Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο διάλογος με την Ελλάδα θα άρει την απομόνωση της Τουρκίας – Ο ρόλος και τα αποτελέσματα του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο

Ο διάλογος με την Ελλάδα θα άρει την απομόνωση της Τουρκίας – Ο ρόλος και τα αποτελέσματα του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο
Το ΝΑΤΟ θέλει να μετατραπεί η ένταση σε πολιτική, ώστε να μην εμπλακεί στρατιωτικά
Η μέχρι τώρα στρατηγική της Τουρκίας έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική καθώς η ψυχροπολεμική επιχειρηματολογία δεν απέδωσε ενώ η στροφή στον διάλογο είναι πιθανό να επιφέρει κάποια αποτελέσματα.
Η Τουρκία  κατανοεί ότι η τακτική της έντασης δεν αποδίδει, οπότε θα πειραματιστεί με τον διάλογο.
Όμως θέτουν όρους και ο όρος είναι να μην υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις στον διάλογο.
Η Τουρκία αντιλήφθηκε ότι με την στρατηγική της κλιμάκωσης δεν κέρδισε ούτε σε διπλωματικό, ούτε σε στρατηγικό επίπεδο.
Οπότε θα ποντάρει στον διάλογο.
Το άρθρο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Cavusoglu ότι η Τουρκία επιδιώκει τον διάλογο μέσω του ΝΑΤΟ και των πρωτοβουλιών της Γερμανίας… εμμέσως τους φωτογραφίζει ως φιλικά διακείμενους στην Τουρκία.
Και η Γερμανία και το ΝΑΤΟ εμμέσως πλην σαφώς στηρίζουν την Τουρκία ενώ όπως αποδείχθηκε από το forum MED-7 Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ήσαν κατά της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Οπότε η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία που επικαλείται η Ελλάδα ήταν μόνο προσδοκία, δεν υπήρχε πιθανότητα επιβολής κυρώσεων.

Διάλογος εντός ΝΑΤΟ – Τι μπορεί να συμβεί;

Το ΝΑΤΟ είναι ο βασικός φορέας του διαλόγου που έχει ξεκινήσει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με στόχο την αποτροπή κρίσεων.
Νομοτελειακά είτε στους κόλπους του ΝΑΤΟ είτε εκτός ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις με στόχο να καθοριστεί αρχικά το πλαίσιο καθώς υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για το περιεχόμενο του διαλόγου.
Η Ελλάδα συζητάει μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και η Τουρκία ζητάει διάλογο εφ΄ όλης της ύλης.
Μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι εάν η Ελλάδα θέσει όρους μπορεί και η Τουρκία να θέσει όρους – αντι – προϋποθέσεις-  οπότε πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος να ναυαγήσει.
 
Πως λειτουργεί το ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ έχει μακρά εμπλοκή στην Μεσόγειο…
Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον Μεσογειακό Διάλογο το 1994.
Στον διάλογο συμμετείχαν 7 κράτη εκτός ΝΑΤΟ: Αλγερία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαυριτανία, Μαρόκο και Τυνησία.
Ο στόχος του μεσογειακού διαλόγου, να συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, στην επίτευξη αμοιβαίας κατανόησης, στην εξάλειψη των παρανοήσεων μεταξύ των χωρών σχετικά με το ΝΑΤΟ αναφέρει το Dogu Akteniz Politik.
Η «Επιχείρηση Active Endeavour» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, με επίκεντρο τον εντοπισμό και την αποτροπή τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο.
Σκοπός της επιχείρησης είναι να αποτρέψει τρομοκρατικές ενέργειες στη Μεσόγειο, να βοηθήσει την ασφάλεια στις οδούς του παγκόσμιου εμπορίου διασφαλίζοντας τον έλεγχο και την ασφάλεια των πλοίων.
Στη σύνοδο κορυφής του 2004 που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, το ΝΑΤΟ κάλεσε τους εταίρους να δημιουργήσουν ένα φιλόδοξο και διευρυμένο πλαίσιο για τον μεσογειακό διάλογο.
Ο στόχος ήταν να συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
Στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) το 2006, ήταν απαραίτητο να προστατευθούν και να ασφαλιστούν οι γραμμές θαλάσσιων μεταφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες έγιναν ένα από τα σημαντικά σημεία εστίασης του θαλάσσιου εμπορίου.
Από την άποψη αυτή, οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις ξεκίνησαν τη "Επιχείρηση Μεσογειακή Ασπίδα" στην Ανατολική Μεσόγειο από το 2006.

ΝΑΤΟ-ΕΕ

Τον Οκτώβριο του 2016 έληξε η επιχείρηση Effective Effort και αντ 'αυτής ξεκίνησε η επιχείρηση "Sea Guardian".
Η Επιχείρηση Sea Guard είναι μια πιο ευέλικτη επιχείρηση που θα χειρίζεται όλες τις επιχειρήσεις ασφάλειας στη θάλασσα και έχει τρεις αποστολές: Αναγνώριση της τρέχουσας κατάστασης στη θάλασσα, καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη θάλασσα και βελτίωση των δραστηριοτήτων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στην απάντησή του στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του 2016 σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας μιας πραγματικής σχέσης ΝΑΤΟ-ΕΕ επιτυγχάνοντας ειρήνη στην Κύπρο, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

Τουρκία - ΝΑΤΟ – Αύξηση της ανασφάλειας

Αν και το ΝΑΤΟ και η Ρωσία είναι σημαντικοί εταίροι για την Τουρκία, διαδραματίζοντας σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, είναι απομονωμένα στην Τουρκία.
Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός ασφαλείας γίνεται εργαλείο της αμερικανικής πολιτικής, με την Τουρκία να αμφισβητεί αυτές τις πολιτικές όλο και πιο έντονα.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ είναι σημαντικές για τον καθορισμό της κατάστασης σε αυτό το ζήτημα.
Το μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στη Συρία, ενώ παρέμεινε ανίκανο ακόμη και να δώσει συμβολική υποστήριξη.
Εντούτοις, συμμετείχε ενεργά στην παράνομη μετανάστευση, το οποίο αποτελεί επέκταση του προβλήματος στη Συρία.
Οι S-400 συνδέονται επίσης με την κρίση των Patriot στην Τουρκία.

Συνάντηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας

Εντός των επόμενων δέκα ημερών και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 24 – 25/9 αναμένεται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι κρίσιμες για το διάλογο Αθήνας – Άγκυρας καθώς σε αυτό το διάστημα αναμένεται να γίνουν οι πρώτες επαφές.
Βάσει των διπλωματικών πηγών που επικαλείται το τουρκικό δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας, η οποία μάλιστα φέρεται να έχει ζητήσει από τη Γαλλία «να μην αυξήσει περαιτέρω την ένταση».
Το Βερολίνο θέλει εκτός από τις χαμηλού επιπέδου διερευνητικές επαφές σε πρώτη φάση, να υπάρξουν έπειτα και συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Όπως αναφέρεται η Τουρκία δεν βλέπει αρνητικά τη γερμανική προσπάθεια, αλλά στις προπαρασκευαστικές επαφές της με το Βερολίνο έχει κάνει σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα υπάρχει καμία συμμετοχή της Γαλλίας κι επίσης ότι «θα καθίσει στο τραπέζι για μια δίκαιη λύση χωρίς προκλήσεις και χωρίς προκαταλήψεις».
Παράλληλα επισημαίνεται ότι η Γερμανία βρίσκεται σε επαφές και με την ελληνική πλευρά για το θέμα αυτό και εάν η διαδικασία εξελιχθεί θετικά, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν στο Βερολίνο όπως και την προηγούμενη φορά, τον Ιούλιο 2020.

Πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το ΝΑΤΟ στην τουρκο-ελληνική κρίση;

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Όταν εξετάζουμε τις απόπειρες της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας, θεωρείται παραβίαση των άρθρων 5 και 4 του ΝΑΤΟ, επομένως οι ελληνικές ενέργειες βλάπτουν επίσης το ΝΑΤΟ.
Και ο Macron από το τέλος του 2019, προκειμένου να επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία, ιδίως για τη Συρία, χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ είναι νεκρό εγκέφαλο.
Ο στόχος είναι στην πραγματικότητα η επιθυμία του να μετατραπεί η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο σε κρίση του ΝΑΤΟ και να καταστεί το ΝΑΤΟ δυσλειτουργικό.
Ήθελε να δείξει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί πλέον να είναι λύση σε κρίσεις.
Δεδομένου του ότι το ΝΑΤΟ δεν θέλει μία στρατιωτική κρίση, θα επηρεάσει την ΕΕ να μετατρέψει τη διαμάχη σε πολιτική.
Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ είναι υπέρ της κατάστασης που εξελίσσεται στην πολιτική πλευρά.
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το ΝΑΤΟ άρχισε να λειτουργεί ενεργά στη Μεσόγειο με αποστολές όπως η συμβολή στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, η ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, η ανάπτυξη αμυντικών μεταρρυθμίσεων και η συμβολή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Αυτή η γεωγραφία των παραγόντων, όμως, με την ανακάλυψη φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο έχει αποκτήσει δυναμική στον αγώνα για κυριαρχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης