Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Το μεγάλο στοίχημα για τον Biden είναι να ενώσει ξανά τους διαιρεμένους από τον Trump Αμερικανούς

Stiglitz: Το μεγάλο στοίχημα για τον Biden είναι να ενώσει ξανά τους διαιρεμένους από τον Trump Αμερικανούς
O Trump δίχασε τους Αμερικανούς επικίνδυνα ξεχνώντας αυτό που είχε πει ο Lincoln ότι, «σπίτι διαιρεμένο, δεν μπορεί να σταθεί», τονίζει σε ανάλυσή του ο οικονομολόγος J. Stiglitz
Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια προεδρίας των ΗΠΑ Donald Trump και τους Ρεπουμπλικάνους στην εξουσία να υπονομεύουν το κράτος και να λεηλατούν τις τσέπες των πολιτών και το δημόσιο χρήμα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χώρα ήταν τόσο απροετοίμαστη για την κρίση της πανδημίας COVID-19, εναποθέτοντας τώρα τις ελπίδες της στον Joe Biden, του οποίου το μεγαλύτερο στοίχημα της προεδρίας του θα είναι η επανένωση ενός διαιρεμένου και διχασμένου λαού, τονίζει σε ανάλυσή του για το Project Syndicate ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Joseph Stiglitz.
Η Julia Jackson, η μητέρα του Jacob Blake, του νεαρού μαύρου από την Kenosha, του Ουισκόνσιν, που πυροβολήθηκε επτά φορές από την αστυνομία, το έθεσε σωστά όταν είπε: «Η Αμερική είναι υπέροχη όταν συμπεριφερόμαστε με μεγαλοκαρδία».
Δυστυχώς, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Πρόεδρος Donald Trump ηγείται μιας Αμερικής που κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, έχοντας αφήσει στο περιθώριο εντελώς αυτό που είχε πει ο πρώην Πρόεδρος Abraaham Lincoln προειδοποίησε περίφημα ότι, «Ένα σπίτι διχασμένο δεν μπορεί να σταθεί»
Ωστόσο, υπό τον Trump, όλες οι διαιρέσεις της Αμερικής έχουν διευρυνθεί επικίνδυνα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι...

Οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι υπό τον Trump, δεδομένου ότι τείνει να κρίνει τη συνολική οικονομική απόδοση βάσει του χρηματιστηρίου, όπου το πλουσιότερο 10% των Αμερικανών κατέχει το 92% των μετοχών.

Ενώ οι τιμές των μετοχών συνέχισαν να φτάνουν σε νέα ύψη, το ίδιο ισχύει και για την υποαπασχόληση και την ανεργία των ΗΠΑ.
Περίπου 30 εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ ζουν σήμερα σε νοικοκυριά χωρίς αρκετό φαγητό, και οι περισσότεροι από εκείνους που βρίσκονται στον πάτο της εισοδηματικής κλίμακας και ζουν από επιδόματα.
Σε μια χώρα που είναι ήδη γεμάτη με βαθύτερες ανισότητες, οι Ρεπουμπλικάνοι του Trump όχι μόνο έχουν μειώσει τους φόρους για δισεκατομμυριούχους και εταιρείες, αλλά έχουν επίσης εφαρμόσει πολιτικές που θα οδηγήσουν σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τη συντριπτική πλειοψηφία των μεσαίων εισοδημάτων
Όπως επεσήμανε ο Martin Luther King, πριν από μισό αιώνα, η φυλετική και οικονομική αδικία είναι αδιαχώριστα ζητήματα στην Αμερική.
Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από την έκθεση της Επιτροπής Kerner του 1967 και οι φυλετικές ανισότητες παραμένουν, ενώ το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης παραμένει σχετικό: «Το Έθνος μας κινείται προς δύο κοινωνίες, μία μαύρη, μία λευκή - ξεχωριστές και άνισες."

Υπό την προεδρία του Joe Biden, ίσως η χώρα θα μπορούσε τελικά να ξεκινήσει μια νέα πορεία.

H πανδημία COVID-19 θα συνεχίσει να εκθέτει και να επιδεινώνει τις υπάρχουσες ανισότητες.
O κορωνοϊός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για όσους βρίσκονται ήδη σε κακή υγεία, και υπάρχουν πολλοί σε μια χώρα που εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ως βασικό δικαίωμα.
Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των ανασφάλιστων Αμερικανών έχει αυξηθεί κατά εκατομμύρια υπό τον Trump, αφού είχε μειωθεί δραματικά υπό τον Πρόεδρο Barack Obama.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, το μέσο προσδόκιμο ζωής κάτω από το Trump είχε πέσει κάτω από το επίπεδο του στα μέσα της δεκαετίας του 2010.
Δεν μπορεί κανείς να έχει μια υγιή οικονομία χωρίς ένα υγιές εργατικό δυναμικό, και η Αμερική απέχει πολύ σε αυτό τον τομέα από το να θεωρείται «υπέροχη».
Ο Trump αντί να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, με τον εντελώς λάθος εμπορικό πόλεμο, ο αύξησε περισσότερο από 12% σε μόλις τρία χρόνια.
Κατά την ίδια περίοδο, δημιουργήθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας από ό, τι τα τελευταία τρία χρόνια της κυβέρνησης Obama.
Επιπλέον, η ανάπτυξη ήταν αναιμική και ήδη έδειχνε σημάδια εξασθένισης μετά το υψηλό επίπεδο που προκλήθηκε από τις φορολογικές περικοπές του 2017, που δεν οδήγησαν σε περισσότερες επενδύσεις, αλλά σε έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού πάνω από το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων
Το Κογκρέσο των Ρεπουμπλικάνων, άφησαν τη χώρα απροετοίμαστη να ανταποκριθεί στην επόμενη κρίση, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ κοντά.
Όταν οι δισεκατομμυριούχοι και οι εταιρικοί σύμμαχοι των Ρεπουμπλικάνων έψαχναν φυλλάδια το 2017, υπήρχαν πολλά χρήματα διαθέσιμα.
Αλλά τώρα που τα νοικοκυριά, οι μικρές επιχειρήσεις και οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια, οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι το ντουλάπι είναι άδειο.
Στο βαθμό που η καταπολέμηση της πανδημίας μοιάζει με κινητοποίηση του πολέμου, οι ΗΠΑ έχουν κολλήσει με έναν διοικητή που κοιτάζει έξω μόνο για τον εαυτό του, ενώ θέτει σε κίνδυνο όλους τους άλλους απορρίπτοντας την επιστήμη και την τεχνογνωσία.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κατατάσσονται μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά τον έλεγχο της νόσου και τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων.
Οι Αμερικανοί πεθαίνουν τώρα με το τριπλάσιο του μηνιαίου ποσοστού που παρατηρήθηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η χώρα βγαίνει τώρα από μια (προβλέψιμη) πανδημία και παραμένει εντελώς στο έλεος μιας επικείμενης κλιματικής κρίσης, κοινωνικοοικονομικών κρίσεων και κρίσεων δημοκρατίας και φυλετικής δικαιοσύνης, για να μην αναφέρουμε τις αναδυόμενες διαφορές μεταξύ αστικών και αγροτικών, παράκτιων και εσωτερικών, νέων και παλαιών.
Ο Trump έχει στοχεύσει δύο από τα βασικά συστατικά του εθνικού μεγαλείου: την κοινωνική αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη του λαού.
Χώρες με αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ελέγξει την πανδημία και την οικονομική της επίπτωση πολύ καλύτερα.

Πώς μπορεί μια χώρα που ακολουθεί τον υπόλοιπο κόσμο από αυτή την άποψη να διεκδικήσει το εθνικό μεγαλείο;
Αν και οι ρήξεις στο εσωτερικό της χώρας έχουν μεγαλώσει πολύ για να θεραπευτούν εν μία νυκτί, υπάρχει κάποια αλήθεια στο κλισέ ότι «ο χρόνος θεραπεύει όλες τις πληγές».
Αλλά η θεραπεία δεν θα συμβεί από μόνη της.
Εναπόκειται στους Αμερικανούς να αγκαλιάσουν ένα σχέδιο εθνικής ανανέωσης.
Ευτυχώς, ένας μεγάλος πληθυσμός νέων είναι πρόθυμος να ανταποκριθεί στην πρόκληση.
Η Αμερική μπορεί να γίνει και πάλι σπουδαία μόνο εάν εκμεταλλευτεί τον ενθουσιασμό τους, στέκεται μαζί και εφαρμόσει εκ νέου τις μακροχρόνιες αρχές και φιλοδοξίες της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης