Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απροετοίμαστη η Ελλάδα σε οικονομία και διπλωματία – Λάθος σύμμαχος ο Macron, σε κίνδυνο η ΑΟΖ του Καστελόριζου, νέα λιτότητα από το 2021

Απροετοίμαστη η Ελλάδα σε οικονομία και διπλωματία – Λάθος σύμμαχος ο Macron, σε κίνδυνο η ΑΟΖ του Καστελόριζου, νέα λιτότητα από το 2021
Είναι προφανές ότι με ωραιοποιήσεις και προπαγάνδα ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή οικονομία και στα ελληνοτουρκικά έχει το πάνω χέρι μπορεί να πουλάνε στο εσωτερικό αλλά δεν έχουν καμία τύχη στο εξωτερικό
Οι δύο βασικές προκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η οικονομία, όπου δεν έχει λεχθεί ξεκάθαρα η αλήθεια στους πολίτες για το τι θα επακολουθήσει όταν ξεκινήσει η δημοσιονομική προσαρμογή και βεβαίως η διπλωματία με επίκεντρο την Τουρκία… όπου η Ελλάδα στηρίζεται σε λάθος σύμμαχο τον Γάλλο Macron που αποδοκιμάζεται στην χώρα του.
Η ΝΔ πριν τις εκλογές είχε με καθαρή πολιτική ατζέντα που έτυχε αποδοχής από την κοινωνία απέναντι σε ένα τοξικό ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησε τις πολιτικές των μνημονίων χωρίς να τις πιστεύει.
Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, εκμεταλλευόμενη μεταξύ άλλων και το πατριωτικό αίσθημα των ελλήνων όπως στην περίπτωση της υπόθεσης των Σκοπίων.
Οι βουλευτές της ΝΔ προεκλογικώς συμμετείχαν σε πορείες και συλλαλητήρια κατά των Σκοπίων με το Σύνθημα η Μακεδονία είναι Ελληνική.
Όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση εκτελώντας μια ενδιαφέρουσα κυβίστηση αποδέχθηκε την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι διεθνιστές της Αριστεράς εκτέλεσαν στην ελληνική ιστορία και οι πατριώτες της ΝΔ την αποδέχθηκαν.
Όμως όπως είχε πει κάποτε και ο Κ. Μητσοτάκης ο έλληνας σε 10 χρόνια θα έχει ξεχάσει το όνομα… της Μακεδονίας και το ξέχασε… όπως αποδείχθηκε.
Την ίδια ώρα στα ελληνοτουρκικά θέματα ενώ κυριαρχεί πρόσκαιρα προφανώς ο πατριωτισμός του καναπέ και του πληκτρολογίου… ακολούθως σπεύδουν στο ζάπινγκ της τηλεόρασης για να μην χάσουν το τουρκικό σήριαλ με τον Χασάν….

Οι πικρές αλήθειες που πρέπει να πει η ΝΔ για την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ορισμένες αλήθειες στον ελληνικό λαό ειδικά για την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά.
Ποιες είναι αυτές οι αλήθειες;
Ότι λόγω του εγκληματικού λάθους του lockdown η ύφεση στην οικονομία -8% το 2020 για να αναπληρωθεί θα φθάσουμε έως το 2022 με 2023 και η δημοσιονομική προσαρμογή που θα ξεκινήσει από τα μέσα του 2021 θα επιφέρει νέα λιτότητα.
Η Ελλάδα με βάση το δημοσιονομικό έλλειμμα που μπορεί να φθάσει στο 10% με 11% του ΑΕΠ ή 20 δισεκ. θα πρέπει να το ισοσκελίσει και ακολούθως να επανέλθει σε πρωτογενές πλεόνασμα που είτε θα είναι 3,5% ή 2,2% επί του ΑΕΠ.
Άρα η Ελλάδα πρέπει να κλείσει ένα χάσμα 23-24 δισεκ. που αυτό μεταφράζεται σε λιτότητα και αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή.
Όταν το σοκ του κορωνοιού εξασθενήσει η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που οι αγορές θα εστιάσουν γιατί ούτε βιώσιμο χρέος διαθέτει, ούτε ισχυρά δημόσια οικονομικά.
Με χρέος στα 370 δισεκ. και ελλείμματα σοκ η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει εντός των προσεχών μηνών ένα σχέδιο επανόδου στην οικονομική κανονικότητα που περιλαμβάνει λιτότητα και δημοσιονομική προσαρμογή.
Μόνο έτσι οι αγορές θα πειστούν ότι η κυβέρνηση της Ελλάδος έχει σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα.
Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, δεν υπάρχουν ωραιοποιήσεις.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να πείσει τις αγορές, τους επενδυτές ότι έχει σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα.
Εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ ώστε να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα και να αγοράζει κρατικό ελληνικό χρέος η ΕΚΤ – έχει αγοράσει 11,5 δισεκ. – οι τιμές θα είχαν δεχθεί μεγάλη πίεση και οι αποδόσεις των ομολόγων θα είχαν εκτοξευθεί.
Το χρηματιστήριο που δεν χειραγωγείται τόσο εύκολα στην Ελλάδα όπως το χειραγωγεί η FED στην Wall δεν έχει ακολουθήσει την διεθνή τάση, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το 2021, για την επιστροφή στην κανονικότητα, για τις τράπεζες, για τα ελληνοτουρκικά.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση πρέπει να αποκαλύψει τι περιλάμβανε η έγγραφη συμφωνία και επίσης να παρουσιάσει τους κινδύνους για την ΑΟΖ την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Καστελόριζου.
Επίσης να αναφέρει ότι προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων με επίκεντρο θα θαλάσσια δικαιώματα.
Η άποψη ότι η Ελλάδα είναι σε όλα σωστή και η Τουρκία σε όλα λάθος είναι αφελής.
Η Τουρκία είναι ο παραβάτης και η Ελλάδα ο νομοταγής είναι ακριβές στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά σε κάποια ζητήματα και η Ελλάδα κάνει λάθη.
Στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την Τουρκία η Ελλάδα προσέφυγε στον Macron τον Γάλλο Πρόεδρο που είναι καιροσκόπος και έχει δικά του συμφέροντα στην περιοχή.
Συν τοις άλλοις στην Γαλλία ο Macron αντιμετωπίζει μεγάλη δυσαρέσκεια.
Τέτοια είναι η παρέμβαση της Γαλλίας που ούτε την Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία δεν μπορούσε να πείσει ώστε να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητικότητα της στο forum MED -7.
Προφανώς η κυβέρνηση πρέπει να πει στον ελληνικό λαό ότι τα επιχειρήματα περί συνόδου κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία είναι παραμύθια, οι μισές χώρες της ΕΕ διαφωνούν με οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Να σημειωθεί δε… ότι η στήριξη του Macron είναι να πληρώσουμε στους Γάλλους τα 18 Rafale, αυτό δεν λέγεται γαλλική στήριξη αλλά εκμετάλλευση της Ελλάδος στις δύσκολες στιγμές.
Επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να δικαιολογήσει στον ελληνικό λαό τι θα σημάνει μια πιθανή απώλεια – μερική απώλεια – της ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά και άλλων θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

Είναι προφανές ότι με ωραιοποιήσεις και προπαγάνδα ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή οικονομία και στα ελληνοτουρκικά έχει το πάνω χέρι μπορεί να πουλάνε στο εσωτερικό αλλά δεν έχουν καμία τύχη στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή προφανώς διαφέρει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε πυξίδα και έβαλε σε περιπέτειες την χώρα, να προετοιμάσει την ελληνική κοινωνία για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης