Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Παράνομοι οι δασμοί της κυβέρνησης Trump στην Κίνα

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Παράνομοι οι δασμοί της κυβέρνησης Trump στην Κίνα
Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 250 δισεκ. δολαρίων...
Σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε ότι οι δασμοί που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στις κινεζικές εξαγωγές αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς εμπορικού δικαίου.
Η υπόθεση αφορά τους δασμούς ύψους περίπου 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα το 2018.
Αυτοί οι τιμωρητικοί δασμοί αποτέλεσαν την αρχή ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο οικονομικών γιγάντων.
Στη συνέχεια, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια εμπορική συμφωνία η οποία ωστόσο στο μεγάλο μέρος της παραμένει κενό γράμμα.
Στην έκθεσή της η επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ «δεν παρουσίασαν αποδεικτικά στοιχεία ή επαρκείς αποδείξεις» για να στηρίξουν τη δήλωσή τους ότι τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητα για να αντιμετωπιστούν οι δόλιες πρακτικές του Πεκίνου.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, βάσει της απόφασης, που ερείδεται σε εμπορικούς νόμους που είχαν υπογραφεί το 1970, που εκδόθηκε την Τρίτη από μια ομάδα τριών εμπειρογνωμόνων για το εμπόριο, οι ΗΠΑ παραβίασαν τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σε μια πρώτη αντίδραση, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον θα σεβαστεί την απόφαση του ΠΟΕ και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθεί το πολυμερές εμπορικό σύστημα.
Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της επιτέθηκε στον ΠΟΕ και στην «ανεπάρκειά του» που δεν βάζει τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας.
«Μολονότι η ειδική ομάδα (σ.σ. των εμπειρογνωμόνων) δεν αμφισβήτησε τις πολλές αποδείξεις που παρουσίασαν οι ΗΠΑ όσον αφορά την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα, η απόφασή της δείχνει ότι ο ΠΟΕ δεν αποτελεί καταφύγιο για μια τέτοια ανάρμοστη συμπεριφορά», ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος για το Εμπόριο, σε ανακοίνωσή τους.
«Η έκθεση αυτής της ομάδας επιβεβαιώνει όσα λέει εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση Trump:
ο ΠΟΕ είναι απολύτως ανεπαρκής για να βάλει τέλος στις δυσοίωνες τεχνολογικές πρακτικές της Κίνας», πρόσθεσε.

Από τη άλλη, αν και η απόφαση τράβηξε την προσοχή των επενδυτών, δεν έχει αντίκρισμα, καθώς οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν έφεση οποιαδήποτε στιγμή τις επόμενες 60 ημέρες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, χάρη στις αλλαγές στη διαδικασία προσφυγής που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, δεν αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω αρνητική εξέλιξη.
Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται η ερμηνεία από την κυβέρνηση Τραμπ του αμερικανικού εμπορικού νόμου (από την δεκαετία του 1970) που του επέτρεψε να επιβάλλει μονομερώς τον εμπορικό πόλεμο ενάντίον της Κίνας το 2018.
Πάντως, η είδηση προκάλεσε μικρή υποχώρηση στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης