Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Έξι δυνατές ευκαιρίες για την ανάπτυξη που αναδεικνύει η κρίση Covid-19

El Erian: Έξι δυνατές ευκαιρίες για την ανάπτυξη που αναδεικνύει η κρίση Covid-19
Το παλιό ρητό ότι κάθε κρίση αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία βρίσκει την καλύτερη επιβεβαίωση στην περίπτωση της κρίσης του COVID-19, αφού αναδεικνύει έξι ευκαιρίες στο δρόμο προς την μελλοντική ανάπτυξη, τονίζει ο El-Erian
Το παλιό ρητό ότι κάθε κρίση αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία βρίσκει την καλύτερη επιβεβαίωση στην περίπτωση της κρίσης του COVID-19, αφού αναδεικνύει έξι σημαντικά θέματα που κρύβουν έξι ισχυρές ευκαιρίες για εκτίναξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας το δρόμο προς τα που θα πρέπει να κινηθεί, τονίζει σε ανάλυσή του ο πασίγνωστος οικονομολόγος της Allianz, Mohamed El-Erian.
Εννιά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας εκείνη είναι ακόμη εδώ, διαρκώντας πολύ περισσότερο από όσο είχα αρχκά προβλεφθεί και έχοντας προκαλέσει περισσότερη καταστροφή από ό, τι αρχικά αναμενόταν, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επωφεληθούν από τις θετικές τάσεις που έχει τυχαία ξεκινήσει και προωθεί, υποστηρίζει ο El-Erian.
Οι ανθρώπινες τραγωδίες και οι μαζικές οικονομικές διαταραχές που προκλήθηκαν από το COVID-19 έχουν δικαίως διατηρούνται στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινής γνώμης και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για περισσότερο από έξι μήνες, και πρέπει να συνεχίστεί αυτό.
Όμως, κατά τη διαχείριση της κρίσης στο παρόν, δεν πρέπει να αφήνουμε εκτός τις ευκαιρίες.
Για τις εταιρείες, τις κυβερνήσεις, τα νοικοκυριά και τους πολυμερείς οργανισμούς σε αυτήν την ανησυχητική περίοδο, το βασικό καθήκον είναι το ίδιο: να ξεπεραστούν οι διαταραχές που προκαλούνται από την πανδημία με τρόπους που αναδεικνύουν επίσης τις ευκαιρίες που αποφέρει.
Τώρα είναι η ώρα να επιβεβαιώσουμε τις τάσεις και τις συνθήκες που θα αναμορφώσουν την κοινωνία και την οικονομία μας προς το καλύτερο μακροπρόθεσμα, αξιοποιώντας έξι σημαντικά θέματα που αναδεικνύονται και στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν οι πολιτικές επιλογές του μέλλοντος:

1. Ιατρική πρόοδος πρωτοφανής, τιμολόγηση και διανομή φαρμάκων, κοινωνικές ανισότητες
Ζούμε μια από τις πιο συναρπαστικές και πολλά υποσχόμενες περιόδους ιατρικής εφεύρεσης και καινοτομίας στην ιστορία.
Εστιάζοντας στην αναζήτηση εμβολίου και θεραπειών κατά του COVID-19, η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να παράγει πολλές άλλες ανακαλύψεις, πολλές από τις οποίες θα αποφέρουν σημαντικά, διαρκή οφέλη.
Επιπλέον, η κρίση μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από πολύπλοκα ζητήματα που αφορούν την τιμολόγηση και τη διανομή φαρμάκων, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και το φάσμα των κοινωνικών και άλλων ανισοτήτων που επιτρέψαμε να επιδεινωθούν.

2. Ιδιωτική διασυνοριακή και διακρατική συνεργασία
Η βαθύτερη διασυνοριακή - ιδιωτική - τομεακή συνεργασία, συχνά εκτός του πεδίου αρμοδιοτήτων των κυβερνήσεων, τροφοδοτεί τα επιστημονικά άλματα.
Στην κινητοποίηση ενάντια στον κορωνοϊό, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μοιράζονται πληροφορίες όπως ποτέ άλλοτε, και οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεργάζονται με πρωτοφανείς τρόπους.
Αυτές οι συλλογικές προσπάθειες υποστηρίζονται από δυναμικές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, δείχνοντας ότι αυτό το μέσο ανάπτυξης μπορεί πράγματι να είναι μια κατάσταση «win-win» όταν είναι σωστά εστιασμένο και υπάρχει σαφής ευθυγράμμιση.

3. Ψηφιακή έκρηξη στην επεξεργασία δεδομένων
Οι οικονομικές διαταραχές που οφείλονται στην πανδημία έχουν οδηγήσει σε πολλές προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα για τη συλλογή και ανάλυση ενός ευρύτερου φάσματος δεδομένων υψηλής συχνότητας σε τομείς που εκτείνονται πέρα ​​από την ιατρική.
Στην πειθαρχία των οικονομικών, για παράδειγμα, υπάρχει ένα τεράστιο κύμα ενδιαφέροντος για καινοτόμες νέες μεθόδους μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας μέσω κοκκωδών δεικτών υψηλής συχνότητας, όπως κινητικότητα (γεωγραφική τοποθεσία smartphone), κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και λιανική κυκλοφορία, καθώς και χρήση πιστωτικών καρτών και κρατήσεις εστιατορίων.
Αυτές οι μετρήσεις συμπληρώνουν τώρα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που καταρτίζονται από τις κυβερνήσεις, παρέχοντας σημαντικό περιθώριο για ασκήσεις σύγκρισης και αντίθεσης που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και τη συνάφεια της πολιτικής των προσπαθειών συλλογής δεδομένων.

4. Συλλογική ευαισθητοποίηση στις συνέπειες των κινήσεων, δράσεων, αποφάσεων
Το σοκ από την πανδημία του COVID-19 αύξησε τη συλλογική μας ευαισθητοποίηση στις συνέπειες και στον χαμηλό ή υψηλό αντίκτυπο ή όπως αποκαλούνται στους "κινδύνους ουράς".
Ξαφνικά, πολλοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σκέφτονται περισσότερο όσον αφορά την πλήρη κατανομή των πιθανών αποτελεσμάτων, ενώ στο παρελθόν επικεντρώνονταν μόνο στα πιο πιθανά γεγονότα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν γίνει πιο ανοιχτοί σε αναλύσεις σεναρίων υπό το ευρύτερο φάσμα «εάν-τότε» που προκαλούν τέτοιες αναλύσεις.

5. Κλιματική αλλαγή: είναι εφικτός και ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο περιβάλλον
Στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής - ένας μεγάλος κίνδυνος που κάποιοι θεωρούνται λανθασμένα ως μακρινή «ουρά» αντί για τη βασική γραμμή των συνεπειών- η απότομη μείωση των επιβλαβών εκπομπών αερίων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει δώσει σαφείς ενδείξεις ότι είναι δυνατός ένας νέος τρόπος.
Και είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάληψη μιας διαρκούς και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης.
Η πόρτα είναι ανοιχτή για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις για τον μετριασμό των επιβλαβών επιδράσεων επί του κλίματος και την προσαρμογή, ενώ υπάρχει ένας αυξανόμενος κοινωνικός συντονισμός που απαιτεί το νέο κανονικό να είναι «πράσινο».

6. Τα «φυσικά πειράματα» επί της ηγεσίας, διακυβέρνησης, της συνεργασίας, της ευθύνης: κρατικής, εταιρικής απέναντι σε μια ανθρώπινη κοινωνία
Η πανδημία οδήγησε την κάθε χώρα σε μια σειρά «φυσικών πειραμάτων», τα οποία έδωσαν φως σε μια σειρά θεμάτων που υπερβαίνουν την υγεία και την οικονομία.
Τα συστήματα διακυβέρνησης και οι ηγεσίες παγκοσμίως αποκάλυψαν μια μεγάλη απόκλιση στην ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στο ίδιο μεγάλο σοκ.
Αυτά τα θέματα δεν περιορίστηκαν στον δημόσιο τομέα.
Η εταιρική ευθύνη έχει επίσης αναδειχθεί μετά την προσπάθεια της κάθε εταιρείας να ανταποκριθεί σε αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο.
Και η πολυμερής συνεργασία έχει αποδειχθεί ότι λείπει, αυξάνοντας τις απειλές για όλους.
Τέλος, η κρίση απαιτεί από πολλές εταιρείες να διεξάγουν ειλικρινείς συνομιλίες σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να επινοήσουν καινοτόμες λύσεις για να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων.
Υπήρξαν ήδη εκτεταμένες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, αλληλεπιδρούμε με συναδέλφους και καταναλώνουμε αγαθά και υπηρεσίες, και μόνο μερικές από αυτές είναι πιθανό να αντιστραφούν μετά την επιδημία της πανδημίας.
Ο παραπάνω κατάλογος είναι μόνο προκαταρκτικός των ευκαιριών που προσφέρει η πανδημία.
Το θέμα δεν είναι να υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του σοκ και της αβεβαιότητας που αντιμετώπισε η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η πανδημία και η ήδη μακρά της διάρκεια είναι ο λόγος για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη συλλογική μας αντίδραση.
Η πρόκληση τώρα είναι να επεκτείνουμε και να βελτιώσουμε αυτήν τη λίστα, ώστε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρουμε και να κλειδώσουμε τις πιο θετικές τάσεις μακροπρόθεσμα.
Ενεργώντας μαζί, μπορούμε να μετατρέψουμε μια περίοδο βαθιάς αντιξοότητας σε μια κοινή ευημερία για εμάς και για τις μελλοντικές γενιές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης