Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Το δημογραφικό είναι η αχίλλειος πτέρνα των δημόσιων οικονομικών

tags :
Deutsche Bank: Το δημογραφικό είναι η αχίλλειος πτέρνα των δημόσιων οικονομικών
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσουν να επεκτείνονται τα επόμενα χρόνια, γιατί δεν μπορούν να τυπώσουν μωρά...
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει και αναμένεται να αντιμετωπίσει ο ανεπτυγμένος κόσμος είναι η συρρίκνωση του πληθυσμού, η οποία αποτελεί αυξανόμενα την αχίλλειο πτέρνα της ανάπτυξης, αλλά και του χρέους των κρατών, όπως αναφέρει η Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τον γερμανικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό, οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσουν να επεκτείνονται τα επόμενα χρόνια.
Η πανδημική κρίση της Covid-19 επιτάχυνε την έλευση μιας τάσης που ήταν θέμα χρόνου να τύχει εφαρμογής.
Ο κορωνοϊός δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο αποδιοπομπαίος τράγος για την επικών διαστάσεων πλημμυρίδα ρευστότητας που έλαβε χώρα.
Η φονική νόσος που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο επέτρεψε τόσο στις κεντρικές τράπεζες όσο και στους πολιτικούς να ασκήσουν μια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική τόσο στο νομισματικό όσο και στο δημοσιονομικό πεδίο, αυξάνοντας ωστόσο το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη.
Η Deutsche Bank προβαίνει σε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση, συνυπολογίζοντας τα χρέη των κρατών και το δημογραφικό πρόβλημα.
«Ένας λόγος για την πυραμίδα χρέους που εμφανίζουν τα ανεπτυγμένα κράτη είναι το δημογραφικό πρόβλημα.
Πριν από αυτό ο αριθμός των εργαζομένων αυξανόταν.
Έτσι, μια μεγαλύτερη ομάδα στη δημογραφική ομάδα εξοφλούσε τα χρέη της προηγούμενης και της τρέχουσας γενιάς»
Ωστόσο, όπως δείχνει στον παρακάτω πίνακα, από το 2010, «αυτή η δημογραφική τάση αντιστράφηκε και ως εκ τούτου η πυραμίδα του χρέους αποτέλεσε μείζον πρόβλημα».
Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτουν το κενό τυπώνοντας χρήματα και επιτρέποντας έτσι στο χρέος τους να φαίνεται πιο βιώσιμο - εκτός εάν οι αρχές είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν την αθέτηση χρεών ή αν κάνουν σημαντικές αυξήσεις στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.
«Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να τυπώσουν μωρά, έχουν όμως τη δυνατότητα να τυπώσουν χρήματα» αναφέρει σκωπτικά ο αναλυτής της Deutsche Bank, Jim Reid.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορούμε να προσθέσουμε είναι ότι, παρότι η Fed και οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα δεν μπορούν να τυπώσουν μωρά, σίγουρα μπορούν να δώσουν χρήματα στους πολίτες για να αποκτήσουν μωρά.
Αυτό θα είναι το στοίχημα την επόμενη δεκαετία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης