Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναταράξεις στη Wall Street λόγω Fed - Έντονη μεταβλητότητα - Oριακές μεταβολές για DAX

Αναταράξεις στη Wall Street λόγω Fed - Έντονη μεταβλητότητα - Oριακές μεταβολές για DAX
Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, δίνοντας σήμα στις αγορές ότι θα τα διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023
Μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 16/9 οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, δίνοντας σήμα στις αγορές ότι θα τα διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023.
Αναλυτικότερα αετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής όπως αναμενόταν, ενώ παράλληλα έστειλε σήμα ότι θα τα διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023.
Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) «αναμένει να διατηρήσει μια προσαρμοστική στάση της νομισματικής πολιτικής έως ότου επιτύχει πληθωρισμό 2%.
Προϊόντος του χρόνου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα παραμένουν σταθεροποιημένες στο 2%.
Η δήλωση αντικατοπτρίζει το νέο μακροπρόθεσμο πλαίσιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στο οποίο οι αξιωματούχοι θα επιτρέψουν στον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον στόχο του 2% μετά από περιόδους χαμηλής απόδοσης.
H αλλαγή αυτή ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell.
Ως «αβέβαιο» χαρακτήρισε το οικονομικό τοπίο και την ανάκαμψη από την κρίση του κορω-νοϊού ο επικεφαλής της Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, ο οποίος μίλησε στον απόηχο των ανακοινώσεων νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
Όπως ανέφερε ο ανώτατος κεντρικός τραπεζίτης, θα χρειαστεί εκτεταμένη στήριξη από τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για να επιτευχθεί η επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων (QE) θα παραμείνουν για όσο κριθεί απαραίτητο.
Αφού σημείωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παραμένει μακριά από τα προ-κρίσης επίπεδα, δεν απέκλεισε αλλαγή στη στάση νομισματικής πολιτικής -περαιτέρω χαλά-ρωση- από τη Fed, αν χρειαστεί.
Ο κ. Powell έκανε λόγο για «ισχυρή» προοπτική σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις που δημοσιο-ποίησε η Fed, ενώ έκανε λόγο και για «διάρκεια» στην ανάκαμψη.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνουν επίσης τις αντίστοιχες πολιτικές τους αποφάσεις την Πέμπτη 17/9/2020.
Ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2020, μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων και ελαφρά υψηλότερη ανάπτυξη το  2021, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές της.
Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 4,5% και θα αυξηθεί το 2021 κατά 5% έναντι μείωσης κατά 6% και αύξησης κατά 5,2% αναθεωρώντας την πρόβλεψη του Ιουνίου 2020.
Για το επόμενο διάστημα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 5% το 2021.
Ωστόσο, οι προοπτικές «παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες» λόγω της πανδημίας.
Με την επιδημία του κορωνοϊού να εξελίσσεται ραγδαία και με την ανησυχία των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών να εκτινάσσεται στα ύψη δεδομένης και της σύμπτωσης της με την εποχική γρίπη και τις υπόλοιπες ιώσεις, οι επόμενοι μήνες για την παγκόσμια οικονομία και υγεία φαντάζουν εξαιρετικά κρίσιμοι.
Στις ΗΠΑ όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 196.000 και με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 600.000 θύματα έως τον Ιανουάριο ο πρόεδρος Trump εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός των επόμενων 3 με 4 εβδομάδων θα είναι διαθέσιμο στους πολίτες το εμβόλιο, τη στιγμή που στην Κίνα, όπου η επιδημία είναι σε ύφεση, έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί σε χιλιάδες πολίτες με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους.
Και ενώ η αμφιλεγόμενη αυτή πολιτική της Κίνας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής και επιστημονικής γνώμης, η Ρωσία ανακοίνωσε πως 1 στους 7 εθελοντές που εμβολιάζονται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik-V εμφάνισε πυρετό και αδυναμία.
Την ίδια στιγμή ο κορωνοϊός συνεχίζει να καλπάζει στη Λατινική Αμερική αλλά και στην Ινδία, η οποία είδε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της να ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στην Αυστραλία, με τις αρχές της Πολιτείας της Βικτόρια να μελετούν το σενάριο άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία προσεγγίζουν τους 936.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 29,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε άνοδο +0,13% στις 28.032 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,46% στις 3.385 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -1,25% στις 11.050 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 26,11 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με κέρδη +0,29% στις 13.255 μονάδες.
Image
The Fed's New Dot Plot
Η δήλωση αντικατοπτρίζει το νέο μακροπρόθεσμο πλαίσιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στο οποίο οι αξιωματούχοι θα επιτρέψουν στον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον στόχο του 2% μετά από περιόδους χαμηλής απόδοσης.
H αλλαγή αυτή ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδο των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6%, από +1% που ήταν η εκτίμηση των αναλυτών.
Οι πωλήσεις εξαιρουμένων των καυσίμων και των οχημάτων, σημείωσαν άνοδο 0,7%
Στα εταιρικά νέα της ημέρας οι διαφημιστές του Facebook που απέφευγαν το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, εξαιτίας ανησυχιών για την ελλειπή πολιτική της κατά της ρητορικής μίσους, επιστρέφουν στην πλατφόρμα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της εταιρείας, Nicola Mendelsohn.
Το στέλεχος του Facebook ανέφερε στο Bloomberg την δυνατότητα του Facebook που τώρα, όπως ισχυρίστηκε η ίδια, μπορεί να καταγράψει «περίπου το 95%» του περιεχομένου μίσους.
Η εν λόγω ανίχνευση θα γίνεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης αλλά και ανθρώπινων κριτικών.
Η λίστα πάντως των επωνυμιών που σταμάτησαν να επενδύουν στις πλατφόρμες του Facebook φέτος ή συμμετείχαν σε δημόσιο «μποϊκοτάζ», περιέχει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα brands στον κόσμο, όπως η Coca-Cola, η σοκολάτα Hershey, οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών PlayStation και η Lego.
Η Mendelsohn δεν αποκάλυψε ωστόσο ποιοι διαφημιζόμενοι επέστρεφαν.
Για τον Αύγουστο (2020), η General Motors Co., η Ford Motor Co. και η Benile Jerry της Unilever δήλωσαν  πάντως ότι δεν διαφημίζονταν ακόμη στο Facebook.
Νωρίτερα φέτος (2020), η εταιρεία κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης δέχθηκε έντονες πιέσεις μεταξύ άλλων και για τις διαφημιστικές πρακτικές της.

Στάση αναμονής στις ευρωαγορές

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές εν όψει των σημερινών 16/9 ανακοινώσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές.
Οι αγορές αναμένουν τις εκτιμήσεις της Fed για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της αμερικανικής οικονομίας.
Τα πρόσφατα δεδομένα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, ήταν επίσης ενθαρρυντικά, ιδίως λόγω της ενίσχυσης του δείκτη ZEW επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία.
Τα οικονομικά στοιχεία γύρω από τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν τον δείκτη καταναλωτή  (CPI) της χώρας να αυξάνεται 0,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020, μια μεγαλύτερη άνοδο από το 0,1% που αναμένεται ευρέως.
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η ENI βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού ο ιταλικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε αργά την Τρίτη 15/9/2020 ότι συμφώνησε να καταβάλλει ένα ενδιάμεσο μέρισμα για το 2020.
Επιπλέον, η Geberit ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει διαδικασία εξαγοράς έως και 500 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, ξεκινώντας την Πέμπτη η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως δύο χρόνια το πολύ.
Ο Διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας British Airways υπερασπίστηκε την απόφαση της εταιρείας να μειώσει έως και 12.000 θέσεις εργασίας,παραδεχόμενος μπροστά στους βουλευτές ότι η επιχείρηση αγωνίζεται για επιβίωση.
Ο Alex Cruz είπε ότι η πανδημία του κορωνοϊού είχε καταστρέψει την επιχείρηση ενώ την ίδια ώρα, οι άνθρωποι διαστάζουν να ταξιδέψουν, γεγονός ακόμη πιο απαισιόδοξο για το μέλλον των ταξιδιών.
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης στους βουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών ότι η αεροπορική βιομηχανία έχει αλλάξει «ριζικά» λόγω της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία.
Η British Airways υπογραμμίζει μάλιστα ότι όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση δεν είναι ένα «προσωρινό αποτέλεσμα».
Zημιές 195 εκατ. ευρώ σημείωσε η ισπανική Inditex, ιδιοκτήτρια των Zara, Oysho, Massimo Dutti και Pull&Bear, με το πλήγμα λόγω της πανδημίας να είναι ισχυρό.
Αναλυτικά, η Inditex σημείωσε ζημιές 195 εκατ. ευρώ στο α΄εξάμηνο, έναντι κερδών 1,55 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.
Οι καθαρές πωλήσεις υποχώρησαν στα 8,03 δισ. ευρώ από 12,82 δισ. ευρώ το 2019, παρά την εκτόξευση των online πωλήσεων κατά 74%.
Πάντως ο ισπανικός κολοσσός μόδας αναμένει γρήγορη ανάκαμψη εν όψει β΄εξαμήνου.

Εν αναμονή της Fed οι αγορές της Ασίας - Μεικτά πρόσημα στους δείκτες

Τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένουν οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν μεικτά πρόσημα.
Μετά τα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις στην Κίνα, καθώς και την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση της Fed, την πρώτη μετά τις δηλώσεις του Jerome Powell για ανοχή στον υψηλό πληθωρισμό.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,58% στις 3.360 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με οριακή μεταβολή +0,09% στις 23.475 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακή πτώση -0,01% στις 24.462 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,42% στις 3.281 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,16% στις 39.109 μονάδες.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης