Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Γιατί τα μηδενικά επιτόκια στις ΗΠΑ θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το 2023

Rabobank: Γιατί τα μηδενικά επιτόκια στις ΗΠΑ θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το 2023
Η αγορά προσδοκά πως η Fed θα συνεχίσει την πολιτική μηδενικών επιτοκίων έως το 2023
Έως το 2023 αναμένεται να συνεχιστεί η επεκτατική νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed), σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Εν αναμονή των ανακοινώσεων του νέου σχεδίου δράσης της Fed τη 16 Σεπτεμβρίου 2020, όπως αναφέρεται σχετικά από τους αναλυτές της τράπεζας, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν μπορεί να αποτιμηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, σε μεσοπρόθεσμη βάση, όπερ σημαίνει πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν «βλέπουν» να αυξάνεται.
Φυσικά, ανάλογη είναι η κατάσταση στην κατεξοχήν αποπληθωριστική χώρα, την Ιαπωνία, αλλά και την Ευρώπη.
Η αγορά, σε κάθε περίπτωση, προσδοκά πως η Fed θα συνεχίσει την πολιτική μηδενικών επιτοκίων έως το 2023.
Αυτό ακούγεται σίγουρα αισιόδοξο.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν αναδυθεί δύο ομάδες.
Από τη μια είναι εκείνοι που είναι bullish για την αγορά συναλλαγμάτος λόγω του πληθωρισμού που ενισχύεται, ενώ από την άλλη είναι εκείνοι που θεωρούν πως οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών θα αναγκαστούν να νομισματοποιήσουν το χρέος τους και ως εκ τούτου είναι bearish.
Στο μεταξύ, στον χώρο της τεχνολογίας, το Facebook απειλείται να κατηγορηθεί για μονοπώλιο.
Μάλιστα, εναντίον του διεξάγεται έρευνα που ενδέχεται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους.
Θυμηθείτε ότι η Google αντιμετωπίζει ήδη κάτι παρόμοιο.
Πάντως, δεδομένου ότι πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές, τα εν λόγω μονοπώλια μπορεί να εξαφανιστούν εν μια νυκτί.
Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έκρινε πως η επιβολή δασμών στην Κίνα εκ μέρους των ΗΠΑ είναι μια πρακτική που παραβιάζει το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο.
Λαμβανομένου υπόψη όμως πως ο ΠΟΕ, σε δεύτερο βαθμό, χειραγωγείται από τις ΗΠΑ, η απόφαση αυτή είναι δίχως αντίκρισμα.
Οπότε οι δασμοί αναμένεται, μετά την έφεση που θα υποβάλουν οι ΗΠΑ, να κριθούν σύννομοι.
Κατά τ’ άλλα, οι ΗΠΑ μόλις κατήργησαν τους δασμού στο εισαγόμενο από τον Καναδά αλουμίνιο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Johnson εξακολουθεί να ασχολείται με αντάρτες του κόμματος που προσπαθούν να τον εμποδίσουν να προχωρήσει σε ένα σκληρό Brexit.
Τα τελευταία νέα είναι ότι το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά μπορεί να τροποποιηθεί για να δώσει στο Κοινοβούλιο λόγο για την ενεργοποίηση της πιο αμφιλεγόμενης ρήτρας.
Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βοήθησε καθόλου, καθώς δήλωσε ότι, ναι, μπορεί να αναγκαστεί να απαγορεύσει όλες τις βρετανικές εισαγωγές ζώντων ζώων και ζωικών προϊόντων όπως τυρί, βόειο κρέας, αυγά, κοτόπουλο και αρνί από την 1η Ιανουαρίου.
Στο μέτωπο του κορωνοϊού, ο Bill Gates ήταν στα μίντια αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας πως εν ριπή οφθαλμού μια κρίση υγείας έγινε οικονομική κρίση, επισιτιστική κρίση, στεγαστική κρίση, πολιτική κρίση.
Αφού έδωσε μερικές πειστικές απαντήσεις για τον ιό, είπε πως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να βιάζονται για την έγκριση ενός εμβολίου.
Κατά τ’ άλλα, όλες οι ειδήσεις είναι ακριβείς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρέχουν σε κάθε χρήστη όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα ιστοριών από όλο το πολιτικό φάσμα, ώστε όλοι να μπορούν να ζυγίζουν και να ισορροπούν κάθε εξέλιξη προσεκτικά στο κατάλληλο πλαίσιο.
Έχουμε πραγματικά αποτελεσματικά μέσα.
Με τον ίδιο τρόπο έχουμε αποτελεσματικές αγορές, υπό την εποπτεία των κεντρικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης