Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ευκαιρία ή παγίδα το χρηματιστήριο; Σε κρίσιμα τεχνικά σημεία δεκάδες μετοχές – Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ευκαιρία ή παγίδα το χρηματιστήριο; Σε κρίσιμα τεχνικά σημεία δεκάδες μετοχές – Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Ανοδική κίνηση θα πρέπει να συνοδευτεί από θετικές ειδήσεις (πχ επιβεβαίωση της αποκλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων) αλλά και αυξημένες συναλλαγές
ίναι η πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες απραξίας, μιζέριας και απαξίωσης, που το ΧΑ δείχνει σημάδια ζωής και αντιδρά στις θετικές ειδήσεις.
Με αφορμή τη μείωση των γεωπολιτικών εντάσεων το ΧΑ αντέδρασε στις τελευταίες συνεδριάσεις, αυξάνοντας συναλλαγές και προσεγγίζοντας τις 670 μονάδες, δοκιμάζοντας τις πρώτες κρίσιμες στηρίξεις.
Ωστόσο έχει ακόμα δρόμο να διανύσει πριν διασπάσει τη συσσώρευση των τελευταίων μηνών.
Πλέον βρίσκεται σε αρκετά κρίσιμα επίπεδα και από την πορεία της αγοράς στις επόμενες συνεδριάσεις θα κριθεί το αν πρόκειται για ευκαιρία ή παγίδα, αν δηλαδή θα καταφέρει να ξεπεράσει τις 680-690 μονάδες ή θα γυρίσει και πάλι στη ζώνη συσσώρευσης, διολισθαίνοντας χαμηλότερα.
Για πρώτη ωστόσο φορά στους τελευταίους δύο μήνες δείχνει έτοιμο για καλύτερα επίπεδα τιμών.
Δεν είναι μία ούτε δύο οι μετοχές που βρίσκονται σε κρίσιμα επίπεδα αλλά δεκάδες δημιουργώντας εύλογα το ερώτημα αν είναι ευκαιρία ή παγίδα η αγορά ή η πώληση μετοχών σε αυτά τα επίπεδα.
Όλα είναι πιθανά στην παρούσα φάση μετά και την επανακατάληψης του οχυρού των 660 μονάδων.
Κάποιες μετοχές έχουν διασπάσει ανοδικά τη συσσώρευση των τελευταίων μηνών αφού πέρασε πρώτα μία περίοδος στασιμότητας και χαμηλών όγκων συναλλαγών.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως οι «σωστές» τοποθετήσεις χτίζονται σε περιόδους όπου μετοχές συσσωρεύουν, κάνουν εξαιρετικά μικρούς όγκους και γενικά έχουν «ξεχαστεί» από τους επενδυτές.
Στη συνέχεια ακολουθεί διάσπαση της συσσώρευσης με αυξημένους όγκους συναλλαγών και σημαντικές αποδόσεις σε ελάχιστες συνεδριάσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πορεία της Autohellas το τελευταίο διάστημα.
Το γράφημα της μετοχής είναι κατατοπιστικό.
Ενώ στα ψηλά (πάνω από τα 7 ευρώ) και πριν το ξέσπασμα της κρίσης έκανε υψηλούς όγκους και βρισκόταν στο επίκεντρο, μετά το ξέσπασμα της κρίσης η μετοχή κατέρρευσε και παρέμεινε χαμηλά και με αποδόσεις σημαντικά χειρότερες από αυτές της αγοράς.
Οι αποχωρήσεις των μεγάλων επενδυτών κράτησαν τους όγκους σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τον Ιούλιο.
Η μετοχή έγραψε και νέα χαμηλά σε σύγκριση με αυτά του Μαρτίου, αλλά από τον Ιούλιο άρχισε να συσσωρεύει μεταξύ 3,25-3,50 ευρώ με τους όγκους να μειώνονται.
Μετά από 5 ανοδικές συνεδριάσεις εκ των οποίων οι 3 με σημαντική άνοδο, η μετοχή έχει σπάσει τη συσσώρευση και κινείται προς τα 4,25- 4,30 ευρώ, όπου εκεί αρχίζει να προσεγγίζει σημαντικές αντιστάσεις.
Ήδη έχει δώσει εξαιρετικές αποδόσεις σε όσους τοποθετήθηκαν χαμηλά, καθώς χθες έκλεισε στα 4,10 ευρώ με υψηλό στα 4,20 ευρώ.
Image
Από την άλλη, μετοχές όπως για παράδειγμα η Viohalco, από τα 2,20 ευρώ έχει κινηθεί προς τα 2,60 ευρώ, αλλά τώρα προσεγγίζει κρίσιμα επίπεδα και θα δείξει αν η αντίδραση θα παραμείνει εντός του εύρους συσσώρευσης (2,20-2,60 ευρώ) ή θα γίνει διάσπαση με υπέρβαση του εκθετικού κινητού των 200 ημερών ο οποίος βρίσκεται στα 2,62 ευρώ.
Με άλλα λόγια η κίνηση μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για τοποθετήσεις αν γίνει διάσπαση, ή παγίδα αν συνεχιστεί η συσσώρευση, αφού όσοι αγοράσουν στα τρέχοντα επίπεδα δεν αποκλείεται να δουν ξανά τη μετοχή να διολισθαίνει ίσως και προς τα 2,20 ευρώ περίπου αν επιβεβαιωθεί η συνέχιση της συσσώρευσης.
Χθες πάντως ακούμπησε για πρώτη φορά τον κινητό των 200 ημερών.
Image
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μία ακόμη περίπτωση όπου η συσσώρευση συνεχίζεται με τη μετοχή να πλησιάζει το άνω μέρος, δηλαδή τα 6,60-6,70 ευρώ.
Μόνο υπέρβαση των 6,90 ευρώ θα στείλει μήνυμα διάσπασης, διαφορετικά θα μπορούσε η συσσώρευση να συνεχιστεί και να βρεθεί ξανά η μετοχή στα 5,90 ευρώ ή και χαμηλότερα.
Άλλωστε το έχει κάνει αρκετές φορές από τον περασμένο Μάιο.
Ο ΟΛΠ δοκιμάζει τον εκθετικό κινητό μέσο των 100 ημερών, αλλά μόνο με πέρασμα πάνω από τα 18,5 ευρώ θα πείσει ότι πάει για κάτι καλύτερο και πως αφήνει πίσω του τη συσσώρευση.
Image
Και για τις τραπεζικές μετοχές ισχύει το ίδιο και δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής διάσπαση κρίσιμων αντιστάσεων, με την Alpha Bank να κερδίζει μία πρώτη αντίσταση και την Εθνική να αναμετράται με τον εκθετικό των 100 ημερών.
Αλλά και σε επίπεδο δεικτών, ο γενικός δείκτης στη συνεδρίαση της Δευτέρας έκοψε ανοδικά τον κινητό των 100 ημερών αλλά μόνο υπέρβαση των 680 μονάδων θα αλλάξει το τοπίο.
Ανάλογη κίνηση και για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το προηγούμενο υψηλό που θα πρέπει να δοκιμάσει να είναι στις 1.660 μονάδες περίπου.
Ανοδική κίνηση θα πρέπει να συνοδευτεί από θετικές ειδήσεις (πχ επιβεβαίωση της αποκλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων) αλλά και αυξημένες συναλλαγές.
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης