Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

NBG Securities: Με σύσταση outperform επανέρχεται στην κάλυψη των ελληνικών τραπεζών

tags :
NBG Securities: Με σύσταση outperform επανέρχεται στην κάλυψη των ελληνικών τραπεζών
Οι βασικοί παράγοντες κερδοφορίας αναμένεται να είναι το κόστος κινδύνου και το κόστος που σχετίζεται με τη μείωση των NPE από τη διάθεση τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων
Την επαναφορά στην κάλυψη των τριών ελληνικών τραπεζών, ανακοίνωσε η NBG Securities, διατηρώντας τη σύσταση Outperform για την Eurobank και την Alpha Bank, αναβαθμίζοντας την Τράπεζα Πειραιώς σε Outperform.
Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 0,80 ευρώ για την Eurobank, στα 1,10 ευρώ για την Alpha Bank και στα 1,80 ευρώ για την Πειραιώς.
Image

Μεσοπρόθεσμα, και υπό την επιφύλαξη της σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα από την πανδημία, οι κύριες παραδοχές της NBG Sec εξακολουθούν να είναι:
1 / αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας με σημαντική ανάκαμψη το 2021,
2 / χαμηλό κόστος χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων της ΕΚΤ,
3 / επιτυχημένη διάθεση των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων καθώς και περιορισμός του νέου σχηματισμού NPE και
4 / αποτελεσματική διαχείριση των λειτουργικών εξόδων.
Οι βασικοί παράγοντες κερδοφορίας αναμένεται να είναι το κόστος κινδύνου και το κόστος που σχετίζεται με τη μείωση των NPE από τη διάθεση τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η NBG Sec μείωσε το προβλεπόμενο EPS για όλες τις τράπεζες.
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με 0,2x σε όρους P / TBV του 2020, που αντιπροσωπεύει σημαντικό discount 79% σε σύγκριση με τους κλάδους της Ευρώπης.
Image

Δεν υπήρξαν εκπλήξεις στα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου

Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου που ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.
Το NII αυξήθηκε κατά 1% κατά μέσο όρο, με τις τέσσερις τράπεζες να εκμεταλλεύονται πλήρως το σύστημα TLTRO της ΕΚΤ, μειώνοντας έτσι το κόστος χρηματοδότησής τους.
Τα τέλη και οι προμήθειες μειώθηκαν κατά μέσο όρο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, με το λειτουργικό κόστος να μειώνεται για τον ίδιο λόγο.
Οι προβλέψεις ήταν σημαντικά χαμηλότερες, καθώς οι τράπεζες δεν έλαβαν τόσες προβλέψεις Covid-19 όπως στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν έναντι του προηγούμενου τριμήνου, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα που δημοσίευσε σημαντικά εφάπαξ στοιχεία στο πρώτο τρίμηνο.
Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου και στις 4 τράπεζες, ενώ η εξάρτηση του ευρωσυστήματος αυξήθηκε ως αποτέλεσμα των υποστηρικτικών πολιτικών της ΕΚΤ.

Η διαχείριση NPE εξακολουθεί να είναι καθοριστικός παράγοντας

Η δημιουργία νέων NPE φαίνεται να έχει επηρεάσει τις επιδόσεις του κλάδου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Και οι 4 τράπεζες έλαβαν σημαντικές προβλέψεις για απώλεια δανείων, εν μέσω φόβων ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε αύξηση των NPE, η οποία έπληξε την κατώτατη γραμμή τους.
Επιπλέον, οι τράπεζες είτε έχουν διαθέσει, είτε βρίσκονται στη διαδικασία διάθεσης, σημαντικά τμήματα των μετοχών τους NPE μέσω της πώλησης τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων.
Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών για άλλη μια φορά μέσω της δημιουργίας νέων NPE.
 
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης