Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπερνούν την κρίση του κορωνοϊού – Οι κυβερνήσεις να στηρίξουν περαιτέρω

Scope: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπερνούν την κρίση του κορωνοϊού – Οι κυβερνήσεις να στηρίξουν περαιτέρω
Σχόλιο της Scope για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντέχουν και ξεπερνούν σταδιακά τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού, σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, ο τραπεζικός τομέας στην ΕΕ μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της πανδημίας σε μια εκθετικά ισχυρότερη οικονομική θέση από ό,τι to 2008.
«Δεν πρέπει να περιμένουμε από τις κεντρικές τράπεζες να ενεργούν ως λευκοί ιππότες όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008.
Στην πραγματικότητα, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες -η Fed, η ΕΚΤ, η ΒοΕ- έπαιξαν κεντρικό ρόλο στη στήριξη του χρηματοοικονομικού συστήματος στην τρέχουσα κρίση.
Σε αντίθεση με το 2008, το έπραξαν κυρίως μαζί με τις κυβερνήσεις».
«Ο φόβος ότι οι υπερβολικοί ισολογισμοί θα εμπόδιζαν τις κεντρικές τράπεζες να ενεργήσουν σε μεγάλη κλίμακα αποδείχτηκε λανθασμένος.
Στην πραγματικότητα, το μέγεθος των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών δεν αποτελεί πλέον παράγοντα φόβου.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν καθησυχάσει την αγορά και έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη -παράλληλα με τις άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις)», σημειώνεται.
Παράλληλα, η Scope υπογραμμίζει πως οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου στρες, με τη μορφή δημοσιονομικών κινήτρων ή με τη βοήθεια της χρηματοδότησης τομέων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Θα βοηθούσε επίσης η συνεργασία μεταξύ των -μη λαϊκιστικών- κυβερνήσεων.
«Η κυβερνητική παρέμβαση υπήρξε αναγκαιότητα, αλλά δημιούργησε επίσης ένα ισχυρό προηγούμενο.
Η επιστροφή της εμπιστοσύνης της αγοράς μετά το πρώτο πανδημικό σοκ ήταν σαφώς συνδεδεμένη με την πεποίθηση ότι η κρατική παρέμβαση και υποστήριξη είναι εδώ για να παραμείνει και να αποφέρει καρπούς».
Ο οίκος κλείνει αναφερόμενος στις ισχυρές των τραπεζών (CET1, κάλυψη κλπ), που ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που βοήθησε τον κλάδο εν μέσω κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, με βάση τις τρέχουσες προσδοκίες, οι κεφαλαιακές θέσεις ενδέχεται να επιδεινωθούν σημαντικά το εξάμηνο ή το 2021, υπογραμμίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης