Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί κατά 30% μέσω της έκδοσης πράσινων ομολόγων

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί κατά 30% μέσω της έκδοσης πράσινων ομολόγων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιοποιήσει τις αγορές σε πρωτοφανή κλίμακα το επόμενο έτος
Τον τρόπο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και της σύμπηξης ενός μετώπου για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων παρουσίασε η πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιοποιήσει τις αγορές σε πρωτοφανή κλίμακα το επόμενο έτος και το 30% των κεφαλαίων θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσω πράσινων ομολόγων, δήλωσε η επικεφαλής της Commission, σε ομιλία-ορόσημο την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.Η Commission πρότεινε αυστηρότερους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας τη βιομηχανική ρύπανση και χρηματοδοτώντας μια πράσινη ανάκαμψη από τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της Ένωσης.
Ειδικότερα, η Ursula von der Leyen, στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, πρότεινε την αυστηροποίηση των στόχων για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030, έναντι του υφιστάμενου στόχου για μείωση κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε η Ε.Ε. να εκδώσει πράσινα ομόλογα, συνολικού ύψους 225 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το σύνολο των πράσινων χρεογράφων που είχαν εκδοθεί παγκοσμίως το 2019.
«Είμαστε παγκόσμιοι ηγέτες στην πράσινη χρηματοδότηση και ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων παγκοσμίως», δήλωσε η Von der Leyen στo Eυρωκοινοβούλιο, προσθέτοντας:
«Και μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι θα θέσουμε ως στόχο το 30% των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της NextGenerationEU που θα συγκεντρωθούν μέσω πράσινων ομολόγων».
Τα πράσινα ομόλογα αποτελούν τον έναν πυλώνα προς τη μετάβαση προς οικονομίες με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα.
Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει στην ψηφιακή επανάσταση.
«Πρόκειται για τη στιγμή της Ευρώπης», τόνισε η πρόεδρος της Commission.
Η ίδια παραδέχθηκε ότι οι προτάσεις θα διχάσουν τις χώρες-μέλη, καθώς οι στόχοι προϋποθέτουν μεγάλες επενδύσεις σε μεταφορές, βαριά βιομηχανία και ενέργεια, ενώ οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης