Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ αναπληρώνουν το κενό εξουσίας που άφησαν στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω Κύπρου – Πίεση σε Ρωσία, Γαλλία, Τουρκία

Οι ΗΠΑ αναπληρώνουν το κενό εξουσίας που άφησαν στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω Κύπρου – Πίεση σε Ρωσία, Γαλλία, Τουρκία
Οι ΗΠΑ ενεργοποιούνται και οι επισκέψεις Pompeo στην Κύπρο αλλά και η ενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα συνολικά έχει ένα στόχο να καλύψουν το κενό εξουσίας που άφησαν τα προηγούμενα χρόνια
Η Κύπρος έχει μετατραπεί εσχάτως σε θέρετρο… όχι πολέμου αλλά προσέλκυσης και διεκδίκησης από τις μεγάλες δυνάμεις κυρίως λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας και κατ΄ επέκταση λόγω των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή.
Όλα ξεκίνησαν από την στιγμή που οι αμερικανοί άφησαν ένα κενό εξουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τότε εμφανίστηκαν οι Ρώσοι που είχαν δεσμούς με την Κύπρο, η Τουρκία, η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την Κύπρο και βεβαίως το Ισραήλ που έχει οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα στην περιοχή με τα κοιτάσματα Leviathan κ.α.
Αυτό το κενό εξουσίας, έδωσε λαβή στους Ρώσους που έχουν ενεργή παρουσία στην περιοχή λόγω της Συρίας να ανακάμψουν και ο ρωσικός στόλος συχνά πυκνά να βρίσκεται στην περιοχή.
Εσχάτως 15 ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται μεταξύ της Ανατολικής Κύπρου και της Δυτικής Συρίας.
Τα ρωσικά πλοία ελλιμενίζονται στα λιμάνια της Κύπρου για τροφοδοσία.
Η Ρωσία έχει και ενεργειακά κίνητρα καθώς εταιρίες ερευνούν και εξορύσσουν υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
Η Ρωσία έχει συμφέροντα στην Συρία, έχει όμως και στο σκέλος της ενέργειας καθώς μπορεί η παρουσία της να είναι μικρή αλλά προσπαθεί να συμμετέχει στον καθορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.
Η Τουρκία επίσης λόγω των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο άδραξε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας και να διεκδικήσει ρόλο σε κοιτάσματα που δεν της ανήκουν.
Η Γαλλία εκμεταλλευόμενη το κενό εξουσίας των ΗΠΑ επίσης επιχείρησε να διεισδύσει στην περιοχή αξιοποιώντας και τους παραδοσιακούς δεσμούς με την Ελλάδα.
Η Γαλλία θέλει ρόλο στην Λιβύη, την Κύπρο, τα κοιτάσματα και τον Λίβανο όπου ο Macron ο Γάλλος Πρόεδρος επιχειρεί να αποκτήσει ερείσματα.
Για την Γαλλία η ένταση Ελλάδος – Τουρκίας ήταν άριστη ευκαιρία για να αποκτήσει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των διεκδικητών καθώς με την Κύπρο συνδέεται με ιστορικούς, εθνικούς και άλλους δεσμούς.
Η Ελλάδα έχει ρόλο ουδέτερο στην Ανατολική Μεσόγειο αν και η ένταση με την Τουρκία την έφερε στο προσκήνιο από διαφορετική στρατηγική οπτική.  
Επίσης το Ισραήλ επιχειρεί να διατηρήσει τους δεσμούς με την Κύπρο και μετά την υπογραφή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed οι σχέσεις των δύο χωρών ισχυροποιήθηκαν.
Οι ΗΠΑ όταν είδαν ότι από το κενό εξουσίας αρχίζουν να μειώνεται η παρουσία τους στην περιοχή, άλλες δυνάμεις να παρεισφρέουν, η Τουρκία να καθίσταται παράγοντας αποσταθεροποίησης και οι βάσεις στα ελληνικά νησιά όπως στην Κρήτη, ενώ έχουν σημασία δεν επαρκούν… επανέκαμψαν.
Προέβησαν σε δύο σημαντικές κινήσεις που χρήζουν μεγάλης προσοχής.
1)Ήραν μερικώς το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο που κρατούσε 10ετίες.
Η μερική άρση σχετίζεται με το γεγονός ότι οι αμερικανοί μπορούν να πουλήσουν περιφερειακά συστήματα όχι π.χ. πυροβόλα ή πυραύλους, δεν θα δοθούν θανατηφόρα όπλα όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου εθνικής άμυνας.
2)Δημιουργείται κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης επικίνδυνων χημικών, βιολογικών και ακτινολογικών υλικών σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Τι θέλει ένα μικρό νησί όπως η Κύπρος κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης χημικών και βιολογικών υλικών;
Προφανώς η Κύπρος το κάνει για οικονομικούς λόγους αλλά οι αμερικανοί έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν την παρουσία τους.
Θέλουν
Α)Να μειώσουν την παρουσία του ρωσικού στόλου στην Κύπρο και στα λιμάνια της Κύπρου
Β)Θέλουν να ανακόψουν τον επεκτατισμό της Γαλλίας στην περιοχή, οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν θετικά τα σχέδια Macron στην Ανατολική Μεσόγειο.
 Γ)Θέλουν να ελέγξουν περισσότερο τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά εσχάτως ακολουθεί μια πιο αυτόνομη πορεία.
Τα σχέδια περί αποχώρησης των ΗΠΑ από την αεροπορική βάση του Incirlik μπορεί να αναφέρεται ως απειλή αλλά δεν είναι πιθανό σενάριο καθώς οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να χάσουν μια στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση.
Οι ΗΠΑ ενεργοποιούνται και οι επισκέψεις Pompeo στην Κύπρο αλλά και η ενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα συνολικά έχει ένα στόχο να καλύψουν το κενό εξουσίας που άφησαν τα προηγούμενα χρόνια.
Ο αμερικανικός παράγοντας επανήλθε στην περιοχή.
Το πλήρες σχέδιο της Τουρκίας για Καστελόριζο και Ανατολική Μεσόγειο –  Σεισμικές έρευνες, γεωτρήσεις και δημιουργία τετελεσμένων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης