Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ξεκινάει ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ... εν μέσω προκλήσεων - Η Άγκυρα παρατείνει με NAVTEX τις έρευνες του Yavuz στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ξεκινάει ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ... εν μέσω προκλήσεων -  Η Άγκυρα παρατείνει με NAVTEX τις έρευνες του Yavuz στην Κυπριακή ΑΟΖ
Cavusoglu: Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις στην ανατολική Μεσόγειο - Τι απαντά ο Δένδιας
(Συνεχές upd) Το έδαφος για την έναρξη του διαλόγου στρώνουν Ελλάδα και Τουρκία μετά την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, με τις διπλωματικές διεργασίες να κορυφώνονται εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στις 24-25 Σεπτεμβρίου, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα της ανατολικής Μεσογείου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι έχει χρόνο να αλλάξει στάση, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τις διερευνητικές επαφές για τον καθορισμό της ΑΟΖ.
Ευρωπαϊκό θέμα χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, η οποία αναφέρει ότι ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας θα αρχίσει εντός των επόμενων 10 ημερών, πριν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Tην ίδια ώρα ωστόσο η Τουρκία εμμένει στην πολιτική των προκλήσεων, παρά την αποχώρηση του Oruc Reis, την οποία η Άγκυρα αποδίδει σε λόγους συντήρησης και ανεφοδιασμού, με τον υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu να κάνει λόγο σε άρθρο του στην Καθημερινή, για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις στην ανατολική Μεσόγειο. 
Σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα ο ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας υποστηρίζει ότι οι μονομερείς διεκδικήσεις δεν συνιστούν διαφορές, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Διαφορετικά επισημαίνει ότι Αθήνα και Άγκυρα θα πρέπει να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σήμερα 15/9 το ενδιαφέρον στρέφεται στη νέα τεχνική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, σε στρατιωτικό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του γγ ΝΑΤΟ με τις ελληνικές παρατηρήσεις.
O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Josep Borrell έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, προειδοποιώντας πως οφείλει να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος, διαφορετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τις συνέπειες.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία - Με νέα NAVTEX παρατείνει τις έρευνες του Yavuz στην Κυπριακή ΑΟΖ

Νέα Navtex, με την οποία παρατείνει την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz εξέδωσε η Άγκυρα.
Η νέα Navtex τίθεται σε ισχύ από σήμερα 15/9, αφού η προηγούμενη είχε ημερομηνία λήξης ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου.
Το Yavuz προχωρεί από τον Απρίλιο σε δραστηριότητες παράνομα, στο τεμάχιο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Οι συντεταγμένες της νέας NAVTEX

TURNHOS N/W : 1156/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 15-09-2020 17:57)TURNHOS N/W : 1156/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY EXTENDED UNTIL 122059Z OCT 20 IN CURRENT AREA BOUNDED BY;
34 06.13 N - 031 45.73 E
34 06.13 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 45.73 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER
Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε και στρατιωτική άσκηση σε περιοχή απέναντι από την Ρόδο και το Καστελόριζο.
TURNHOS N/W : 1155/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 17 SEP 20 FROM 0500Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 171400Z SEP 20.


Πρακτορείο Anadolu: Συναντήθηκαν οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας στο NATO, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Η συνάντηση έγινε για να συζητηθούν τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το Anadolu επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
Η επόμενη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει προγραμματιστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου.
Οι τεχνικές συζητήσεις αναμένετο να περιστραφούν γύρω από τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, G. Stoltenberg με τις ελληνικές παρατηρήσεις καταγεγραμμένες.
Της συνάντησης προηγήθηκε η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας την περασμένη Κυριακή, καθώς για πρώτη φορά από τις 21 Ιουλίου δεν ανανεώθηκε η τελευταία τουρκική Navtex.
Image

www.bankingnews.gr 7777777777777777777

Νέα παρέμβαση Pompeo: Ελλάδα και Τουρκία να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση

Nα εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο που τις φέρνει αντιμέτωπες στην ανατολική Μεσόγειο κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.
«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ' αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Aμερικανός υπουργός μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνομίλησε χθες Δευτέρα τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu.

Νέο μήνυμα Borrell (EE) στην Τουρκία: Αποκλιμάκωση και διάλογος ή κυρώσεις

Tο μήνυμα ότι η Τουρκία οφείλει να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος, διαφορετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τις συνέπειες,έστειλε μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σε συζήτηση σε σχετική με την Τουρκία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Josep Borrell.
«Οι εντάσεις συνέχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Έχω περάσει τους τελευταίους μήνες – συμπεριλαμβανομένων των καλοκαιρινών μου διακοπών – προσπαθώντας να διευκολύνω τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες.
Η τελευταία κίνηση της Τουρκίας για διακοπή της σεισμικής εξερεύνησης στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ας ελπίσουμε ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω βήματα προς τον διάλογο» είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Η ΕΕ έχει ταχθεί με αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, είπε ο Borrell εξηγώντας προς τους ευρωβουλευτές ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να δημιουργήσει χώρο για διάλογο με την Τουρκία, όσο δύσκολο κι αν γίνεται αυτό από τη συμπεριφορά της, προειδοποιώντας ότι «οτιδήποτε άλλο θα υπονόμευε επίσης την προοπτική για την επανάληψη των συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».
Υπενθύμισε ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ήταν στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη έκτακτη συνάντηση των Υπουργών στις 14 Αυγούστου, καθώς και στη σύνοδο του Gymnich, και θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει το θέμα στην ημερήσια διάταξη τους στο τέλος του μήνα».
«Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί την επείγουσα και συλλογική μας δέσμευση.
Οι απειλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες», ξεκαθάρισε.
«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες.
Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που επιτρέπει τον διάλογο να προχωρήσει», τόνισε.
«Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη: είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η άμεση αποκλιμάκωση είναι απαραίτητη για την επανάληψη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, που είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις», σημείωσε, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του ΕΚ.
«Ως Ύπατος Εκπρόσωπος, θα συνεχίσω επίσης τις προσπάθειές μου για να δημιουργήσω χώρο για διάλογο με την Τουρκία για τα ευρύτερα ζητήματα που διακυβεύονται, όσο δύσκολο κι αν είναι δεδομένης της συμπεριφοράς της Τουρκίας», τόνισε.
Υπενθυμίζει δε ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις πιθανές συνέπειες, ελλείψει προόδου στη συνεργασία με την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τις εξετάσει υπό το φως των πιο πρόσφατων εξελίξεων από τη στιγμή που θα συναντηθούν».
«Ελπίζω, λοιπόν, για την υποστήριξή σας στις προσπάθειές μου να δημιουργήσω τον επειγόντως αναγκαίο χώρο για να συνεργαστώ με την τουρκική ηγεσία για να επιτευχθεί μια αποκλιμάκωση που, με τη σειρά της, θα επιτρέψει την εξεύρεση μόνιμων λύσεων στα υποκείμενα προβλήματα των σημερινών κρίσεων», δήλωσε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.
«Οτιδήποτε άλλο θα υπονόμευε επίσης την προοπτική για την επανάληψη των συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», ξεκαθαρίζει. Σημείωσε δε ότι ο ίδιος συζήτησε το θέμα της επανάληψης συνομιλιών για το Κυπριακό με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τις οποίες προσδιόρισε για το διάστημα μετά τις εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
«Η ΕΕ – και εγώ, ως Ύπατος Εκπρόσωπος – θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες επίτευξης συνολικής διευθέτησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο της ΕΕ», τόνισε ο Borrell.

Μήνυμα Weber (ΕΛΚ) στην Άγκυρα: Είμαστε δίπλα σε Ελλάδα, Κύπρο – Δεν θέλουμε σύγκρουση αλλά δεν θα υποχωρήσουμε

Μήνυμα στην Τουρκία ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε σύγκρουση, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε».
«Εμείς, η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να διατηρήσει την πίεση στον Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν θα δεχτούμε εκβιασμούς στα σύνορα, δεν θα ανεχθούμε προκλήσεις στη θάλασσα.
Δεν θέλουμε σύγκρουση αλλά δεν θα υποχωρήσουμε» αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο Weber.

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία – Cavusoglu: Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις στην ανατολική Μεσόγειο - Τι απαντά ο Δένδιας

Τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί ένα διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την ανατολική Μεσόγειο διατυπώνει με άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αποκλειστεί η Τουρκία από τα πλούτη της γειτονιάς της.
Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι αναμένει από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση υπογραμμίζοντας ότι  οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες αντι-προϋποθέσεις ενώ δεν παραλείπει να επιτεθεί κατά της Γαλλίας, αναφέροντας ότι  «πρόσφατα κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους».
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Ο Pompeo είχε βρεθεί το Σάββατο στην Κύπρο, σε συνέχεια των επικοινωνιών που είχε το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Recep Tayyip Erdogan.

Image
Ολόκληρο το άρθρο του κ. Cavusoglu στην εφημερίδα Καθημερινή:

«Η Μεσόγειος υπήρξε διαχρονικά το λίκνο του πολιτισμού αλλά και μια λεκάνη διαρκών πολιτισμικών και οικονομικών αλληλεπιδράσεων.
Σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Η Τουρκία και η Ελλάδα είχαν πάντα δύο επιλογές: είτε να έλθουν σε αντιπαράθεση με έναν τρόπο που θα πλήξει και τις δύο χώρες, είτε να βρουν μια αμοιβαία συνταγή win-win ώστε να καθορίσουν έναν αμοιβαία επωφελή δρόμο προς το μέλλον.
 Η λογική του «μόνιμου γείτονα» συνεπάγεται φυσικά τον αμοιβαίο σεβασμό για τα δικαιώματα της κάθε πλευράς.
Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η περίπτωση για όλα όσα ζούμε στην Τουρκία αυτές τις ημέρες.
Ενας τέτοιος αμοιβαίος σεβασμός θα έπρεπε με τη σειρά του να εκδηλώνεται με μια αίσθηση υποχρέωσης να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα ή διαφωνίες μέσω ειρηνικών μέσων και διαλόγου.
Με αυτό το πνεύμα, οι γείτονες δεν επιζητούν την κλιμάκωση, αλλά την άμεση διπλωματία και τον διάλογο με καλή πίστη και με στόχο για αυθεντική επίλυση των διαφωνιών.  
Πρόσφατα, κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους.
Ξεχάσαμε τόσο γρήγορα ότι η αποικιακή περίοδος δεν έφερε τίποτα παρά τεράστιο πόνο και δεινά για τόσο πολλούς λαούς;
Το μοντέλο της αποδοχής της συμπεριφοράς των μητροπολιτικών αρχόντων που επιβάλλουν τη βούλησή τους στην περιφέρεια τελείωσε.
Ο πρόεδρός μας συνηγορεί στην ιδέα ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε (σ.σ. χώρες) και καλεί για μια πιο ισότιμη διεθνή τάξη.
Προσδιορίζουμε την εξωτερική πολιτική μας ως δραστήρια και ανθρωπιστική, ώστε να υπογραμμίσουμε τις αξίες που θέλουμε να επικρατήσουν και την ακατάβλητη προσπάθεια και δημιουργικότητά μας στην επίτευξή τους, (σ.σ. κινήσεις) όλες στην υπηρεσία του αποφθέγματος του Κεμάλ Ατατούρκ:
«Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο» που είχε προταθεί για βραβείο Νομπέλ από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Γι’ αυτό υπογραμμίζουμε την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό και ισότιμες λύσεις στα προβλήματα.
Γι’ αυτό η Τουρκία υποστηρίζει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ προς την αποτροπή συγκρούσεων και την πρωτοβουλία της Γερμανίας για αποκλιμάκωση με απώτερο στόχο την αναβίωση των ήδη υφιστάμενων διμερών μηχανισμών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.
Ελπίζουμε ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Η Τουρκία σέβεται την Ελλάδα αρκετά ώστε να μη θέλει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει με άλλα μέρη για θέματα που θα έπρεπε να διευθετηθούν απευθείας ανάμεσα στους δύο γείτονες.
Οι βασικοί στόχοι μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ξεκάθαροι:
• Δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση των θαλασσίων ορίων.
• Προστασία των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας έναντι μαξιμαλιστικών και υπερβολικών διεκδικήσεων θαλασσίων ορίων.
• Προστασία των ισότιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους υποθαλάσσιους πόρους του νησιού μέσω της εγκαθίδρυσης ενός μηχανισμού ισότιμου διαμοιρασμού των κερδών.
• Δημιουργία ενός γνήσιου, συμπεριληπτικού, δίκαιου και ισότιμου μηχανισμού ενεργειακής συνεργασίας των υποθαλάσσιων πόρων, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων (οι προτάσεις για το θέμα είναι ακόμα στο τραπέζι) στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μια σειρά από μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία μέσω της Ε.Ε. η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί ζητημάτων οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων.
Δεν μπορεί να αποκοπεί η πρόσβαση της Τουρκίας στην ανοιχτή θάλασσα και στις δικές της θαλάσσιες ζώνες, διεκδικώντας 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας για ένα μικρό νησί όπως το Μέις ή Καστελλόριζο που είναι μόνο 2 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 580 από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.
Κανένας νόμος ή λογική, ούτε μια βασική αίσθηση δικαίου δεν θα επέτρεπε ένα αντίθετο επιχείρημα.
Επιπλέον, απόπειρες προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού μιας χώρας όπως η Τουρκία –με τη μεγαλύτερη σχετική ακτογραμμή στην περιοχή, έναν αυξανόμενο πληθυσμό, παραγωγικές δυνατότητες και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες– από τα πλούτη της ίδιας της της γειτονίας δεν είναι ρεαλιστικές.
Όπως το τονίσαμε πολλές φορές, αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί.
Επομένως, η Τουρκία θα είναι φυσικά αμετακίνητη στο να μην επιτρέψει απόπειρες που θα βλάψουν τα βασικά της συμφέροντα.
Διατηρούμε μια ναυτική παρουσία στην περιοχή όχι για επιθετικούς λόγους, αλλά για αυτοάμυνα έναντι παρέμβασης στις δραστηριότητες σεισμικής έρευνας εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας (η οποία, παρεμπιπτόντως, ανακηρύχθηκε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο πριν από 16 χρόνια!).  
Ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι πράγματι το πρώτο και κύριο μέσο επίλυσης των ζητημάτων θαλάσσιας οριοθέτησης στο διεθνές δίκαιο.
Ακολούθως, αναμένουμε από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση.
Οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες «αντι-προϋποθέσεις» (πιστέψετε, μπορούμε να βρούμε αρκετές δικές μας) και, επομένως, αυτός δεν είναι ένας καλός τρόπος να επιδιώκονται συνομιλίες ανάμεσα σε δύο γείτονες.
Κάθε κρίση μπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία και πρέπει να την αδράξουμε και να προχωρήσουμε ειρηνικά.
Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να περιλαμβάνει μια άσκηση δούναι και λαβείν.
Η εναλλακτική είναι να σπρώξεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να ελπίζεις ότι θα φύγουν ή κάποιος άλλος θα τα λύσει για λογαριασμό σου.
Ωστόσο, τα προβλήματα τείνουν να γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα όσο περνά ο καιρός, πόσο μάλλον να εξαφανιστούν από μόνα τους.
Χρειαζόμαστε δυνατή, αποτελεσματική και λογική ηγεσία ώστε να παραδώσουμε ειρήνη και ασφάλεια στις μελλοντικές γενιές.
Αυτή υπάρχει στην τουρκική πλευρά.
Ο,τι κάνουμε σήμερα θα καθορίσει όχι μόνο το παρόν, αλλά και το αύριο και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Τουρκία μπορεί να ακολουθήσει την Ελλάδα σε οποιαδήποτε ατραπό επιλέξει.
Η επιλογή δεν ανήκει στην πραγματικότητα ούτε στην Τουρκία ούτε στη Γαλλία, ούτε σε κανέναν άλλο γι’ αυτό το θέμα, αλλά στους σεβαστούς ηγέτες και στον λαό της Ελλάδας.

Δένδιας: Έτοιμοι για διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις, αλλιώς Χάγη

Σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα ο ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας υποστηρίζει ότι οι μονομερείς διεκδικήσεις δεν συνιστούν διαφορές, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Διαφορετικά επισημαίνει ότι Αθήνα και Άγκυρα θα πρέπει να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ολόκληρο το άρθρο του κ.Δένδια στην εφημερίδα Καθημερινή:

«Η ειρήνη και η ασφάλεια για τις επόμενες γενεές, η καλή πίστη και ο διάλογος, είναι και πρέπει να είναι ο κοινός στόχος δύο γειτόνων.
Ιδιαίτερα δε, γειτόνων όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, με βαρύ ιστορικό παρελθόν και δύσκολο παρόν στις διμερείς τους σχέσεις.
Το ζητούμενο στην περίπτωση της Τουρκίας είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει εκεί.
Είναι ένας δρόμος δύσβατος, αλλά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τον περπατήσουμε.
Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που παγίως επιλύει τις όποιες διαφορές της με γειτονικά κράτη με ειρηνικά μέσα, με διάλογο και διαβούλευση.
Αντιλαμβάνεται ότι η αμοιβαία επίρριψη ευθυνών είναι η εύκολη λύση.
Παράλληλα, ότι τα λόγια περί αμοιβαίου σεβασμού, ειρηνικών μέσων επίλυσης διαφορών, καλής πίστης και διαλόγου είναι ωραία και εύκολα.
Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει;
Τι γίνεται όμως όταν οι πράξεις διαψεύσουν τα λόγια;
Οταν οι παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο μετριούνται σε χιλιάδες, με αυξανόμενους ρυθμούς;
Οταν οι παράνομες ενέργειες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – το δικαίωμα επί της οποίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο υφίσταται εξ υπαρχής και δεν γεννήθηκε με κάποια δήλωση – κλιμακώνονται με συνοδεία πολεμικών πλοίων; Οταν η Ελλάδα απειλείται με πόλεμο από την Τουρκία, αν ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ., κατά παράβαση θεμελιωδών Αρχών του Χάρτη των Η.Ε.;
Η επιμονή όμως της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την πολιτική τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο ούτε παράγει έννομα αποτελέσματα.
Αντίθετα, υπονομεύει κάθε απόθεμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Ελλάδα το επισημαίνει διαρκώς αυτό προς την πλευρά της Τουρκίας, καλώντας την να προσέλθει σε διάλογο και να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα.
Ποτέ δεν είναι αυτή η οποία απειλεί ευθέως ή εμμέσως, ποτέ δεν είναι η πλευρά που επιδιώκει την επιβολή διά της προβαλλόμενης ισχύος, δεν παραβιάζει ούτε προσπαθεί να αμφισβητήσει τη διεθνή νομιμότητα και ποτέ δεν είναι αυτή που αναφέρεται με ανοίκειες εκφράσεις σε γειτονικές της χώρες.
Δηλώνει το αυτονόητο.
Οτι τα κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες δεν είναι ούτε προϊόν ατομικής αντίληψης περί δικαίου ούτε ποικίλλουν αναλόγως συσχετισμού μεγεθών και ισχύος μεταξύ κρατών.
Προβλέπονται με σαφήνεια και ισότητα για όλα τα κράτη από το εθιμικό και συμβατικό δίκαιο της θάλασσας.
Που είναι δεσμευτικό για όλα τα κράτη.
Είτε τους αρέσει είτε όχι.
Κράτη-μέλη του ΟΗΕ και της Ε.Ε. δεν εξαφανίζονται από τον χάρτη αν δεν αναγνωρίζονται από κάποιον.
Ολόκληρα νησιά δεν εξαφανίζονται από τον χάρτη για να παραχθούν κατά βούληση καινοφανείς γειτονίες, νομικά εξαμβλώματα και τεχνητές παράνομες συμφωνίες.
Ούτε φυσικά τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο αποτελούν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις.
Και βέβαια οι μονομερείς διεκδικήσεις κρατών δεν συνιστούν διακρατικές διαφορές.
Μία και μοναδική διαφορά υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της διαφοράς αυτής ή στην παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Θα συνεχίσουμε δηλαδή να πορευόμαστε στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεσογειακές χώρες για την επίλυση ανάλογων διαφορών.
Το έχουμε αποδείξει, άλλωστε, και πολύ πρόσφατα, υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μετά μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Το ίδιο θα θέλαμε να επιτύχουμε και με τους υπόλοιπους γείτονές μας.
Αυτό περιλαμβάνει και την Τουρκία, με την οποία θα συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε.
Μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά, τείνοντας χείρα φιλίας και επιδιώκοντας την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό.
Οι λαοί μας έχουν πολλά να μας διδάξουν ως προς αυτό.
Αλλά αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την ίδια την Τουρκία

Σήμερα 15/9 η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Charles Michel (ΕΕ) για τις τουρκικές προκλήσεις  

H ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 - 25/9 και θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μελλοντική σχέση ΕΕ – Τουρκίας..
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη 15/9 με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 24 –
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 12:45.
Μετά τη συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκης, ο Charles Michel θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη.

Milliyet: Σε 10 ημέρες και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αρχίζει ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας

Εντός των επόμενων δέκα ημερών και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 24 – 25/9 αναμένεται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet.
Όπως μεταδίδει το κυπριακό Sigmalive, οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι κρίσιμες για το διάλογο Αθήνας – Άγκυρας καθώς σε αυτό το διάστημα αναμένεται να γίνουν οι πρώτες επαφές.
Βάσει των διπλωματικών πηγών που επικαλείται το τουρκικό δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας, η οποία μάλιστα φέρεται να έχει ζητήσει από τη Γαλλία «να μην αυξήσει περαιτέρω την ένταση».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, το Βερολίνο θέλει εκτός από τις χαμηλού επιπέδου διερευνητικές επαφές σε πρώτη φάση, να υπάρξουν έπειτα και συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Όπως αναφέρεται η Τουρκία δεν βλέπει αρνητικά τη γερμανική προσπάθεια, αλλά στις προπαρασκευαστικές επαφές της με το Βερολίνο έχει κάνει σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα υπάρχει καμία συμμετοχή της Γαλλίας κι επίσης ότι «θα καθίσει στο τραπέζι για μια δίκαιη λύση χωρίς προκλήσεις και χωρίς προκαταλήψεις».
Παράλληλα επισημαίνεται ότι η Γερμανία βρίσκεται σε επαφές και με την ελληνική πλευρά για το θέμα αυτό και εάν η διαδικασία εξελιχθεί θετικά, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν στο Βερολίνο όπως και την προηγούμενη φορά, τον Ιούλιο 2020.

Τουρκία: Με αντι-Navtex ζητά την αποστρατικοποίηση της Χίου

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για την έναρξη του διαλόγου, η Τουρκίας εμμένει στις προκλήσεις, καθώς το βράδυ της Δευτέρας προχώρησε στην έκδοση αντι-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, ζητώντας την αποστρατικοποίηση της Χίου.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, σύμφωνα με την τουρκική αντι-Navtex, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, έχει αμφισβητήσει με δημόσιες τοποθετήσεις του.
Μετά το Καστελλόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα φέρεται να επαναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, εστιάζοντας στην παρούσα φάση στη Χίο.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar ζήτησε την αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου και άλλων ελληνικών νησιών και κατηγόρησε την ελληνική πλευρά πως καταπατά διεθνείς συνθήκες.   
Μάλιστα χαρακτήρισε πρόκληση την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.

Αναλυτικά στην αντι- NAVTEX αναφέρεται:

TURNHOS N/W : 1149/20
AEGEAN SEA
1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA08-206/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 160001Z SEP 20.

Λευκός Οίκος: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας χαιρετίζει την απόσυρση του Orus Reis

Την απόσυρση του Oruc Reis χαιρετίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, την οποία χαρακτηρίζει σημαντικό βήμα για την αποκλιμάκωση και την έναρξη του διαλόγου.
«Η επιστροφή τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου στο λιμάνι είναι σημαντικό βήμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως το μόνο μέσο για την επίλυση των συνεχιζόμενων διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η NSH στο twitter.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης