηκαν κατά 10% στο χρηματιστήριο του Τόκιο.
Η Nvidia θα πληρώσει 21,5 δισ. δολάρια στη SoftBank σε μετοχές και 12 δισ. δολάρια σε μετρητά συμπεριλαμβανομένων και 2 δισ. δολαρίων με την υπογραφή.
Με τη συμφωνία η Softbank και το 100 δισ. δολαρίων Vision Fund της, το οποίο συμμετέχει με ποσοστό 25% στην Arm, θα αποκτήσει ποσοστό 6,7%-8,1% στην Nvidia.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας

Θετικό είναι το κλίμα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών για την ανάπτυξη των εμβολίων, μετά την επανέναρξη των δοκιμών από την Astrazeneca.
Ο Asia Dow ενισχύεται 1,2% στις 3.333 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 0,65% στις 23.559μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο 0,6% στις 24.652  μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχυόταν 0,57% στις 3.278 μονάδες.
Ο Sensex κέρδιζε 0,5% στις 39,066  μονάδες.
Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου. 
Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent σημειώνουν οριακή μεταβολή -0,1% στα 39,8 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου διαπραγματεύονται στα 39,8 δολάρια το βαρέλι.
Νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αναμένεται να γίνει ο Yoshihide Suga, ο οποίος πέτυχε μια ευρεία νίκη στις εσωκομματικές εκλογές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Suga αναμένεται να αναλάβει και επίσημα τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα την ερχόμενη Τετάρτη, όταν και αναμένεται να γίνει η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο Suga θα διαδεχθεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα τον Shinzo Abe, ο οποίος πρόσφατα υπέβαλε την παραίτηση του από την πρωθυπουργία επικαλούμενος λόγους υγείας.
Ο 71χρονος Suga έλαβε 377 από τις συνολικά 534 ψήφους στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών με τους αντιπάλους του να υπολείπονται σημαντικά.
Συγκεκριμένα, ο Shigeru Ishiba πρώην υπ.Άμυνας, έλαβε 68 ψήφους και ο Fumio Kishida, πρώην υπ.Εξωτερικών, 89 ψήφους.
Ο Suga θεωρείται βέβαιο πως θα εκλεγεί πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη 16/9 μια και το κόμμα του έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο Suga θα κυβερνήσει έως τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν και λήγει η θητεία του προκατόχου του Shinzo Abe, ενώ έχει ήδη διαμηνύσει πως θα συνεχίσει την πολιτική του τόσο στην οικονομία όσο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης