Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Charles Saint-Prot (Γάλλος Πολιτικός Επιστήμονας): Είναι λάθος που ο Macron πήρε θέση υπέρ της Ελλάδος – Γελούν οι μεγάλες δυνάμεις

Charles Saint-Prot (Γάλλος Πολιτικός Επιστήμονας): Είναι λάθος που ο Macron πήρε θέση υπέρ της Ελλάδος – Γελούν οι μεγάλες δυνάμεις
Daily Sabah: Γάλλοι αναλυτές επικρίνουν τον Macron για την μεροληπτική στάση του μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στην Α. Μεσόγειο
Γάλλοι αναλυτές επικρίνουν τον Macron για την μεροληπτική στάση του μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στην Α. Μεσόγειο αναφέρει η Τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.
Γάλλοι εμπειρογνώμονες έχουν επικρίνει τον Πρόεδρο Macron για το γεγονός ότι η Γαλλία είναι μέρος των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία πρέπει να λάβει αμερόληπτη στάση και να ενθαρρύνει τον διάλογο και όχι την ένταση στην περιοχή
Ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ουδέτερη στάση στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αντί να αυξάνει τις εντάσεις, λένε Γάλλοι ειδικοί, σημειώνοντας ότι η αμφιλεγόμενη στάση του Macron είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί.
Ο Jean Dominique Merchet, στρατιωτικός και διεθνής εμπειρογνώμονας στρατηγικής που γράφει για τη γαλλική εφημερίδα L'Opinion, δήλωσε ότι ο Macron πρέπει να μειώσει τις εντάσεις και να διασφαλίσει ότι οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Ωστόσο, η Γαλλία, δυστυχώς, δεν επέλεξε αυτό το μονοπάτι και αποφάσισε να συμμαχήσει με την Ελλάδα», δήλωσε ο Merchet, προσθέτοντας ότι ο Macron είχε επιλέξει να στηρίξει την Ελλάδα παρά να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών.
Σημειώνοντας ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν καινούργια, ο συγγραφέας υπαινίσσεται το βιβλίο του Christopher Clark «The Sleepwalkers», λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επέτρεψαν τον εαυτό τους να μπουν σε πόλεμο στο όνομα της αλληλεγγύης μεταξύ συμμάχων.
Υποστήριξε ότι η μείωση των εντάσεων στη σύγκρουση Τουρκίας-Ελλάδας σχετικά με τα δικαιώματα πρόσβασης σε φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν η επιθυμία πολλών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του ΝΑΤΟ.
«Η Γαλλία δεν θα πρέπει επομένως να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Merchet, προειδοποιώντας για τη γαλλική συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την οποία αναφέρθηκε ως «ορκισμένοι εχθροί» της Τουρκίας.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αραβικών Εμιράτων έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Άγκυρα μπορεί να αναστείλει τις διπλωματικές της σχέσεις με την κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι μετά τη συμφωνία Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ.
Τούρκοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν τρομοκρατικές οργανώσεις εχθρικές προς την Τουρκία και έχουν μετατραπεί σε ένα χρήσιμο πολιτικό και στρατιωτικό εργαλείο για άλλες χώρες.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μέρος ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επιδιώκει την ανατροπή των εδαφών που έχουν διεκδικήσει οι Houthi στην Υεμένη.
Στη Λιβύη, το Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν τον στρατάρχη Khalifa Haftar επιδιώκοντας να εκδιώξει την νόμιμη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ.
Τα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν επίσης το καθεστώς του Assad  στη Συρία στην επίθεσή του ενάντια στη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα και οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τα Αραβικά Εμιράτα ότι προσφέρουν οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη στην τρομοκρατική ομάδα του ΡΚΚ κατά της Τουρκίας.

Charles Saint-Prot: Οι μεγάλες δυνάμεις γελούν με την θέση του Macron στην Ανατολική Μεσόγειο

Εν τω μεταξύ, ο Charles Saint-Prot, Γάλλος πολιτικός επιστήμονας και διευθυντής του Παρατηρητηρίου Γεωπολιτικών Μελετών στο Παρίσι, υποστήριξε επίσης ότι ο Macron έκανε ένα λάθος υποστηρίζοντας την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επικρίνοντας τον Macron επειδή απέχει πολύ από έναν ηγέτη κατάλληλο για να εκπροσωπήσει την Γαλλία, ο Saint-Prot είπε ότι η στάση του ήταν μάλλον επικίνδυνη και ενθάρρυνε την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση να αυξήσουν τις εντάσεις. Σημείωσε ότι οι αντι-Τουρκικές πολιτικές του Macron έρχονται επίσης σε αντίθεση με τα πολιτικά έθιμα της Γαλλίας.
«Ο Macron ανήκει στη γενιά που δεν έχει γνώση της ιστορίας μετά το 1968», δήλωσε ο Saint-Prot, προσθέτοντας ότι τα συναισθήματα δεν ήταν ο καλύτερος οδηγός στην πολιτική .
Συνέχισε αμφισβητώντας πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει το τίμημα για 18 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale που θα πουλήσει η Γαλλία στην Ελλάδα.
Ο Γάλλος εμπειρογνώμονας συνέχισε λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Βερολίνο χλευάζουν όλοι με τη θέση του Macron την θεωρούν ακατανόητη.
Χλευάζοντας τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Macron σχετικά με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Saint-Prot είπε ότι ήταν θετικό για τον Γάλλο πρόεδρο να «μην θυμώνει» τον τουρκικό λαό.
«Ο Macron χρησιμοποιεί την Τουρκία για να δείξει ότι είναι δυνατός, αλλά δεν γνωρίζει ότι κάνει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να γελάσει», δήλωσε ο Saint-Prot.
Επικρίνοντας τον Macron για να ακούγεται σαν ακροδεξιός πολιτικός στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Saint-Prot τον προειδοποίησε ότι βρίσκεται σε λάθος δρόμο καθώς η εξωτερική πολιτική δεν είναι ο τρόπος να κερδίσει εκλογές στη Γαλλία.
«Ο λόγος για τον οποίο ο Macron εφαρμόζει αντι-Τουρκικές πολιτικές θα μπορούσε να οφείλεται στις εκλογές», είπε.
Ο Saint-Prot είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν γνώριζε τίποτα για τη Μεσόγειο και ότι ήταν λάθος για τη Γαλλία να υποστηρίξει λάθος χώρες.
«Η Γαλλία πρέπει να προσπαθήσει να κατανοήσει την Τουρκία.
Θα μπορούσαν να υπάρξουν διαφωνίες, αλλά ο Macron και η γαλλική κυβέρνηση έχουν τώρα μνησικακία εναντίον των Τούρκων. Αυτό είναι αδιανόητο και δεν ταιριάζει με τον ρόλο της Γαλλίας στη Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Saint-Prot.
Η Τουρκία και η Ελλάδα διαφωνούν για πολλά θέματα, αλλά το πρόσφατο ζήτημα για τις έρευνες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αυξήσει ιδιαίτερα τις εντάσεις μεταξύ των δύο γειτόνων.
Η Ελλάδα επιδιώκει να εμποδίσει την εξερεύνηση των ενεργειακών πόρων της Τουρκίας στην περιοχή, την οποία η Άγκυρα λέει ότι εμπίπτει στα δικαιώματά της.
Η Αθήνα προσπάθησε να περιορίσει το θαλάσσιο χώρο της Τουρκίας.
Η Άγκυρα επαναλαμβάνει εδώ και πολύ καιρό τον στόχο της να διαπραγματευτεί με την Αθήνα χωρίς προϋποθέσεις για ένα δίκαιο μερίδιο στην εκμετάλλευση των θαλασσών.
Η Τουρκία δήλωσε επίσης ότι οι ενεργειακοί πόροι κοντά στην Κύπρο πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και της ελληνοκυπριακής διοίκησης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η χώρα του ήταν τελικά έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Ο ελληνικός στρατός τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με τη Γαλλία, μια άλλη χώρα που έχει επιδιώξει να συμπιέσει τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης