Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2020 – Ικανοποιούν οι αντοχές πολλών εισηγμένων

Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2020 – Ικανοποιούν οι αντοχές πολλών εισηγμένων
Ενίσχυσαν μέσω δανείων τη ρευστότητά τους αρκετές εισηγμένες – Ποιες έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό
Οι κινήσεις μείωσης εξόδων από τις εισηγμένες στο ξέσπασμα της πανδημίας, βελτίωσε την εικόνα πολλών εταιρικών αποτελεσμάτων εξαμήνου και συγκράτησε την υποχώρηση των κερδών έναντι της προηγούμενης περιόδου.
Οι αντοχές για ένα σημαντικό αριθμό εισηγμένων εταιρειών δείχνουν πως είναι εξαιρετικές, ενώ λίγες είναι αυτές οι εταιρείες που μέσα στην πανδημία κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη τους και τις πωλήσεις τους.
Οι ανησυχίες τώρα της επενδυτικής κοινότητας αλλά και των αναλυτών έχει να κάνει με τη διαχείριση των κρουσμάτων από την κυβέρνηση και τα περιοριστικά μέτρα που θα λάβει.
Ήδη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Αθήνα έχουν δημιουργήσει κάποιες ανησυχίες κυρίως τα έσοδα των retailers, ενώ οι προγραμματισμένες επενδύσεις που αναβάλλονται δημιουργούν σκέψεις για τις προοπτικές του 2021.
Με βάση τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2020 που έχουν ανακοινωθεί ο κλάδος των διυλιστηρίων έχει πληγεί σημαντικά με μεγάλες ζημιές σε δημοσιευμένη βάση.
Επιπλέον τα χαμηλά περιθώρια διύλισης που διατηρούνται έχουν κάνει πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο.
Η συνολική εικόνα των πωλήσεων των εταιρειών του μη χρηματοοικονομικού κλάδου δείχνει μείωση πωλήσεων 22,6% και μείωση των EBITDA κατά 34,5%.
Η τελική γραμμή γύρισε σε ζημία 136 εκατ. ευρώ από κέρδη 396 εκατ. ευρώ.
Το γύρισμα σε ζημία οφείλεται κυρίως στις ζημιές που εμφάνισαν Motor Oil, ΕΛΠΕ, Ιντραλότ και Ελλάκτωρ.
Η έκπληξη του εξαμήνου είναι η ΔΕΗ η οποία όχι μόνο δημοσίευσε κέρδη από μεγάλες ζημιές αλλά αύξησε η διοίκηση και την εκτίμηση για τα EBITDA της χρήσης.
Πολύ καλά ήταν τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν ΟΤΕ και Μυτιληναίος και έφεραν τοποθετήσεις στις μετοχές.
Η Τιτάν παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα δεν έχει τραβήξει επενδυτικά βλέμματα.
Του ΟΠΑΠ χαρακτηρίζονται «όσο πιο καλά μπορούσε» και επίσης πολύ καλά ήταν των ΟΠΑΠ, Jumbo και Quest.
Για τη Jumbo το ενδιαφέρον έχει στραφεί πλέον στο 2021 καθώς η καθυστέρηση στο άνοιγμα των νέων καταστημάτων πιθανότατα θα φέρει μειώσεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ελλάκτωρ και Frigoglass ανακοίνωσαν νέες ζημιές, με την τελευταία να φαίνεται πως έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία.
Μεγάλες ζημιές εμφάνισε και η Ιντραλότ.
Πολύ καλά ήταν τα αποτελέσματα της Τέρνα Ενεργειακή και ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει γίνει hot με τους αναλυτές να αυξάνουν τις τιμές στόχους και τους επενδυτές να αγοράζουν σε ιστορικά υψηλά.
Η Κρι-Κρι βγαίνει ωφελημένη από την πανδημία όπως και η Παπουτσάνης, ενώ και ο κλάδος της πληροφορικής φαίνεται πως έχει ισχυρό momentum στα κέρδη.
Οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων έχουν μείωση στα κέρδη λόγω της έκπτωσης που έδωσε το κράτος στα ενοίκια (40%) για κάποιους μήνες.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες τα προσαρμοσμένα κέρδη ικανοποίησαν τους αναλυτές και πλέον αρκετοί διατηρούν ή δίνουν συστάσεις αγοράς για τις μετοχές του κλάδου.
Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές εισηγμένες κατά το ξέσπασμα της πανδημίας αύξησαν το δανεισμό τους προκειμένου να έχουν υψηλή ρευστότητα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις η Jumbo συνεχίζει να έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 292 εκατ. ευρώ, η ΕΧΑΕ έχει ταμείο 74 εκατ. ευρώ καθαρό από τραπεζικές υποχρεώσεις, η Alpha Αστικά Ακίνητα έχει 79 εκατ. ευρώ και με αρνητικό επίσης καθαρό δανεισμό είναι η BriQ, η οποία αποπλήρωσε με τα λεφτά της αύξησης όλα της τα δάνεια και εξοικονομεί τόκους, η Entersoft, η Newsphone, η Epsilon Net και η Κρι-Κρι.
Image
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης