Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall Street - Στο επίκεντρο εξαγορές και συγχωνεύσεις - Άνοδος +1,87% ο Nasdaq - Νευρικότητα λόγω Brexit στην Ευρώπη

Κέρδη στη Wall Street  - Στο επίκεντρο εξαγορές και συγχωνεύσεις - Άνοδος +1,87% ο Nasdaq - Νευρικότητα λόγω Brexit στην Ευρώπη
Ανέκαμψε από το τεχνολογικό sell-off η Wall Street
Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν σήμερα 14/9 οι αμερικανικές αγορές, μετά το sell-off στον τεχνολογικό κλάδο που οδήγησε σε δύο σερί εβδομαδιαίες απώλειες για πρώτη φορά εδώ και μήνες.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού νευρικότητα επικράτησε στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την αβεβαιότητα για το Brexit να ασκεί πιέσεις στους δείκτες.
Η παρούσα εβδομάδα είναι έντονη ειδησεογραφικά, με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της FED την Τετάρτη που συνοδεύεται από την απόφαση για τα επιτόκια και τις δηλώσεις για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.  
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται επίσης στις προσδοκίες για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών (Fed, Bank of Japan, Bank of England).
Την ίδια ώρα καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα στο μέτωπο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, με το deal Oracle - Tik Tok να πρωταγωνιστεί.
Ο τεχνολογικός κλάδος ωστόσο βρήκε ώθηση από την είδηση ότι η Nvidia βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της βρετανικής κατασκευάστριας τσιπ Arm Holdings από τη Softbank έναντι 40 δισ. δολαρίων.
Η Nvidia θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία μέσω ενός συνδυασμού μετρητών και κοινών μετοχών.
Στο μέτωπο της πανδημίας ασταμάτητος επελαύνει ο κορωνοϊός, καθώς το τελευταίο 24ωρο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναφέρθηκαν 307.930 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, αριθμός – ρεκόρ μια και το προηγούμενο υψηλό ημέρας είχε καταγραφεί στις 6 Σεπτεμβρίου (306.857 κρούσματα), με την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 29 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά εντοπίζονται στην αμερικανική ήπειρο, τη στιγμή που οι προβλέψεις για την εξέλιξη της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι εφιαλτικές, καθώς μοντέλα από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον κάνουν λόγο ακόμα και για 415.000 με 600.000 νεκρούς έως τον Ιανουάριο.
Αντιθέτως καλύτερη είναι η εικόνα σε Κίνα και Αυστραλία, όπου η επιδημία φαίνεται να είναι σε ύφεση και υπό έλεγχο, αν και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα στο Ισραήλ, λαμβάνονται νέα περιοριστικά μέτρα και lockdown.
Εν τω μεταξύ, ξανάρχισαν οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία προσεγγίζουν τους 925.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 29 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τους 19,6 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,18% στις 27.993 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,27% στις 3.383 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο 1,87% στις 11.056 μονάδες.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχώρησε στις 25,58 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε οριακή πτώση -0,07% στις 13.193 μονάδες.
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται στο θέμα της δημοφιλούς εφαρμογής Tik Tok, αφού η Oracle κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία, η οποία φαίνεται πως αφορά συγχώνευση και όχι εξαγορά.
Η συμφωνία έρχεται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις από την Microsoft που δήλωσε ότι δεν θα αγοράσει εν τέλει την Tik Tok, παρά το αρχικό της ενδιαφέρον.
Από τα μέσα του καλοκαιριού ο πρόεδρος Trump και η κυβέρνηση του κήρυξαν πόλεμο σε αρκετές κινέζικες εφαρμογές, με αποκορύφωμα την Tik Tok.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί την δημοφιλή εφαρμογή ότι χρησιμοποιεί προσωπικά στοιχεία των Αμερικανών χρηστών και τα παραδίδει στην Κίνα.
Η ακριβής συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών παραμένει προς το παρόν άγνωστη, αν και μάλλον δεν πρόκειται για πώληση παρά για κάποιας μορφής συγχώνευση.
Σημειώνεται πάντως ότι η Tik Tok είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενδεικτικά, μόλις τους 3 πρώτους μήνες του 2020, έγινε λήψη της εφαρμογής από 315 εκατομμύρια νέους χρήστες.
Σε νέο κύμα προσλήψεων σε ΗΠΑ και Καναδά προχωρά η Amazon, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση η οποία εκτινάχθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Amazon θα προσλάβει 100 χιλ. υπαλλήλους σε ΗΠΑ και Καναδά, πλήρους και μερικής απασχόλησης, όπως ανακοίνωσε η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στον πλανήτη.
Το ωρομίσθιο διαμορφώνεται από 15 δολ. την ώρα, με την Amazon να προσφέρει bonus πρόσληψης, ύψους 1.000 δολαρίων.
Πρόκειται για το τέταρτο κύμα προσλήψεων φέτος από τον κολοσσό του Jeff Bezos.
Η Amazon απασχολούσε έως τις 30 Ιουνίου 876,800 εργαζόμενους, χωρίς να υπολογίζονται οι προσωρινοί υπάλληλοι και οι εξωτερικοί συνεργάτες.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα επικρα΄τησε στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την αβεβαιότητα για το Brexit να ασκεί πιέσεις στους δείκτες.
Το νομοσχέδιο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson, το οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, μέσω της καταστρατήγησης ορισμένων τμημάτων της συμφωνίας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  αντιμετωπίζει σήμερα ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στις τάξεις των κυβερνώντων Τόρις.
Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συζητήσει το Νομοσχέδιο της Εσωτερικής Αγοράς (Internal Market Bill), του οποίου την απόσυρση μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά τη συζήτηση, οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα περάσει στο επόμενο στάδιο.
Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού  να παραβιάσει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο έχει βυθίσει και πάλι την διαδικασία του Brexit σε κρίση, λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την οριστική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit άνευ συμφωνίας, ενώ το Λονδίνο απέρριψε το τελεσίγραφο των Βρυξελλών για την απόσυρση τμημάτων του νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί όσους παραβιάζουν συμφωνίες και ότι, αν το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί, δεν θα υπάρξει καμία εμπορική συμφωνία, αφήνοντας στον αέρα τα πάντα, από τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι τα είδη διατροφής.
Στα ταμπλό, υπό πίεση διαπραγματεύονται οι μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου, μετά την απόφαση που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump για μείωση στις τιμές των φαρμάκων.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, από την απόφαση αναμένεται να επηρεαστούν οι AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Novartis, Roche, Sanofi, Bayer και Novo Nordisk.
Στην κούρσα για την ανάπτυξη του εμβολίου τα νέα είναι θετικά, καθώς ξανάρχισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.
Οι δοκιμές διακόπηκαν αυτήν την εβδομάδα μετά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους εθελοντές.
Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ωστόσο, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές.
Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει άλλες ιατρικές πληροφορίες για το θέμα.
Όλοι οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την εξέλιξη αυτή.
H μετοχή της Astrazeneca σημείωσε άνοδο +1,5%.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας συνεχίζεται η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη, αν και με βραδύτερο ρυθμό, με τα στοιχεία Ιουλίου να είναι ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,1% τον Ιούλιο, από +9,5% τον Ιούνιο.
Σε ετήσια βάση, η παραγωγή έχει υποχωρήσει 7,7%.
Πρόκειται για βελτίωση από το -12% του Ιουνίου.
Η γερμανική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει από την κρίση του κορωνοϊού στην συνέχεια του 2020 και θα ανακάμψει πιθανότατα πιο ισχυρά κατά το τρίτο τρίμηνο, αλλά ενδέχεται να μην επανέλθει στο προ της κρίσης επίπεδό της πριν από το 2022, εκτιμά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
«Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, αν και με πιο ήπιο ρυθμό», τόνισαν οι αρμόδιοι.
Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο μετά τη συρρίκνωση - ρεκόρ 9,7% που κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο.
Με ρυθμό μικρότερο των εκτιμήσεων αναμένεται να συρρικνωθεί η γαλλική οικονομία το 2020, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα και η καταναλωτική δαπάνη ανέκαμψαν μετά την έξοδο της χώρας από την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, όπως ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας.
Στην τριμηνιαία έκθεσή της, σύμφωνα με το Reuters, η Banque de France εκτιμά ότι η δραστηριότητα κινείται τώρα σε επίπεδο 5% χαμηλότερο από τα κανονικά, κάτι που σημαίνει μία εκτίναξη του ΑΕΠ της χώρας κατά 16% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, μετά την πρωτοφανή πτώση του κατά 13,8% στο δεύτερο τρίμηνο.
Έτσι, η γαλλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,7% για το σύνολο του 2020, που θα είναι η χειρότερη ύφεση μετά τον πόλεμο, αλλά μικρότερη από το 10,3% που αναμενόταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.
Για το 2021 και το 2022 αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 7,4% και 3%, αντίστοιχα, κάτι που σημαίνει ότι η δραστηριότητα θα έχει καλύψει πλήρως όλο το χαμένο έδαφος στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας τις δυνατότητες συγχώνευσης, για τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, διερευνούν οι επικεφαλής της UBS και της Credit Suisse.
H μετοχή της UBS σημειώνει άνοδο 3%, ενώ της UBS +1,4%.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, η πιθανή συμφωνία, με την κωδική ονομασία Signal, καθοδηγείται από τον πρόεδρο της UBS, Axel Weber, ο οποίος εργάζεται με τον ομόλογό του στην Credit Suisse, Urs Rohner, ενώ ο Weber έχει συζητήσει την ιδέα με τον Ελβετό υπουργό Οικονομικών Ueli Maurer.
Επίσης, η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας, η Finma έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις.
Σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, μια συμφωνία θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του 2021.
Μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του ιταλικού χρηματιστηρίου Borsa Italiana από το LSE, κατέθεσε το Euronext, από κοινού με τις ιταλικές τράπεζες Intesa Sanpaolo και Cassa Depositi e Prestiti Equity.
Την Παρασκευή κατέθεσε πρόταση και το Deutsche Boerse.
Το London Stock Exchange, το οποίο αγόρασε το χρηματιστήριο του Μιλάνου το 2007 έναντι 1,6 δισ. ευρώ, προσπαθεί τώρα να το πουλήσει ώστε να λάβει την έγκριση των αντιμονοπωλιακών αρχών για την εξαγορά της Refinitiv έναντι 27 δισ. δολαρίων.
Η εταιρεία παροχής δεδομένων Refinitiv ανήκει κατά 45% από την Thomson Reuters, η οποία είναι μητρική της Reuters News.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας

Θετικό ήταν το κλίμα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών για την ανάπτυξη των εμβολίων, μετά την επανέναρξη των δοκιμών από την Astrazeneca.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,2% στις 3.333 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,65% στις 23.559μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,6% στις 24.652  μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,57% στις 3.278 μονάδες.
Νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αναμένεται να γίνει ο Yoshihide Suga, ο οποίος πέτυχε μια ευρεία νίκη στις εσωκομματικές εκλογές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Suga αναμένεται να αναλάβει και επίσημα τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα την ερχόμενη Τετάρτη, όταν και αναμένεται να γίνει η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο Suga θα διαδεχθεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα τον Shinzo Abe, ο οποίος πρόσφατα υπέβαλε την παραίτηση του από την πρωθυπουργία επικαλούμενος λόγους υγείας.
Ο 71χρονος Suga έλαβε 377 από τις συνολικά 534 ψήφους στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών με τους αντιπάλους του να υπολείπονται σημαντικά.
Συγκεκριμένα, ο Shigeru Ishiba πρώην υπ.Άμυνας, έλαβε 68 ψήφους και ο Fumio Kishida, πρώην υπ.Εξωτερικών, 89 ψήφους.
Ο Suga θεωρείται βέβαιο πως θα εκλεγεί πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη 16/9 μια και το κόμμα του έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο Suga θα κυβερνήσει έως τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν και λήγει η θητεία του προκατόχου του Shinzo Abe, ενώ έχει ήδη διαμηνύσει πως θα συνεχίσει την πολιτική του τόσο στην οικονομία όσο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης