Τελευταία Νέα
Διεθνή

Michael Gove (Αγγλία): Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιβάλλει τους όρους της στο Ην. Βασίλειο για το Brexit

Michael Gove (Αγγλία):  Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιβάλλει τους όρους της στο Ην. Βασίλειο για το Brexit
Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ. μετά την πρόσφατη νομοθεσία από την Βρετανία που παραβιάζει τους όρους περί της αποχώρησης.
Κάθε άλλο παρά ανώδυνο φαίνεται πως είναι στην πράξη το «διαζύγιο» μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Βρετανία να τηρεί μια σκληρή στάση.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič έδωσε διορία με έμφαση, στον Πρωθυπουργό B. Johnson και την κυβέρνησή του μέχρι το τέλος του μήνα να αναθεωρήσει τη νομοθεσία που απομακρύνεται από τη συνθήκη του Brexit.
Ωστόσο, αν το Ηνωμένο Βασίλειο αγνοήσει αυτή την εισήγηση, όπως είπε ένα από τα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Boris Jonhson, ο Michael Gove, η ΕΕ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιβάλλει στο Λονδίνο τα όσα μπορεί να ζητάει.
Σίγουρα, η Επιτροπή θα επιδιώξει με όλα τα ένδικα μέσα - ξεκινώντας μια μακρά και αβέβαιη διαδικασία που εν πάση περιπτώσει θα χρησιμεύσει κυρίως ως υπενθύμιση ότι η ΕΕ πιστεύει ότι η Βρετανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ότι ο Johnson θα παραβίαζε τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε ο ίδιος.
Η μεταβατική περίοδος του Brexit λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σχετικά με τα βασικά στοιχεία μιας πιθανής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών.
Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η νομοθεσία που αποβλέπει στην παραβίαση της Συμφωνίας εξόδου δεν θα είναι ανώδυνη από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ειδικά δεδομένης της συζήτησης σχετικά με τις επιπτώσεις των σχέσεων στο νησί της Ιρλανδίας και την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Θεωρητικά, η ΕΕ θα μπορούσε να διακόψει τις εμπορικές συνομιλίες αλλά δεν θα προβεί σε μια τέτοια κίνηση.
Εάν ο Johnson θέλει να διαλύσει τη διαδικασία, θα πρέπει να το κάνει μόνος του.
Ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, θα εργαστεί μέχρι την τελευταία στιγμή για να βρει συμφωνία για όλα τα ζητήματα, γνωρίζοντας ότι ούτε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνουν ποτέ τη συμφωνία χωρίς συνοδευτική δέσμευση από το Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίξει πλήρως την μεταξύ τους συμφωνία.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δεν έχουν καμία πρόθεση να αλλάξουν τη διαπραγματευτική εντολή του Barnier.
"Με την αναχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, ένας πιθανός ανταγωνιστής θα εμφανιστεί φυσικά για εμάς", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον Οκτώβριο του 2019, πριν από τη συμφωνία του «διαζυγίου» με το Λονδίνο. «Δηλαδή, εκτός από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Κράτη της Αμερικής, θα υπάρχει και η Μεγάλη Βρετανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης